Afaceri de la zero

Suntem prea mici pentru un razboi atat de mare

01.09.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Europa fotbalistica se misca fantastic de repede in ultima vreme. Sau mai bine zis o parte a Batranului Continent. Abia de s-a scurs o editie a noii Ligi a Campionilor, veritabil paradis al banilor, si marile cluburi ameninta iarasi cu Superliga.

"Telefonica" le-a promis o finantare record, 1,2 miliarde dolari, ceea ce le impinge spre o ruptura de UEFA. Colac peste pupaza, Beneluxul si Scandinavia si-au gasit si ele sa streseze forul european cu Liga Atlanticului.

Greii din aceasta parte a continentului, Anderlecht, Ajax, Eindhoven, IFK Goteborg, iau prea putini bani din televizarea campionatelor interne si cred ca o asemenea varianta le-ar umple substantial conturile.

Ar mai ramane acum ca si Estul sa ridice o astfel de pretentie si ne-am trezi, in loc de uniune, cu o Europa divizata.

"La noi, in est, asa ceva nu este posibil - pretinde Cristian Bivolaru, seful serviciului Relatii Internationale din cadrul FRF. ?arile din aceasta zona nu au forta financiara ca sa organizeze o liga proprie. Treaba implica eforturi logistice si cheltuieli pe care nu ni le putem permite.

Noi am incercat sa revitalizam Cupa Balcanica, dar n-a iesit nimic. Turcii si grecii n-au interes pentru ca participa constant in Liga Campionilor si Cupa UEFA".

Exista, de asemenea, dorinta Uniunii Europene (UE) de a aboli sumele de transfer. Indiferent ca jucatorul se afla sau nu la final de contract. "Pe noi nu ne afecteaza treaba asta.

Atata vreme cat suntem in afara Uniunii Europene, cluburile noastre vor primi in continuare indemnizatii de transfer, inclusiv pentru fotbalistii aflati la final de contract", spune Bivolaru. Dar daca politicul, in ideea unei mai rapide integrari in UE, ar impinge fotbalul la inaintare?

"Daca am fi pusi in situatia de a ne supune legilor Uniunii, cluburile si-ar inchide imediat portile. La noi, marea majoritate a echipelor traiesc din vanzarile de jucatori, pe care si asa iau putini bani. Dar eu nu cred ca fotbalul ar putea fi pasul spre integrarea in aceasta organizatie".

Cat despre propunerea antrenorilor de la marile cluburi ale Europei, care vor sa poata efectua cate patru schimbari (trei in prezent), iar numarul jucatorilor care iau loc pe banca de rezerve sa fie de 11 (sapte in momentul de fata), demnitarul FRF considera ca "pana la urma aici se va ajunge.

Competitiile sunt din ce in ce mai dese si mai obositoare si este logic ca antrenorii sa aiba la dispozitie mai multe variante".

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania