Afaceri de la zero

Romania, pas cu dreptul in preliminariile Europenelor de tineret

04.09.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Sambata seara, pe arena din Cotroceni, tinerii tricolori au debutat cu succes in gruapa a 8-a a preliminariilor Campionatului european rezervat jucatorilor pana la 21 de ani.

Victoria cu scorul de 2-0, obtinuta impotriva selectionatei similare a Lituaniei, este de bun augur pentru selectionerul Ion Moldovan mai cu seama ca acesta a trebuit sa renunte la Cristi Chivu, Adrian Mutu si Catalin Munteanu, cedati primei reprezentative.

Din fosta reprezentativa, care in primavara a ratat prezenta la turneul final desfasurat in Slovacia, acum au fost pe teren doar Marius Niculae, Paul Codrea, Florin Cernat si Alin Stoica. Alaturi de evolutia lor merita subliniata si cea a liberoului Maftei, exceptional pe toata durata jocului, a aparatorilor Daniel Balan, Mirel Radoi si Tiberiu Ghioane si a atacantilor Adrian Neaga si Claudiu Dragan.

Jocul in sine a fost, in totalitate, la discretia tinerilor fotbalisti romani, dovada fiind raportul suturilor pe spatiul porti 11 la 4, actiunile balticilor nepurtand nici un moment amprenta periculozitatii (Poskus a executat o lovitura libera de la 25 de metri, in minutul 34, mingea fiind respinsa in corner de portarul Dolha).

Desi au controlat autoritar partida, jucatorii nostri nu au reusit sa finalizeze decat doua ocazii, golurile purtand semnatura varfului Marius Niculae - primul, in minutul 27, cand a reluat dintr-o bucata mingea centrata pe linia de sase metri de extrema Neaga; al doilea, din 11 m, in minutul 73, in urma faultului comis in careul lituanian de Joksas asupra lui Dragan.

Dincolo de aceste reusite care au adus Romaniei trei puncte in clasamentul grupei a 8-a preliminare, din care mai fac parte echipele Georgiei, Italiei si Ungariei, fotbalistii nostri si-au mai trecut in cont si trei bare la suturile lui Neaga (minutele 30 si 82) si Cernat (min. 39) si o sumedenie de ocazii ratate cu seninatate de aceeasi jucatori.

Prezent la partida, directorul sportiv al clubului italian AC Fiorentina Giancarlo Antognoni a apreciat drept excelenta evolutia tinerilor fotbalisti romani considerand ca viitorul joc Italia - Romania va fi cu adevarat un derby de exceptie.

Alaturi de conducatorul florentin, in tribuna s-a aflat si noul antrenor al violetilor Fatih Terim, sosit sa vada la lucru o serie de jucatori care i-ar fi utili in angrenajul echipei sale.

Daca acesta nu si-a dezvaluit impresiile, a facut-o in schimb antrenorul tinerilor fotbalisti romani Ion Moldovan: "Nu am avut foarte multe informatii despre adversari, dar am fost avertizati ca este o echipa cu un joc viguros.

Dar cele mai mari probleme nu ni le-au pus adversari, ci ni le-am facut noi prin numeroasele ratari pe care le-am avut.

Rezultatul nu este cel pe care poate il meritam, dar am obtinut trei puncte si deci am facut primul pas in aceste preliminarii din care sper sa ne calificam chiar in dauna selectionatei Italiei.

Au fost insa prea multe ratari si numai lipsa de concentrare a jucatorilor a facut ca scorul sa fie numai 2-0.

Codrea a facut un joc bun, Neaga este o promisiune pentru viitor, iar Alin Stoica a fost putin stingher deoarece colegii lui de echipa, Munteanu, Mutu si Chivu au trecut la echipa mare, dar sunt sigur ca se va acomoda si va da un randament mai bun in viitor. "

In cealalta partida din grupa, la Budapesta, reprezentativa Italiei antrenata Marco Tardelli, campioana europeana en-titre, s-a impus cu scorul de 3-0 (0-0) in fata Ungariei, gratie golurilor marcate de cei mai buni oameni ai sai, Cassano (min. 38 si 76) si Colombo (min. 83).


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania