Afaceri de la zero

Sunt niste stinghii din lemn, dar sunt foarte utile multinationalelor

13.01.2006, 19:50 Autori: Anca Rif, ZF Transilvania , Laura Laurentiu
Un domeniu aproape trecut cu vederea de majoritatea investitorilor - cel al ambalajelor din lemn - dezvolta afaceri de milioane de euro.

Aceasta piata este constituita din mai multe tipuri de ambalaje - paleti, cutii din lemn, rame din lemn, ladite - iar dintre toate paletii sunt utilizati pe scara larga in toate domeniile industriale.

In cadrul categoriei "paleti", europaletii standardizati dupa normele UE si avand dimensiunile 1.200x800 mm sunt segmentul cel mai atractiv pe piata romaneasca. Asta pentru ca, desi exista mai multe firme romanesti care produc ambalaje de lemn, doar doua dintre ele sunt, in acest moment, producatoare de paleti autorizati: DDCA Romania (judetul Covasna) si Mikim (judetul Brasov).

Acestea se alatura celor aproximativ 320 de producatori de europaleti din lume carora Asociatia Europeana de Paletizare, care gestioneaza toata productia de paleti din UE, le-a acordat pe baza de audit dreptul de producere a paletilor de tip EUR. Restul companiilor care produc astfel de paleti si ii comercializeaza ca fiind de tip EUR se afla, oarecum, in "ilegalitate".

"Ideea de a produce si livra ambalaje de lemn am avut-o in 1993 cand nu se stia mai nimic desprea acestea in Romania. In timp, firma Mikim si-a dublat an de an productia de ambalaje de lemn, astazi ea fiind structurata astfel: 60% paleti din lemn, 20% cutii si 20% containere speciale pentru transport utilaje", spune Iuliu Miklos, directorul general al firmei Mikim. Potrivit acestuia, productia lunara a companiei este de 20.000 de paleti si 1.000 de cutii si containere, cele mai bine vandute fiind ambalajele tratate termic si destinate exportului in Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii.

"Piata interna solicita foarte multe ambalaje din lemn pentru ca sunt singurele posibilitati de protejare, transport si depozitare pentru produse ca ciment, detergent, bere, piese auto, produse chimice si alte bunuri. Cererea va fi din ce in ce mai mare pentru ca multe firme internationale isi deschid capacitati de productie in Romania. Noi livram ambalajele in Romania, dar cred ca 80% din ele ajung la export impreuna cu produsele ce se ambalaeaza in ele", spune Miklos.

Nemultumirea acestuia este ca firma sa se ciocneste de concurenta neloiala, dat fiind ca exista firme care produc europaleti fara sa fie autorizate EPAL. "In prezent, am identificat aproximativ 50 de alte firme care produc paleti EUR fara sa aiba acest drept. Din acest motiv m-am adresat institutiilor statului, respectiv Consiliului Concurentei, Ministerului Finantelor, Ministerul Integrarii Europene, de la care am primit raspunsul oficial ca nu este de competenta lor.

Legea pentru combaterea concurentei neloiale este foarte clara in acest sens, dar nimeni nu o aplica. Vina cea mai mare este a marilor retaileri care incurajeaza micii producatori de paleti sa vanda paleti ieftini, rai si marcati ilegal. In Romania, exista Asociatia Romana de Paletizare EPAL-RO, care face o adevarata munca de educare a pietei de ambalaje, dar nu prea este bagata in seama pentru ca in mentalitate exista acest Çmerge si asaÈ", concluzioneaza directorul firmei Mikim.

Printre clientii Mikim se numara Ikea Romania, Unilever Romania, Ursus Breweries, Rompetrol, Ina Schaeffler Brasov, Polytec Analitic, Lafarge, Rewe. In 2005, compania a facut investitii atat in certificari de calitate si de mediu, cat si in linii tehnologice de marcat si frezat paleti si instalatii de exhaustare.

Pentru 2006, conducerea Mikim vizeaza investitii intr-o linie automata de asamblat paleti si in camere de uscare pentru tratarea lemnului. "Cifra de afaceri din acest an a ramas aceeasi pentru ca preturile de livrare sunt exprimate in euro (asa vor clientii) si chiar daca productia a crescut, incasarile au fost diminuate cu 10-15% in functie de cursul valutar. Vom atinge aproximativ 4 milioane de euro in acest an ca cifra de afaceri. Profitul net este mai nimic, pentru ca grosul banilor se duce pe taxe si impozite, rate, dobanzi bancare, comisioane si investitii. Pentru anul care urmeaza cred ca activitatea de productie se va dezvolta cu minimum 25% pentru ca se vand din ce in ce mai multe produse care necesita ambalare", a mai spus Iuliu Miklos.

Mikim este o companie cu capital integral romanesc, actionari fiind Alice si Iuliu Miklos. Firma are 78 de angajati care isi desfasoara activitatea pe platforma de productie din Brasov.

Cea de-a doua companie din Romania producatoare de europaleti autorizati este DDCA Romania care face parte din grupul de firme DDCA - PalletBiz Production, grup cunoscut ca producator paneuropean de ambalaje din lemn, avand filiale in Danemarca, Lituania, Rusia, Ucraina si Bulgaria.

DDCA Romania a fost infiintata in iulie 2002 de cetateanul danez Gents Jens Jorgen, in calitate de actionar unic. In ianuarie 2004, acesta a hotarat cooptarea firmei DDCA Kaunas ca asociat al firmei DDCA Romania si majorarea capitalului social. Astfel, noua structura actionariala este Gents Jens Jorgen 0,025% si DDCA Kaunas Company LTD 99,975%.

"De la infiintare, iulie 2002, si pana in iulie 2003, DDCA Romania a efectuat diferite studii de piata pentru stabilirea unui centru de productie. In final, a fost luata decizia de a se stabili acest centru in localitatea Tamasfalau, judetul Covasna, locatie in care inainte de 2003 functionase o firma producatoare de ambalaje de lemn. Ca urmare, existand o parte din facilitatile necesare s-a pornit imediat productia de paleti. In scurt timp dupa inceperea activitatii am obtinut si licenta EPAL pentru productia de europaleti, licenta acordata in urma unui audit efectuat de inspectorii de specialitate de la firma SCS Germania", a declarat Nicoleta Manole, Supply Chain Manager DDCA Romania.

In anul 2004, DDCA Romania a facut investitii majore in achizitionarea unei linii automate de producere de paleti (100.000 euro), a doua uscatoare performante de lemn (60.000 euro), in marirea spatiului de depozitare (20.000 euro) si in reconditionarea masinilor si utilajelor existente (30.000 euro). Anul acesta, DDCA Romania a investit peste 100.000 euro in achizitionarea unei linii tehnologice de debitat busteni care va fi data in functiune la inceputul lui 2006.

In prezent, DDCA Romania are peste 60 de angajati, iar in 2006 numarul acestora va ajunge la 80, numai in fabrica de la Tamasfalau.

"DDCA Romania produce in prezent atat europaleti, cat si diferite tipuri de alti paleti in functie de necesitatile clientilor. Cantitatea medie lunara de paleti noi produsi este de 28.000 de bucati pe luna. In cursul acestui an, am obtinut si licenta de reparatii europaleti, autorizatia EPAL, fiind singura firma din tara care asigura reconditionarea europaletilor la standard european", spune Nicoleta Manole.

Potrivit acesteia, prouctia DDCA Romania este destinata in proportie de 95% exportului, in 2006 compania propunandu-si o dezvoltare a pietei interne. Printre clientii DDCA Romania se numara Ikea Trading und Desing, Dietal Roumanie, SNR Rulmeti, Lisa Draexlmaier.

"Ca orice exportator din Romania, compania noastra s-a confruntat cu efectele scaderii cursului valutar si ale cresterii pretului materiei prime, contracarand aceste efecte prin investitii. De asemenea, o mare problema in Romania o reprezinta inexistenta categoriei de material lemnos. Suntem insa un jucator activ pe piata reciclarii deseurilor de ambalaje, preluand europaletii folositi, reconditionandu-i si reintroducandu-i in circuitul de ambalaje", a incheiat Nicoleta Manole.

Pe o piata in care regulile jocului nu par a fi respectate, calitatea este singura care are de pierdut. Chiar si cand e vorba de banalele ambalaje din lemn. Cei doi jucatori autorizati din Romania stiu foarte bine acest lucru si, ca urmare, respecta regulile pentru a dezvolta afaceri cu bataie lunga. laura.laurentiu@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania