Afaceri de la zero

Si caii aduc milioane, dar numai cu investitii pe termen lung

10.02.2006, 20:14 Autor: Bogdan Feldman
Cativa dintre cei mai valorosi cai de rasa din Romania le apartin unor oameni de afaceri sibieni, unele exemplare ajungand sa valoreze zeci de mii de euro. Afaceristii spera ca noua lege a calului, intrata in vigoare anul acesta, sa transforme pasiunea lor pentru cai intr-o sursa de profit.

Proprietarul atelierului de sticlarie Ion Art Glass din Sibiu creste cai de aproape opt ani. Ion Tamaian se lauda, in prezent, cu noua exemplare din rasa Hanoverian, un cal perfect pentru cursele cu obstacole. Pasiunea pentru cresterea cailor s-a nascut in copilarie, atunci cand cei opt cai ai familiei au fost trimisi cu forta la CAP.

"A scapat o iepusoara, Floriana. Am lasat-o libera pe camp si comunistii nu reuseau sa o prinda. Seara venea acasa pe ascuns si o bagam in grajd prin spatele curtii. Un an si ceva am ferit-o de coopera-tiva in felul asta", isi aminteste Ion Tamaian despre copilaria petrecuta in Maramures.

Fiul sau mai mare, Ionut, a intrat in competitii imediat ce a implinit 12 ani, calarind pe cel mai bun cal al familiei, armasarul Condor, primit in dar de la tatal sau. La prima participare, a castigat locul intai in finala pentru debutanti.

"Are in palmares numeroase premii nationale si internationale. La una dintre aceste intreceri am primit o oferta de 80.000 de euro pentru Condor. Nici nu ne-am gandit sa il vindem. Acum are 14 ani si este la apogeul carierei", spune afaceristul sibian.

Toti caii lui Ion Tamaian au parte de o ingrijire exemplara. Sunt hraniti cu morcovi proaspeti si tot felul de vitamine. Sunt unsi pe picioare cu geluri de cald, geluri de rece, cu sprayuri contra mustelor, iar luciul coamelor este dat de sampoane speciale.

"Am investit in pasiunea asta peste 300.000 de euro. Am pornit cu sperante mari, dar am realizat rapid ca la noi, o asemenea initiativa nu poate fi profitabila. Suntem departe de lumea ecvestra occidentala. Poate noua lege a calului va schimba lucrurile", spune sceptic Ioan Tamaian. De-a lungul anilor s-a confruntat cu numeroase probleme. Lipsa concursurilor de valoare, medici veterinari slab pregatiti sau anemia infectioasa, o boala ce afecteaza cabalinele, specifica Romaniei, i-au dat mari batai de cap.

Boala se transmite de la un animal la altul prin simpla intepatura a unui tantar sau prin intermediul unei muste. Pentru un crescator de cai de rasa, care detine exemplare estimate la zeci de mii de euro, o astfel de boala este dezastruoasa.

"Numai la noi se poate ca un cal obisnuit, cu anemie infectioasa, sa pasca linistit langa gardul crescatoriei mele, la cativa zeci de metri de caii de concurs. Riscul este evident", incheie proprietarul firmei Ion Art Glass.

Antrenorul lui Ionut Tamaian este Ionel Bucur, unul din fostii calareti de rezonanta ai Stelei. Bucur, proprietar si el a sase cai, a lucrat timp de un an si jumatate la o baza hipica din Germania, de unde, in loc sa se intoarca cu bani, a adus doi cai.

"Mandria familiei este Patima, unul dintre cei mai valorosi cai intrati in Romania in ultimii 15 ani. Am dat pe ea 15.000 de euro acum doi ani si pot spune ca a meritat si ultimul cent. Este un cal foarte inalt, dar cu energia si vointa specifica raselor mici. Este combinatia ideala. La toate concursurile la care a participat a obtinut locul unu sau cel putin doi", isi lauda Ionel Bucur calul preferat.

Primarul orasului Selimbar, Dan Maricuta, proprietar a 32 de cai de rasa, l-a angajat ca antrenor pe Radu Ilioi, si el fost calaret la Steaua.

In grajdurile CSM Sibiu, inchiriate pentru zece ani de Clubul Ecvestru "Transilvania", condus de primarul Maricuta, sunt gazduiti si caii care apartin altor afaceristi din zona.

Cel mai valoros exemplar al primarului pasionat de echitatie este Champagne, un armasar adus din Germania si provenit dintr-un tata dublu campion olimpic.

"Speram la o participare la mondialele viitoare cu acest cal. Pentru a ajunge acolo trebuie insa sa castigam liga central-europeana", explica Radu Ilioi, pentru Sibianul.



Randament financiar

Numai hrana necesara unui cal costa in jur de cinci milioane de lei vechi (140 de euro) pe luna. Medicamentele, tratamentele periodice si echipamentul se adauga si ele la costuri. Fara un sistem bine conturat, pierderile sunt insemnate. "Germanii urmaresc imperecherile de peste 200 de ani. Au o banca de sperma unde sunt reprezentate toate liniile de valoare. De aici trimit fiole cu material seminal pentru fertilizare artificiala in toata lumea. Cum cantitatea necesara pentru o monta costa intre 500 si 5.000 de euro, iar sumele obtinute sunt extrem de mari. In Romania nu exista asa ceva. Singura modalitate de a-ti recupera investitia este vanzarea cailor dupa ce se afirma in concursuri?", explica Ionel Bucur. Riscurile sunt mari si aici. Acum cativa ani, sibianul a pierdut, in urma unei boli, un cal de 25.000 de marci. Investise in el ani buni de antrenamente. Doar pasiunea l-a determinat sa continue si sa ia totul de la capat.



Cai cu pasaport

Incepand cu anul acesta, caii din Romania, atat cei de rasa, cat si cei cu origine necunoscuta, au o lege a lor. Din punct de vedere tehnic, activitatea de crestere a cailor va fi monitorizata de Autoritatea Hipica Nationala, aflata in coordonarea Ministerului Agriculturii. Noua lege a introdus si "Cartea Crescatoriei Nationale?", in care se vor inregistra datele privind originea, produsii si performantele cabalinelor de rasa. De altfel, caii vor avea si pasapoarte care sa le ateste identitatea, sanatatea si proprietarul. "Legea calului?" introduce drepturi si obligatii pentru detinatorii de cabaline. Se vor aplica amenzi intre 20 si 50 de milioane de lei vechi proprietarilor care isi imperecheaza iepele cu armasari neautorizati, precum si proprietarilor armasarilor neautorizati folositi la monta. Mai sunt stabilite sanctiuni pentru neraportarea la termen a modificarilor intervenite in efectivele de cabaline, pentru neinregistrarea manjilor si pentru instrainarea cailor fara documente legale.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania