Afaceri de la zero

"Clonat" de sarbatori in singura fabrica de papusi din Romania

04.01.2006, 19:14 Autor: Marian Buga
Fabrica de papusi Aradeanca a dat lovitura de sarbatori cu noile modele de Mosi Craciun.

Chiar daca nu mai este la fel de renumita ca inainte de 1989, cand aici se produceau jucarii pentru toata Europa si pentru URSS, "Aradeanca" a dat lovitura de cand a inceput sa lucreze pentru insusi Mos Craciun. Cu cateva saptamani inainte de Sarbatori, Mosul a inceput sa fie "clonat" pe banda rulanta, iar noile papusi au umplut rafturile magazinelor din tara.

Fabrica aradeana e renuntat treptat in ultimii ani la vechile modele de papusi, care au incantat generatii de copii. Noile modele nu numai ca au un look in pas cu moda, dar sunt si mai "inteligente": au mecanisme care le pun in miscare si par care creste. Nu trebuie decat sa tragi de el si se lungeste cu 10 centimetri, un mecanism special oferindu-i papusii o noua coafura.

De sarbatori, prioritatea numarul unu a fabricii de jucarii a devenit Mos Craciun. "Cererea a fost foarte mare imediat dupa ce am lansat jucaria, pentru ca pe piata in general nu exista produse ieftine in afara celor importate din China, despre care se stie ca au o calitate indoielnica", spune directorul comercial al fabricii, Octavian Finata.

Mosii produsi la Arad sunt in cinci variante si marimi. Pentru a prinde "viata", ei trec prin mai multe faze tehnologice. Materia prima (masa plastica) este introdusa in matrite, care se incing in cuptoare la temperaturi foarte mari. Materialul topit ia forma matritei, iar la racire se intareste si este scos din forma.

Atat Mosii, cat si celelalte papusi sau jucarii produse la "Aradeanca" sunt construite bucata cu bucata, fiind asamblate intr-un al doilea atelier. Papusile iau contur abia dupa cea de-a treia etapa, cand li se implanteaza ochii si parul sau mecanismele speciale. Ulterior, papusile ajung intr-un atelier de pictura, unde li se contureaza chipul cu vopsele speciale.

Fabrica de jucarii de la Arad are si propriul atelier de croitorie, unde se croiesc si se cos hainutele pentru fiecare model de papusa in parte. "Inainte de 1990 nu se punea accent pe vestimentatie, care era oarecum banala. Copiii din ziua de azi insa sunt foarte atenti la aceste detalii. Pentru fetite, papusile sunt un model si trebuie sa copieze, daca se poate, celebritati ale momentului. De aceea vestimentatia este si ea in pas cu timpurile si se schimba an de an", explica Octavian Finata.

Angajatii, dintre care unii lucreaza de zeci de ani la "Aradeanca", spun ca e foarte placut sa muncesti inconjurat de jucarii. "Parca esti mereu copil, e o atmosfera de sarbatoare in permanenta. E un sentiment aparte sa stii ca esti creatorul unor jucarii care fac fericiti atatia copii", marturiseste una dintre angajate.

Salariatii spun ca lucreaza cu si mai mult spor de cand au primit comenzile de Mosi Craciun. Pe poarta fabricii lor ies, zilnic, mii de Mosi, care ajung in magazinele romanesti, dar si chiar din tarile Uniunii Europene, unde sunt importati in perioada sarbatorilor.

Fabrica aradeana are o istorie de peste jumatate de secol. In anul 1949 a luat fiinta Intreprinderea pentru Producerea Materialelor Sportive, rezultata prin unificarea mai multor ateliere. Aceasta realiza premii sportive, accesorii metalice, articole de galanterie si cupe sportive din materiale pretioase.

In acelasi an, fabrica a inceput sa produca si papusi din carpe si carton presat, umplute cu talas sau vata. Abia zece ani mai tarziu a trecut la productia de papusi din materiale plastice, in urma fuziunii cu Intreprinderea Industriala "Aradeanca" Arad.

De atunci, "Aradeanca" este singura fabrica de papusi din Romania. Pana in 1989, productia de papusi si alte jucarii fusese destinata, in cea mai mare parte, exportului, mai ales in tarile comuniste din fostul spatiu sovietic. Dupa revolutie, fabrica s-a transformat in societate pe actiuni, fiind privatizata. In momentul de fata, o mare parte din intreprindere apartine celor 80 de salariati, care au aproximativ 40 la suta din actiuni, restul actiunilor fiind detinute de societati private.

In urma cu doi ani, fabrica aradeana a mai avut o tentativa de relansare. Conducerea fabricii anunta lansarea unei papusi care a ajuns celebra inainte de a iesi din matrita. Pentru a da lovitura pe piata de jucarii, aradenii au proiectat papusa "Andreea Raducan", dupa chipul campioanei mondiale la gimnastica. Proiectul nu a fost realizat insa datorita unor divergente cu sportiva.

Papusa dupa modelul gimnastei ar fi trebuit sa relanseze exporturile fabricii si sa ii sporeasca veniturile cu 20 de procente, in conditiile in care intreprinderea avea acumulate datorii importante si lucra in pierdere. Semnalele primite de fabrica cu ocazia sarbatorilor de anul trecut, cand a lansat linia de Mosi Craciun, o indreptatesc sa spere ca a gasit solutia mult-asteptata.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania