Afaceri de la zero

Slovenii privesc cu reticenta trecerea la moneda unica europeana

17.05.2006, 00:00
Cu toate ca adoptarea euro este un vis aproape transformat in realitate, multi sloveni se tem ca, incepand de anul viitor, situatia economica a tarii ar putea sa se inrautateasca.

In incercarea de a preveni folosirea monedei unice pentru majorarea preturilor la alimente sau la servicii esentiale pentru locuitorii tarii, guvernul sloven cere inca de pe acum ca toate bunurile si serviciile sa aiba afisate preturile atat in moneda nationala, cat si in euro. Teoria dupa care se ghideaza membrii guvernului de la Lublijana este ca un consumator educat reprezinta cea mai buna aparare impotriva euro-inflatiei, scrie International Herald Tribune.

In cadrul raportului intocmit de Banca Centrala Europeana (BCE) si Comisia Europeana, s-a recomandat acceptarea Sloveniei ca prima tara din estul Europei care va adopta moneda euro, la 1 ianuarie 2007. Timp de un an, Slovenia si BCE au analizat situatia pentru a se asigura ca moneda europeana nu va dobandi aceeasi reputatie pe care a avut-o dupa introducerea sa in alte tari, incepand cu anul 2002.

Imediat dupa ce s-a renuntat la marca germana, la francul francez si la lira italiana, multi europeni s-au convins de faptul ca moneda unica impulsioneaza cresterea inflatiei.

Ca si alte tari, Slovenia s-a transformat intr-o tara de economisti, in care politicienii incearca sa invete din greselile altor 12 state membre ale zonei euro.

Atat oamenii de rand, cat si unii oficiali sloveni mai precauti considera ca transparenta preturilor, educatia consumatorilor si discursurile severe ale guvernului pot totusi sa dea rezultate pozitive. Cu toate ca sunt de parere ca o usoara crestere a inflatiei este destul de probabila, ei cred ca efectele negative ale introducerii monedei euro pot fi evitate.

Alte tari mai dezvoltate, printre care Polonia sau Ungaria, sunt departe de a satisface regulile drastice cu privire la deficitul bugetar, in timp ce alte state membre, in special Estonia, au vazut in cresterea preturilor petrolului cauza ratei inflatiei. Lituania, cea de-a doua tara care a aplicat anul acesta pentru aderarea la zona euro, va pierde probabil aceasta sansa, chiar daca tara baltica a protestat, rata nationala a inflatiei depasind cu foarte putin limita maxima admisa de Comisia Europeana.

Singura tara care va indeplini criteriile impuse in calitate de membru, printre care deficitul bugetar, rata dobanzii pe termen lung si cel mai important, inflatia, este Slovenia.

In ciuda pretului ridicat al petrolului, rata inflatiei de anul trecut a Sloveniei a fost de 2,3%, procentaj aflat in limitele cerintelor tratatului pentru aderarea la zona euro.

Potrivit oficialilor sloveni, anticiparea verdictului favorabil, care de altfel va fi confirmat de catre ministrii de finante ai Uniunii Europene in luna iulie, a determinat autoritatile sa termine deja procesul tehnic de introducere a monedei euro in tara. Atat bancile, cat si alte companii importante s-au pregatit de schimbarea care va avea loc incepand cu anul viitor. Banca centrala se pregateste sa distribuie moneda europeana incepand cu decembrie, anul acesta. Mai mult de atat, moneda unica, ce va intra in circulatie in Slovenia, va purta imaginea lui Primoz Truban, primul poet din secolul al

XVI -lea care a scris in limba slovaca.

Polonia, un alt stat care doreste sa faca parte din zona euro, asteapta conditiile Uniunii Europene in ceea ce priveste deficitul bugetar pentru anul viitor. Oficialii polonezi intentioneaza sa inceapa discutiile cu privire la adoptarea monedei euro in 2009. "Deficitul bugetar pentru anul 2007 va fi mai mic de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii", a declarat Kazimierz Marcinkiewicz, primul-ministru al Poloniei. Atat in 2005, cat si anul acesta deficitul bugetar a fost de sub 3%.

Membrii Comisiei Europene au criticat Polonia pentru calcularea deficitului bugetar incluzand fondurile private de pensii. Dupa reforma pensiilor de la sfarsitul anului 1990, in Varsovia pensiile private au continuat sa fie incluse in sectorul public, ceea ce a determinat reducerea deficitului bugetar. Eurostar, agentia europeana de statistica, va inceta includerea fondurilor in banii publici, din 2007. Pentru anul viitor, deficitul bugetar al Poloniei este prevazut la 2,2% din PIB. Excluzand fondurile pentru pensii, deficitul va creste cu pana la 4,1%.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania