Afaceri de la zero

Trichet avertizeaza guvernul de la Varsovia

16.03.2006, 00:00
Fuziunea dintre Pekao si BPH este subiect de dispute aprinse intre guvernul si banca centrala a Poloniei. Reputatia internationala a Poloniei si devotamentul ei fata de litera legii sunt afectate de disputa acerba dintre ministrii polonezi si Banca Nationala a Poloniei privind fuziunea dintre Pekao si BPH, informeaza BBC News.

Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a avertizat guvernul polonez asupra acestei dispute la nivel inalt cu Banca Nationala a Poloniei. Oficialul european a mentionat ca independenta bancilor centrale este un prerogativ deosebit pentru functionarea eficienta a UE.

Pozitia oficiala a BCE a survenit in urma presiunilor oficialilor de la Varsovia asupra guvernatorului Bancii Nationale a Poloniei, Leszek Balcerowicz, arhitectul economic al trecerii Poloniei de la comunism la capitalism, de a stopa fuziunea celor doua banci. Atat Pekao, a doua banca de pe piata, cat si BPH, locul trei in domeniul bancar din Polonia, sunt detinute de grupul financiar UniCredit. Guvernul de centru-dreapta de la Varsovia, condus de Kazimierz Marcinkiewicz, a explicat necesitatea blocarii acestei fuziuni mai ales printr-o iminenta concediere a 3.000 pana la 6.000 de angajati ai celor doua banci.

Planul de fuziune dintre Pekao si BPH face parte din preluarea grupului bancar german HVB de catre UniCredit in schimbul a 20 de miliarde de euro. UniCredit ar detine, daca fuziunea va fi validata, cea mai mare banca de pe piata poloneza. Guvernul de la Varsovia sustine insa ca Unicredit ar incalca, prin aceasta fuziune, intelegerea facuta la semnarea preluarii Pekao din 1999. La acel moment UniCredit si-a luat angajamentul de a nu mai cumpara nicio banca de pe piata interna.

Comisia Europeana avertizeaza insa ca guvernul polonez incalca prin aceasta tentativa de blocare a fuziunii pricipiile de concurenta si regulile pietei libere din UE.

Leszek Balcerowicz, presedintele Bancii Nationale a Poloniei, este un personaj controversat in Polonia, din cauza liberalismul sau economic. "In ultimii ani am facut progrese deosebite. Avem o moneda nationala reala, stabila si convertibila. Dar acest lucru trebuie sa fie un bun social de care sa se aiba grija in continuare", a declarat Balcerowicz.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania