Afaceri de la zero

Thomas si Andreas Strungmann, gemenii de aur ai medicamentelor generice

24.02.2005, 00:00 Autor: Mihaela Andries

Novartis a devenit lider mondial in productia de medicamente generice. Fratii Thomas si Andreas Strungmann au pus umarul la ascensiunea gigantului elvetian in clasamentul mondial, dandu-si acordul pentru vanzarea companiilor Hexal (Germania) si Eon Labs (SUA).
Pentru aproximativ 6,4 miliarde de euro, seful Novartis, Daniel Vasella, a propulsat divizia Sandoz de pe locul al doilea in lume pe pozitia fruntasa intre producatorii mondiali de medicamente generice. Novartis a devansat astfel Teva Pharmaceutical Industries din Israel. Achizitionand deocamdata 100% din capitalul Hexal si un pachet de 67,7% din actiunile Eon Labs, Sandoz va lansa in curand o oferta de cumparare pentru restul actiunilor firmei americane.
Dupa finalizarea tranzactiilor, Sandoz va fi lider mondial pe piata produselor generice, va avea in portofoliu peste 5.000 de produse farmaceutice si mai mult de 20.000 de angajati.
In 2004, ar fi realizat vanzari de aproape 4 miliarde de euro daca se iau in calcul si vanzarile Hexal si Eon Labs, fata de cele 2,2 miliarde de euro realizate independent de acestea.
Presedintele Novartis pare sa nu impartaseasca condescendenta celorlalti colosi farmaceutici fata de medicamentele generice, copii mult mai ieftine ale produselor brevetate: Novartis a preluat firma slovena Lek in 2002 si societatea canadiana Sabex in 2004.
Prin aceste operatiuni, Vasella vrea sa se asigure ca grupul sau va obtine cel putin zece procente dintr-o piata care isi va dubla in cinci ani valoarea, de la aproximativ 43 miliarde de euro anul trecut la peste 75 miliarde de euro in 2010, potrivit estimarilor sale.
Medicamentele generice vor ajunge in curand sa domine vanzarile de farmaceutice pentru multe tratamente terapeutice, arata prognozele, ceea ce va produce un impact negativ asupra marilor companii de medicamente.
Deosebit de atractive pentru Vasella sunt oportunitatile de crestere din Europa, unde guvernele sunt supuse constant presiunilor pentru reducerea costurilor din sistemul medical.
Drept urmare, seful Novartis a convenit sa plateasca destul de scump compania germana Hexal si societatea americana Eon Labs.
Analistii apreciaza ca pretul reprezinta 3,5-4 ori valoarea cumulata a vanzarilor celor doua firme. Ambele sunt controlate de fratii Strungmann, care sunt co-proprietari ai Hexal din 1986 si care detin doua treimi din capitalul Eon Labs prin intermediul holdingului familial Santo.
In noua companie, Dr. Andreas Strungmann va raspunde de operatiunile regionale din Europa, Africa si Asia-Pacific. Dr. Thomas Strungmann va continua sa coordoneze activitatile regionale din Germania, Orientul Mijlociu si de pe continentele americane. Ambii vor face parte din comitetul executiv al Sandoz.



Vanzari de 28 de milioane de euro in numai doi ani
Cand Dr. Ernst Strungmann si-a intrebat fiii, in urma cu 18 ani, daca vor sa-i conduca compania, gemenii (intre care exista o diferenta de varsta de 20 de minute) aveau cu totul alta conceptie despre viata profesionala.
Amandoi obtinusera titlul de doctor, Thomas in economie si Andreas in medicina. In momentul propunerii, Thomas lucra la New York pentru o companie americana si Andreas era medic in Africa de Sud. Scepticismul manifestat initial de Thomas la revenirea in "valea vacilor norocoase" din Tegernsee, Germania, a fost depasit gratie mentalitatii pozitive imprumutate din America, care a inlocuit resemnarea fatalista omniprezenta, dupa parerea sa, in Germania.
Thomas si Andreas Strungmann au preluat in cele din urma firma tatalui, Durachemie, creata in anii '70 la Duisburg si specializata in medicamentele generice, dar au vandut-o in scurt timp concernului farmaceutic american Cyanamid.
In 1986, au angajat doar cativa salariati cu norma intreaga si au infiintat, in localitatea bavareza Holzkirchen (in apropiere de Munchen), compania Hexal Chemie GmbH & Co KG. De la echivalentul a 220.000 de euro in prima luna, cifra de afaceri a urcat in numai doi ani la un nivel de circa 28 milioane de euro.
Internationalizarea activitatilor a inceput in 1990, prima subsidiara straina fiind deschisa in Africa de Sud. In acelasi an, compania a cumparat divizia farmaceutica a companiei Fahlberg-List din Barleben. Intre 1992 si 1996, Hexal a construit, cu o investitie de peste 290 milioane de euro, fabrica Salutas la Barleben, care este si in prezent una dintre cele mai moderne fabrici europene din sectorul farmaceutic. Anual, fabrica produce peste cinci miliarde de tablete si capsule.
In 1995, Hexal a devenit societate pe actiuni. Anul 1998 este marcat de fondarea Hexal Biotech si a Hexal Gentech. In 2000, compania germana cumpara Eon Labs din SUA, pentru care organizeaza o oferta publica initiala de actiuni doi ani mai tarziu, pe piata americana Nasdaq.
Thomas Strungmann a exercitat functia de presedinte la Eon Labs, care a realizat in 2004 vanzari record de peste 300 milioane de euro, mai ridicate cu 31% fata de 2003. Anul trecut, Hexal a inceput activitati proprii de sinteza a compusilor activi in Germania, in laboratoarele Hexal Syntech GmbH.
Cresterea vanzarilor Hexal a fost constanta, de la 89 milioane de euro in 1992 la 257 milioane de euro in 1995 si 574 milioane de euro in 1999. Pentru ultimii patru ani (2001-2004), compania a raportat cifre de afaceri de 758 milioane de euro, 941 milioane de euro, 1,10 miliarde de euro si, respectiv 1,30 miliarde de euro.



Investitor in estul Germaniei
In Germania, cea mai mare piata de medicamente generice din Europa, Hexal ocupa locul al doilea dupa liderul Ratiopharm in functie de cifra de afaceri si numarul de prescriptii, are sase filiale - din care cinci detin centre de productie situate in estul tarii - si peste trei mii de angajati.
Pe plan international, compania germana se situeaza pe pozitia a patra in clasamentul producatorilor de medicamente generice, dupa criteriul cifrei de afaceri. Hexal are 13 centre de productie, precum si subsidiare, reprezentante locale si parteneri strategici in mai mult de 40 de state.
In Romania, Hexal AG are o subsidiara din august 1998, pentru care a fixat ca obiectiv dublarea cifrei de afaceri la fiecare trei ani. Societatile afiliate din strainatate au realizat 43,5% din cifra de afaceri de 1,3 miliarde de euro inregistrata in anul 2004. Aproximativ 4.400 de angajati ai Hexal lucreaza in afara Germaniei.
Daca numarul angajatilor din strainatate il depaseste pe cel al angajatilor germani, fabricile din Germania sunt, insa cele mai importante pentru companie. Angajamentul Hexal fata de tara de origine este singular in peisajul farmaceutic german: nici un producator de medicamente nu a investit in fostele landuri est-germane, dupa reunificare, mai mult decat Hexal.
Un rol decisiv in succesul global este atribuit structurii descentralizate a companiei. Subsidiarele internationale sunt independente, beneficiind de posibilitatea de a-si adapta portofoliul de produse la necesitatile pacientilor si conditiilor de piata locale.
America de Sud este, alaturi de Europa, o regiune importanta pe harta dezvoltarii internationale a companiei germane.
In septembrie 2004, Hexal a investit aproximativ 45 milioane de euro in constructia unei fabrici de medicamente in orasul brazilian Cambe - cel mai semnificativ proiect exterior al companiei germane. Hexal deruleaza activitati in Brazilia din 1999, cand a cumparat o mica fabrica de produse farmaceutice la Sao Paulo. Cresterea vertiginoasa a cifrei de afaceri realizata in zona, de 1300%, l-a determinat pe Thomas Strungmann sa initieze alte investitii in Brazilia.
Noua fabrica a Hexal este considerata principala realizare a initiativei ger-mano-braziliene "Terra Roxa", lansata in 2004 cu scopul de a atrage mai multi investitori in regiune.



O zecime din venituri, pentru cercetare
Hexal investeste anual intre 10% si 12% din cifra totala de afaceri in proiecte de cercetare si dezvoltare.
Proportia este neobisnuit de ridicata pentru un producator de medicamente generice si reliefeaza interesul companiei pentru inovare. Hexal sustine ca medicamentele sale nu sunt simple copii ale produselor brevetate, ci variante imbunatatite ale acestora.
Aproximativ 250 de substante active formeaza baza produselor farmaceutice realizate de companie, care pune un accent special pe medicamentele pentru bolile cardiovasculare, pe analgezice si preparatele pentru afectiuni gastrointestinale. ACC, Ibuhexal sau vitamele Biosan se numara printre cele mai renumite produse ale firmei.
In 2003, Hexal a realizat 224 de proiecte de cercetare si dezvoltare pe 127 de substante diferite, dintre care 67 contineau ingredienti activi noi.
Unul dintre proiectele de cercetare a privit preparatele care elibereaza ingredientul activ pe parcursul unei perioade mai lungi de timp, sistem prin care se reduce frecventa dozajului si se evita fluctuatiile in concentratia medi-camentului in sange.
In mod similar actioneaza si plasturii medicinali. Hexal este singurul producator european de medicamente gene-rice care dezvolta si comercializeaza astfel de sisteme. Implanturile subcutanate sunt un alt sistem care promite beneficii similare; diverse proiecte de cercetare sunt in derulare in acest domeniu. De asemenea, Hexal dedica resurse importante cercetarii genetice si biotehnologice, prin care urmareste sa dezvolte versiuni generice ale medicamentelor produse prin biotehnologie.



Hexal si Strungmann nu sunt inseparabili
La finalul anului 2003, Thomas Strungmann declara pentru Reuters ca Hexal s-ar putea asocia cu un alt fabricant de medicamente generice in cursul deceniului urmator, in cadrul dezvoltarii sale mondiale.
Thomas, care are patru copii, si Andreas Strungmann, care are doi, au decis sa-i lase sa urmeze alta cale decat cea spre laboratorul farmaceutic, vrand sa scoata Hexal de sub dominatia familiei.
Familia a explorat mai multe variante pentru retragerea din capitalul Hexal, cel putin in ultimul an si jumatate. Fratii au planuit listarea la bursa a actiunilor Hexal pentru 2004 sau, cel tarziu, inceputul lui 2005. Proiectul a fost insa abandonat, motivele fiind trecute sub tacere.
Dupa vanzarea Hexal, gemenii au devenit cu peste 5 miliarde de euro mai bogati si vor intra cu siguranta, daca nu se afla deja, in topul celor mai instarite persoane din Germania.
Desi nu vor mai detine Hexal si pachetul majoritar din Eon Labs, fratii vor ramane proprietarii holdingului Santo. Cu rezonanta latino-americana, numele Santo nu este altceva decat o abreviere pentru "Strungmann Andreas Thomas". Intre diversele active din portofoliul Santo s-a aflat si producatorul de medicamente generice Betapharm din Augsburg, fondat in 1993, care a fost vandut firmei de investitii 3i in martie anul trecut.
Vanzarea a adus familiei suma de 300 mil. euro, reprezentand aproape triplul cifrei de afaceri anuale a firmei (106 milioane de euro in 2003). La o luna dupa, Santo a cumparat de la DZ Bank pachetul majoritar din actiunile Sudwestbank, creand posibilitatea de a-si finanta mai usor activitatile din sectorul farmaceutic.



Loc de munca de invidiat
In 2003, Hexal a fost votata compania farmaceutica care ofera angajatilor cele mai bune conditii de lucru din Germania si a fost clasata intre primele 100 din UE dupa acelasi criteriu, in urma unui sondaj realizat de Comisia Europeana.
Relatiile dintre sefi si subordonati sunt apropiate, inclusiv datorita absentei unor structuri ierarhice greoaie. Angajatii ii numesc afectuos pe fratii Strungmann "doctorii nostri". Complementaritatea gemenilor a atras invidia concurentilor, care apreciaza ca tocmai aceasta conducere bicefala este factorul principal care a contribuit la succesul Hexal. "Fratele meu stie unde se pot pescui cei mai buni pesti si eu ii aduc la mal", descrie Thomas Strungmann diviziunea muncii la conducerea firmei. Ce vor mai pescui gemenii pe viitor ramane de vazut.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania