Afaceri de la zero

SUA, un adevarat paradis pentru companiile-fantoma

15.05.2006, 00:00
SUA au creat o piata internationala in plina expansiune, care favorizeaza instrumentele folosite in infractionalitatea financiara internationala: corporatii care exista "pe hartie", dar au adrese in America.

Asa-numitele companii-paravan au devenit unelte cunoscute pentru facilitarea activitatii infractionale", potrivit unui raport al Biroului de Contabilitate al guvernului SUA (GAO) care citeaza date si rapoarte ale autoritatilor federale. Anul trecut, procurorii din Rusia si Ucraina au trimis peste o suta de cereri catre Departamentul de Justitie al Statelor Unite, cerand ajutor in investigatiile asupra companiilor-paravan americane, scrie Wall Street Journal Europe.

FBI a transmis GAO ca in mai bine de jumatate din cele 100 de cazuri de manipulare a pietei sunt implicate companii-paravan americane. Oficialitatile americane cred ca prin aceste companii-paravan sunt spalate pana la 36 mld. dolari pe an, numai din fosta Uniune Sovietica. Din cele 50 de state americane, GAO a descoperit ca 42 nu impun cerinte suplimentare persoanelor care doresc sa deschida o corporatie americana. In aceste state, printre care Delaware, Kentucky si Nevada, mai multe firme locale vand asa-numite societati cu raspundere limitata unor cumparatori straini pe baza catorva intrebari. Autoritatile s-au plans la GAO ca mai multe firme inregistreaza nume fictive pentru directori si functionari. Raportul precizeaza ca niciun stat american nu verifica numele directorilor si functionarilor companiilor nou-infiintate.

"Trebuie sa oferi mai multe informatii cand obtii permisul de conducere", a spus senatorul democrat din Michigan, Carl Levin, care impreuna cu senatorul republican din Minnesota, Norman Coleman, a comandat studiul. Mai multe autoritati europene in domeniu au reclamat ca aceasta problema pune SUA intr-o pozitie de ipocrizie, din moment ce are o pozitie atat de vehementa impotriva infractiunilor financiare." Trebui sa avem aceeasi transparenta aici ca si cea pe care o cerem peste Ocean", a spus Levin intr-un interviu.

O analiza FBI furnizata catre GAO indica faptul ca agentii corporatiilor americane opereaza in acelasi mod ca si omologii lor din paradisurile fiscale din alte tari "folosind functionari nominalizati pentru a pastra benficiarul anonim". Dar marele avantaj al companiilor cu sediul in SUA este adresa lor, care le confera legitimitate imediata in comertul international, precum si acces mai usor la conturi bancare din America si la moneda americana.

Companiile-paravan nu au angajati, produse sau active fixe. In SUA, cele mai multe companii-paravan sunt corporatii cu raspundere limitata, iar numarul lor total s-a dublat intre 2001 si 2004. Un hibrid intre parteneriat si corporatie, ele au fost introduse la inceput in 1977, in statul Wyoming pentru a se putea bucura de aceeasi protectie a raspunderii de care se bucurau marile companii, fara sa fie nevoite sa suporte birocratia si taxele. Ele au fost constituite pentru scopuri legitime. Dar simplitatea si protectia legala de care se bucurau fac din aceste societati paravane ideale pentru spalarea banilor si ascunderea originii lor. In mai multe state ele pot fi inregistrate pe Internet de catre cetateni straini in doar cateva minute, fara sa fie oferita vreo informatie legata de patronat.

Printre statele pe care autoritatile americane le indica frecvent drept principale ingrijorari sunt Nevada, Delaware si Oregon.

In unul din cazuri, raportat la GAO de catre Agentia Vamilor si a Imigrarilor din SUA, o societate din Nevada a primit 81 mil. dolari printr-un numar de 3.774 de transferuri, in numai doi ani, din tari precum Rusia si Letonia, dar agentii n-au reusit nici macar sa gaseasca un suspect pentru ca adevaratul proprietar al companiei nu era mentionat in niciun dosar.

Inalti funtionari de la Trezoreria SUA spun ca lucreaza cu oficialitatile statului pentru a ataca problema care rezista de atata timp, dar nu s-a ajuns la nicio intelegere. Inregistrarea companiilor a devenit o afacere in plina dezvoltare in mai multe state, la fel cum a fost si in paradisurile fiscale traditionale precum Insulele Caiman.

Agentii stabiliti in SUA audiati de inspectorii GAO au spus ca, in general, ei doar colecteaza informatii de la clientii lor. Oficialitatile statale au transmis GAO ca daca ar cere informatii legate de patronat nu ar face decat sa alunge firmele care respecta legea si care cauta confidentialitate pentru competitivitate sau alte motive legitime. Infractorii straini folosesc legile statului privind corporatiile pentru a eluda legile cheie impotriva infractionalitatii financiare adoptate de Congresul SUA anul acesta, printre care si Patriot Act, lege votata dupa atentatele de pe 11 septembrie 2001. In timp ce legile federale si standardele internationale cer bancilor ca sa investigheze orice persoana care cauta sa devina client si adesea sa-i determine sursa venitului, bancilor nu le este cerut sa afle care sunt proprietarii companiilor care vor sa deschida un cont.

Pe masura ce functionari din cadrul diviziei de externe a politiei cauta informatii despre adevaratii proprietari ai firmelor cu sediul in SUA, Departamentul de Justitie ii intoarce din drum cu mana goala, potrivit GAO. Multe state nu intreaba care sunt adevaratii proprietari, si nici o autoritate federala nu poate procesa o informatie care nu este colectata in primul rand.

Senatorul Levin a spus ca sistemul poate fi reparat fara pierderea avantajelor pentru firme. "Daca nu vreti sa strapungeti aspectul raspunderii, foarte bine, acesta este si scopul corporatiilor", a spus el. "Dar este inacceptabil ca autoritatile care aplica legea sa poata sti cine este in spatele unei corporatii, in termeni de evaziune fiscala sau terorism".
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania