Afaceri de la zero

Real i-a intors Bayernului lectia primita in februarie

05.05.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Toata lumea a fost de acord, cu mult inainte ca Real si Bayern sa dea ochi pe "Santiago Bernabeu" pentru a doua oara in acest sezon, ca oaspetilor le va fi extrem de greu sa mai repete istoria acelui 4-2 din 29 februarie. ai nu doar pentru ca, asa cum se spune in fotbal, un meci nu seamana niciodata cu altul.

In doua luni scurse de atunci, ambele echipe au suferit transformari esentiale, ceea ce constitue o prima explicatie a victoriei Madridului (2-0), miercuri seara. Real a inregistrat o curba de forma ascendenta, sesizabila mai ales in Champions League, unde nu mai departe de "sferturi" i-a facut bucata detinatoarei trofeului, Manchester United. De aici si o mult mai mare incredere in fortele proprii, care, coroborata cu dorinta de revansa in fata germanilor, l-a scutit pe antrenorul Del Bosque de pregatirea psihologica a elevilor sai. De partea cealalta, Bayern a pierdut din anvergura o data cu disparitia din angrenaj a liberoului Matthaus si a conducatorului de joc Effenberg. Primul plecat la Metrostars, in Statele Unite, al doilea accidentat. O data in plus, miercuri, responsabilii si suporterii clubului bavarez au oftat din greu la gandul ca nu-i au la indemana. Pentru ca Jens Jeremies, cel desemnat sa preia atributiile lui Matthaus, a parut coplesit de mostenirea lasata. Nu e vorba numai de autogolul inscris, se poate intampla, ci de evolutia sa in ansamblu. Aceeasi remarca este valabila si pentru Scholl, cel vizat sa interpreteze partitura capitanului Effenberg. In prima repriza nu s-a vazut, iar in partea a doua, in ciuda unei usoare cresteri, a ramas in continuare dator. Cat de mult le-a lipsit munchenezilor mintea limpede s-a vazut nu numai in prestatia de ansamblu a echipei, ci si prin comparatie cu adversarul. Daca Redondo, regizorul de drept al "albilor", a fost mai preocupat sa organizeze defensiva, nici o problema. A aparut la rampa Raul, de ale carui pase in adancime au profitat, pe rand, Anelka si Salgado, ultimul provocand autogolul lui Jeremies.

Ca lui Bayern ii va fi greu sa repete in aceasta prima mansa a semifinalelor Ligii prestatia din grupa in fata Realului au atentionat inclusiv gazdele. "Ne-am invatat lectia", declara inaintea meciului fundasul Salgado. Aluzia era evidenta la gafele tactice si de abordare din cea dintai confruntare. Daca atunci spaniolii au mers pe mana unei aparari in linie, care s-a dovedit usor de pus in dificultate, deunazi au trecut la jocul cu libero (Helguera) si in general au actionat mult mai prudent. Pe de alta parte, s-a vazut de la o posta ca de data aceasta nu si-au mai subestimat adversarul, acordandu-i toata atentia cuvenita unui partener de joc de acelasi calibru.

In actualul context, Liga Campionilor pare ca se indreapta spre o finala suta% spaniola, exact asa cum isi doreste presedintele Realului, Lorenzo Sanz. Cel putin pana acum, acestuia i-au iesit perfect socotelile daca ne gandim ca, datorita victoriei cu 4-1 a Valenciei in cealalta semifinala, are mari sanse ca in ultimul act sa evite Barcelona, dusmanul de moarte. Germanii sunt insa convinsi ca nu si-au spus nici pe departe ultimul cuvant. "Astazi am jucat slab si Realul si-a meritat victoria. Dar la Munchen putem bate orice echipa spaniola cu 3-0 sau 4-0", a apreciat portarul Oliver Kahn, poate si la gandul ca martea viitoare lucrurile se vor prezenta un pic altfel. In sensul ca spaniolii vor fi lipsiti de aportul lui Salgado si Karanka, principalele piese din aparare, in vreme ce echipa sa va putea conta din nou pe aportul "creierului" Effenberg, care a tinut sa avertizeze: "cine ne-a pus deja cruce, se insala amarnic".

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania