Afaceri de la zero

Tranzactie de 4,5 miliarde de dolari pe piata media americana

14.03.2006, 00:00
McClatchy Co., publisher al ziarelor Sacramento Bee si Menneapolis Star Tribune, a incheiat un acord de achizitionare a Knight Ridder in schimbul sumei de 4,5 miliarde de dolari (3,7 mld. euro), in incercarea de a crea al doilea mare lant de ziare din SUA, relateaza Bloomberg.

McClatchy va plati 67,50 de dolari sub forma de cash si actiuni pentru fiecare actiune a Knight Ridder si-si va asuma datorii in valoare de aproximativ 2 mld. dolari.

McClatchy intentioneaza sa vanda 12 ziare ale Knight Ridder, printre care Philadeplhia Inquirer, San Jose Mercury News si St. Paul Pioneer Press.

Knight Ridder se afla de patru luni in cautarea unui cumparator. In urma acordului, McClatchy va dispune de unele dintre cele mai cunoscute ziare din tara. Knight Ridder, ce detine Miami Herald si Fort Worth Star-Telegram, s-a oferit spre vanzare in noiembrie pe fondul nemultumirii celor mai mari trei actionari ai sai legate de declinul de 20% inregistrat de actiunile companiei in primele 10 luni ale anului 2005.

Achizitia ar putea semnala o redresare a increderii in industria ziarelor, ce are de suferit pe fondul orientarii din ce in ce mai pronuntate a advertiserilor catre Internet.

Knight Ridder anunta in ianuarie o scadere de 22% a profitului pe trimestrul patru, cresterea vanzarilor sale fiind in acelasi timp afectata de declinul tirajelor si orientarea advertiserilor catre Internet.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania