Afaceri de la zero

Statele din Golf vor moneda unica

19.04.2006, 00:00
Consiliul de Cooperare din Golf (CCG) va colabora cu Banca Centrala Europeana (BCE) la realizarea unui plan pentru implementarea uniunii monetare a statelor din Golf, care se vrea copia fidela a succesului realizat de statele europene la lansarea monedei unice in 1999, scrie Financial Times.

"Cooperarea noastra cu BCE a fost una stransa si in trecut cu diferite ocazii. In acest moment dorim sa implementam hotararile luate", a declarat Abdul Rahman Saif, director executiv al Autoritatii Monetare din Bahrain.

Inca de la infiintarea sa, BCE a avut ca scop largirea influentei sale internationale, cel mai recent prin apelul la o mai mare autonomie asupra Fondului Monetar International. Initiativa statelor din Golf reprezinta o noua oportunitate pentru BCE de demarare a unor noi initiative privind politica internationala, ca de exemplu cooperarea cu autoritatile rusesti pe probleme de control si supraveghere a sistemului bancar.

Un purtator de cuvant al BCE a confirmat faptul ca se pregateste semnarea unui memorandum privind colaborarea dintre cele doua institutii, ce va fi parafat in urmatoarele saptamani. CCG are ca obiectiv in acest moment introducerea unei monede unice in cele sase state membre, Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite, pana in 2010.

Consiliul lucreaza deja la "criteriile de convergenta" pentru statele membre, insa multe alte aspecte de aceasta natura nu au fost inca stabilite, printre ele numarandu-se stabilirea locatiei noii banci centrale.

Influenta BCE pe piata financiara din Golf ar putea fi una semnificativa daca ne gandim la rolul important pe care moneda europeana poate sa-l joace in politica regionala privind rezervele monetare.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania