Afaceri de la zero

Tineri cu potential de lider si ideile lor indraznete

21.12.2004, 00:00 Autor: Diana Sava


Pentru cei mai multi tineri, solutia e strainatatea. Exista insa si tineri romani care nu-si vad viitorul decat in Romania. Sunt cei care, la nici 30 de ani, sunt manageri de succes sau care la putin peste 20 au propria afacere. Fundatia Leaders Romania a premiat anul acesta patru dintre ei, pe cei care dovedesc potential de lider, perseverenta si efort sustinut.



Premiile Leaders se ofera anual, exclusiv pe baza meritelor personale si profesionale, tinerilor care au dovedit interes si initiativa in rezolvarea problemelor cu care se confrunta comunitatea in care traiesc.



Anul acesta, la a treia editie, au fost acordate patru premii: Cel mai bun manager, Cel mai bun antreprenor (care au primit cate un curs de Leadership si aptitudini manageriale sustinut la ASEBUSS si un curs ECDL), Cel mai bun functionar public si Cel mai bun voluntar (care au primit training-uri de Leadership sustinute de Jim Bagnola, unul dintre cei mai buni traineri in domeniu la nivel mondial, precum si cursuri ECDL).





Marketing manager dupa opt luni



Anul acesta, "Cel mai bun manager" este Ionut Tarcea, marketing manager la RDS, unul dintre principalii furnizori de servicii integrate de comunicare de pe piata. Are 27 de ani, lucreaza la RDS de aproape cinci ani si a convins juriul prin viziunea sa asupra leadership-ului si responsabilitatii sociale. In perioada studentiei (a absolvit Facultatea de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE Bucuresti) ca membru al AIESEC a avut ocazia sa-l cunoasca pe directorul general al RDS, Emil Jugaru. Un an mai tarziu, s-a angajat la ei si dupa opt luni a devenit marketing manager.



Cum e sa fii manager la nici 30 de ani? "Provocator, cu multe responsabilitati, energie si multa multa pasiune", raspunde Ionut Tarcea, care lucreaza 10-12 ore pe zi si coordoneaza o echipa formata din 15 persoane. "De fapt lucrez in doua domenii, marketing si telecomunicatii. Imi place ceea ce fac deoarece inveti foarte multe avand provocari permanent, iar lucrurile se schimba cu o viteza, poate, ametitoare", mai spune el.



Ionut Tarcea se mandreste cu faptul ca este din Sibiu si ca face parte dintr-o echipa la fel de tanara ca si el care "a crescut o afacere importanta atat pentru noi, cat si pentru comunitatea din care facem parte". "A fi leader este o experienta unica de a fi sau a actiona diferit, sustenabil, flexibil, memorabil si de a inova. A fi leader inseamna atat sa fi propriul stapan si sa iti conduci viata asa cum iti doresti, astfel incat sa schimbi ceva in jurul tau, dar inseamna si sa ai idei care sa ii implice si pe cei din jurul tau", ne-a declarat Ionut Tarcea.



Peste cativa ani Ionut se vede conducand propria sa afacere, prospera. "Probabil ca voi fi vazut cateva locuri interesante din lume si voi avea o familie de care sa fiu mandru". Marturiseste ca nu s-a gandit niciodata sa emigreze deoarece considera ca in Romania sunt foarte multe oportunitati. "Apoi cred ca fac parte din noua generatie care poate construi o comunitate sanatoasa. Nu vreau sa plec sa fiu incadrat intr-un sistem unde nu exista multe oportunitati de a iesi din multime, de a face ceva diferit si cu succes. Aici e locul si timpul", crede tanarul.



La ora actuala, cea mai mare sansa pentru un tanar roman este, in opinia sa, aceea de incerca sa-si faca propria afacere. "Oportunitati sunt, idei sa fie".





Primele afaceri, incepute in liceu



Adrian Gheorghe este "Cel mai bun antreprenor". Are doar 21 de ani si este student la Facultatea de Economie Generala, specializarea Dreptul Afacerilor, din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucuresti. "Ideea de a porni propria afacere o aveam inca din liceu. Practic am crescut dorind acest lucru. Mereu am avut o inclinatie spre afaceri", marturiseste acesta.



Compania pe care Adrian Gheorghe si partenerul sau, Victor Staicu (24 de ani), au infiintat-o in aceasta vara, Thinkbig International ofera solutii pentru extinderea afacerilor (consultanta, franciza, brokeraj in afaceri). "Eu pun bazele strategiei de dezvoltare si Victor aduce knowhow-ul in domeniul firmelor cu retea de magazine (Victor este manager executiv al retelei de magazine Musette). Astfel a luat nastere marca de servicii pentru afaceri Thinkbig, care acum se bucura de succes".



Suma investita pentru demararea afacerii nu a fost mare, in jur de 2.000 de euro. "Mare a fost provocarea", spune Adrian Gheorghe. "Am facut rost de bani treptat din diverse surse - bani pusi deoparte in acest scop, de la familie sau din salariu".



Firma are cinci angajati, "mai multi colegi de facultate", fiecare specializat in domeniul sau. "Pana nu de curand, responsabilitate sociala pentru mine a insemnat sa contribui la organizarea de proiecte si traininguri pentru studentii din ASE. Acum, responsabilitatea sociala se manifesta direct asupra echipei cu care lucrez", mai spune Andrian Gheorghe.



In momentul de fata, compania colaboreaza cu mai multe firme de retail, dar si domeniul serviciilor care au un potential foarte mare. "Colaboarea cu aceste firme este pe o perioada mai lunga, de aproximativ sase luni, iar multe dintre contracte sunt in faza de negociere, de aceea nu pot spune exact cati clienti avem", declara Gheorghe.



Unul dintre clienti este compania HelpNet. Aceasta doreste sa-si dubleze pana la finele lui 2005 numarul de farmacii, reteaua actuala fiind formata din 51 de unitati. "Impreuna dorim sa creem un sistem de franciza care va permite farmaciilor individuale sa se afilieze la retea beneficiind astfel de toate beneficiile si knowhow-ul acesteia contra unei taxe de franciza si a unei redevente lunare. Beneficiul major al acestui proiect va fi ca reteaua HelpNet se va extinde mai rapid pastrand totodata imaginea unitara si serviciile de o calitate ridicata pentru clienti", explica Adrian Gheorghe. El spera sa puna in aplicarea proiectul incepabd cu ianuarie 2005.



Tanarul antreprenor spune ca nu vrea sa emigreze deoarece doar aici se simte acasa si doar aici isi vede si viitorul. "Din tara voi pleca numai in calatorii. Peste cinci ani ma vad un om foarte ocupat si totodata preocupat de extinderea afacerilor in afara, spre tarile din Balcani", marturiseste Adrian Gheorghe.



In opinia sa, tinerii au intotdeauna foarte multe sanse, fie in tara, fie in alta parte. "O cariera la o companie multinationala sau propria afacere in tara, asa cum am ales eu... Se pot face lucruri extraordinare insa depinde de viziunea si de pregatirea fiecaruia", spune tanarul.



Pentru 2004, cei doi parteneri au planificat realizarea unei cifre de afaceri de aproximativ 7.000 de euro. "Piata in care functionam este la inceput si in continua dezvoltare in ultimii ani. Pe viitor vom asista la o dezvoltare sustinuta a afacerilor bazate pe sisteme ce pot fi extinse pe baza de licenta sau in sistem de franciza", este de parere Adrian Gheorghe, care adauga: "Tarifele pe care le practicam sunt unice pentru fiecare client, deoarece fiecare proiect este diferit. Cred ca de aceea ne si place foarte mult ceea ce facem".





Un functionar public model



Premiul "Cel mai bun functionar public" i-a fost acordat lui Ciprian Nicolae. De cinci luni, acesta este expert la Institutul National de Administratie (INA) la departamentul de Formare Specializata, iar inainte a lucrat aproape doi ani la Unitatea Centrala pentru Reforma Administratiei Publice (UCRAP) in special pe partea de planificare. "Simteam nevoia sa fac si altceva. Cred ca pentru mine, la inceput de cariera, este foarte important sa experimentez toate etapele unui proces normal: planificare, implementare, monitorizare, evaluare (cu feed-back). Lucrand la INA, implementez ceea ce s-a planificat la UCRAP", spune Ciprian Nicolae.



Are 25 de ani si a urmat cursurile a doua facultati: Facultatea de Management - Specializarea Administratie Publica, din cadrul ASE Bucuresti si, la fara frecventa, Facultatea de Drept, din cadrul Universitatii Bucuresti. In opinia lui, administratia publica este un domeniu plin de provocari. "Democratia in Romania este pe punctul de a se consolida, insa institutiile statului sunt in plina reforma. Sunt multe lucruri de facut, iar diversitatea lor este foarte mare - de la proiecte PHARE la dezvoltare de strategii, de la scriere de legislatie la organizare administrativa".



In plus, sunt foarte multe de invatat, ceea ce compenseaza din plin salariul derizoriu, adauga acesta. "Cred ca dupa cinci ani in administratie ai deja baza necesara sa lucrezi in foarte multe locuri legate de management, marketing sau relatii publice".





"Nimic nu pica din pom, decat daca e stricat"



Ciprian Nicolae spune ca nu s-a gandit niciodata sa emigreze. Isi doreste insa sa studieze in strainatate pentru a vedea cum sunt alte culturi (a aplicat deja pentru o bursa in SUA). "Nu vreau sa emigrez. Banii de acolo nu aduc fericirea. Bani se pot face si aici. Trebuie doar sa stii ce vrei si sa ai un plan de cariera. Altfel, alergand din floare in floare, nu reusesti nimic. E ca la piata: daca te muti la o alta coada fiindca ti se pare mai mica, ai toate sansele sa ajungi la casa de marcat mai tarziu decat daca ramaneai pe loc".



Peste cinci-sase ani se vede ocupand o pozitie de management in minister "dar nu pe partea politica, ci pe partea de munca", precizeaza el. "Vreau sa construiesc programe, in special pe partea de formare a functionarilor publici, dar si a celorlalti angajati din acest sector".



In opinia sa, in ultimul timp, tinerii romani au tot mai multe sanse sa se realizeze in tara. "Trebuie sa inteleaga faptul ca nimic nu pica din pom, decat daca e stricat. Daca isi doresc cu adevarat ceva, trebuie sa munceasca. Nu mi-au placut niciodata cei care spun ca nu vor sa lucreze in administratie deoarece salariile sunt mici si legile nu sunt bune, etc. Mai intai ar trebui sa puna pe hartie care este valoarea lor (competenta profesionala), unde vor sa ajunga, sa traga linie si sa vada ce mai e de facut pana acolo. Faptul ca stiu 2-3 limbi straine si sa lucreze pe calculator nu le este neaparat suficient pentru a reusi".



Cel mai mult, Ciprian Nicolae se mandreste cu faptul ca a reusit sa puna o baza solida pentru cariera sa si ca stie destul de bine sistemul administrativ, mai ales pe partea de reforma a administratiei publice. Pe viitor vrea sa urmeze un master. "In ultimele 17-18 luni am facut cateva training-uri pe partea de Leadership si munca in echipa si este un domeniu care ma atrage mult. Cred ca in viitor, peste 10 ani poate, va deveni prioritatea mea".





Cel mai bun voluntar





Tudor Maxim, membru al The European Law Students Association (ELSA) a castigat premiul "Cel mai bun voluntar". Are 22 de ani si este student la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti. Tudor Maxim a fost cel care a coordonat realizarea primei Scoli de Proprietate Intelectuala din Romania, care a avut loc in aceasta vara la Sinaia, care si-a propus sa pregateasca 25 studenti la drept (romani si straini) in domeniul proprietatii intelectuale.



In 2003, Tudor a facut parte din delegatia Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, condusa de ministrul Dan Nica care a participat la Summitul Mondial pentru Societatea Informationala, organizat de Natiunile Unite prin Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor. diana.sava@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania