Afaceri de la zero

Tricolorii n-au stiut sa fie nemti cu germanii

14.06.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Puteam sa castigam, dar e bine si asa - au fost aprecierile cel mai des intalnite dupa ce luni, la Liege, "nationala" a remizat cu Germania in meciul de debut la Euro 2000. Puteam sa-i facem pe germani daca am fi fost germani macar in primele 20 de minute, cand i-am avut la degetul mic. Cand aparatorii lor parca atunci se vazusera la fata pentru prima oara in viata. Cand "batranul" Matthaus parea mai preocupat sa nu-i cedeze din nou coapsa care i-a facut destule figuri in ultima vreme. Cand Gica Hagi, colegul sau de generatie, era proaspat si adversarii inca se chinuiau sa-l ghiceasca. Golul lui Vio Moldovan a picat cum nu se putea mai bine. A creat o si mai mare degringolada in ariergarda germana, de care se putea foarte bine profita. La 0-2, nemtilor le-ar fi fost mult mai greu sa revina, pentru ca, in ciuda recunoscutei lor puteri de lupta, pe teren nu mai au un Beckenbauer, Netzer, Sammer, Klinsmann sau un Matthaus la 24, 25 de ani. Adica acei jucatori care iti pot castiga un meci chiar si atunci cand echipa in ansamblul ei nu straluceste. Poate ca aveam o sansa sa terminam invingatori daca lui Adi Ilie i s-ar fi acordat penalty in minutul 40, cand Nowotny i-a luat piciorul de sprijin in careu. Dar e greu cu un arbitru despre care pana si bisaptamanalul german Kicker sportmagazin a scris ca "a avut mari dificultati in a face diferenta intre faulturi si intrari barbatesti".

"E bine si asa" si-a facut loc in jocul tricolorilor cam de prin minutul 20 incolo. In conditiile in care Germania a inceput sa lege jocul, ai nostri au dat tot mai mult inapoi, bazandu-se exclusiv pe lansarile in adancime initiate de Hagi si Adi Ilie. ai acestea tot mai rare pe masura ce benzina si nervii "Regelui" se indreptau catre cota zero. "E bine si asa" si-au zis ai nostri chiar si dupa ce Scholl a egalat situatia tabela. ai mai ales in repriza secunda, cu fiecare secunda care ne apropia de fluierul final. Exceptia, imensa ocazie irosita de Moldovan in minutul 68, nu face decat sa confirme regula. Pentru ca a devenit o regula sa ne multumim cu putin. E specialitatea noastra, a romanilor. ai asta s-a vazut inclusiv din modul cum Sorin Hobana si Cristian ?opescu au trait si comentat pentru TV Romania partea a doua. La fiecare actiune a campionilor continentali ni se reamintea ca jucam impotriva unei mari natiuni si de aceea remiza inscrisa pe tabela ar fi chiar un rezultat meritoriu. Acesta-i si motivul pentru care nu le putem reprosa jucatorilor ceea ce este specific unui intreg popor. Chiar daca marea lor majoritate evolueaza in strainatate, cand se aduna la "nationala" tot romani sunt. ai apoi, nu trebuie uitat un alt element esential. Selectioner le e un antrenor, Emeric Ienei, care si atunci cand a castigat Cupa Campionilor cu Steaua tot pe mana temporizarii a mers.

Acest "e bine si asa", pe care l-am auzit rostit de tricolori, comentatori si suporteri deopotriva, nu e in regula. In aceeasi seara de luni, Portugalia ne-a aratat ca mai degraba ar fi trebuit sa dam cu sapca de asfalt. Numai la gandul ca ne asteapta partide cu doua echipe care, in meciul lor direct, au aratat mai mult decat Germania, normal ar fi sa ne reprosam ca n-am castigat. Portugalia vine cu moralul aceluia care a reusit sa revina de la 0-2, iar Anglia cu orgoliul ranit si cu o nevoie de puncte comparabila cu nevoia de apa a ratacitului in desert. Pentru a ingenunchea asemenea adversari, temporizarea si jocul la ciupeala nu reprezinta nicidecum solutia potrivita.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania