Afaceri de la zero

"Toata lumea cauta o scuza sa vanda dolari"

09.05.2006, 00:00
Dolarul a atins cel mai scazut nivel fata de moneda europeana din ultimul an, coborand la 1,2787 dolari/euro.

Dolarul a coborat la nivelul cel mai scazut din ultimul an in fata euro si la un minim de opt luni fata de yen, ca urmare a speculatiilor ca banca centrala a SUA va pune capat saptamana aceasta ciclului de doi ani in care a majorat rata dobanzii de referinta, scrie Bloomberg.

Dealerii de pe piata obligatiunilor se asteapta ca Fed sa ridice maine rata dobanzii de referinta, urmand sa ia o pauza cel putin pana in luna august, in timp ce traderii se asteapta ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa creasca rata dobanzii de mai multe ori pe parcursul anului, incepand din iunie. Yenul s-a apreciat cel mai mult dintre monedele asiatice dupa ce guvernatorul Bancii Japoniei, Toshihiko Fukui, a declarat ca s-ar putea sa majoreze rata dobanzii de referinta pe masura ce cresterea economica se accelereaza.

"Toata lumea cauta o scuza sa vanda dolari", spune Jeremy Stretch, un strateg pe piata monetara la Rabobank Groep.

Dolarul s-a depreciat ieri, cursul ajungand pana la 1,2769 dolari pentru un euro pe piata londoneza, de la un curs de 1,2727 inregistrat la New York pe 5 mai. In timpul perioadei de tranzactionare de ieri a atins 1,2787 dolari pentru un euro, cel mai scazut nivel din data de 12 mai a anului trecut. Dolarul a coborat si in fata monedei nipone, pana la un curs de 111,08 yeni pentru un dolar de la 112,58 yeni pentru un dolar, minimul inregistrat pe parcursul zilei de ieri fiind de 111,06 yeni, cel mai scazut nivel din 23 septembrie anul trecut.

Pe 5 mai, un studiu al Bloomberg a relevat faptul ca 65% din cei 51 de traderi, strategi si investitori analizati indemnau la cumpararea de contracte pe cursul de schimb yen-dolar saptamana trecuta, iar 61% dintre acestia mizau pe cursul de schimb euro-dolar. Moneda americana s-a depreciat cu 7,8% fata de euro si cu 5,6% fata de yen anul acesta, pe fondul speculatiilor ca rata dobanzii de referinta la euro si yen se va majora mai rapid decat la dolar. Fed a majorat rata dobanzii de referinta de 15 ori din iunie 2004, de la 1% la nivelul actual de 4,75%.

Ecartul dintre randamentul mai ridicat al bonurilor de trezorerie americane pe 10 ani si cel al obligatiunilor germane s-a diminuat saptamana trecuta cu 0,07%, de la un maxim de acum sase luni de 1,19 puncte procentuale, inregistrat pe 1 mai. Randamentul fata de titlurile similare nipone cu aceeasi maturitate s-a diminuat cu 0,13%, pana la 3,12 puncte procentuale.

Un raport al guvernului SUA a scos la iveala faptul ca numarul de muncitori angajati in aprilie a crescut cu 138.000, nivel mi-nim din luna octombrie a anului trecut. Contractele futures pe cursul de schimb al dolarului evidentiaza faptul ca traderii se asteapta ca Fed sa majoreze rata dobanzii de referinta la intalnirea de maine. Presedintele Fed, Ben Bernanke, a declarat recent ca strategii in politica monetara ar putea decide sa nu mai creasca nivelul ratei dobanzii de referinta la sedintele viitoare.

Pe de alta parte, investitorii se asteapta ca BCE sa creasca nivelul ratei dobanzii de referinta de trei ori pana la sfarsitul anului, asa cum o arata contractele la termen pe cursul de schimb al monedei europene.

Pe 4 mai, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet a declarat faptul ca rate ale dobanzii de referinta mai mari sunt "justificate" in contextul unui nivel ridicat al inflatiei. Banca cu sediul in Frankfurt a mentinut nivelul de 2.5% luna aceasta , dupa ce a efectuat doua majorari incepand cu luna decembrie.

"Numarul investitorilor care sunt de parere ca Banca Japoniei va urca foarte curand rata dobanzii de referinta creste, drept pentru care exista o presiune mai puternica la cumparare pentru yen", a declarat Antje Praefcke, strateg pe piata monetara la Commerzbank din Frankurt.



Dolarul, in cadere libera

* Dolarul s-a depreciat pana la un minim de un an in fata monedei europene ajungand la un curs de 1,2787 dolari pentru un euro

* Moneda americana s-a depreciat si fata de yen, cursul atingand 111,06 yeni pentru un dolar

* De la inceputul anului, dolarul s-a depreciat cu 7,8% fata de euro si cu 5,6% in fata monedei nipone

* Analistii sunt de parere ca Fed va majora maine rata dobanzii de referinta cu 0,25%, pana la 5%, pentru ultima oara pana in luna august a anului curent

* Tot ei se asteapta ca BCE sa majoreze de trei ori rata dobanzii de referinta pana la sfarsitul anului, succesiv cu 0,25%, pana la 3,25%

* Traderii prognozeaza ca Banca Japoniei va incepe curand politica de majorare a ratei dobanzii de referinta.

adrian.cojocar@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania