Afaceri de la zero

UE discuta introducerea unui impozit unic pe profit

18.04.2006, 00:00
Proiectul fiscal lansat de curand de catre comisarul european Laszlo Kovacs va fi examinat de ministrii de finante din cadrul Uniunii Europene in luna iunie, noteaza Les Echos.

Perspectiva armonizarii pe plan european a cotelor de impozitare a companiilor pana in anul 2008 a prins contur. Comisarul european pe probleme de ordin fiscal Laszlo Kovacs a avut castig de cauza recent in fata comisarilor mai reticenti cu privire la proiectul sau. In apararea directivei "Bolkestein", extrem de liberalul comisar european pe probleme de piata interna Charlie McCreevy a aprobat in cele din urma, impreuna cu ceilalti comisari, o "comunicare" pe marginea subiectului colegului sau.

Concret, ministrii de finante din cele 25 de tari membre ale UE se vor dedica in cadrul intrunirii consiliului Ecofin din luna iunie crearii "unei baze comune consolidate pentru impozitul asupra companiilor", elaborata de Laszlo Kovacs.

Pentru moment, schema retinuta este o baza larga comuna, cu cel mai mic numar posibil de derogari si facilitati fiscale. Pentru grupurile transnationale, este intrevazuta generalizarea unei "consolidari fiscale" care le va permite acestora sa compenseze pierderile anumitor filiale cu beneficiile celorlalte.

Pentru Comisia Europeana, aceasta baza "va permite intreprinderilor care desfasoara activitati pe piata interna sa urmeze aceleasi reguli in state diferite ale UE pentru calcularea ratei impozitului datorat in fiecare tara".

Nedorind sa fie suspectata ca intentioneaza sa creeze o cota unica a impozitului pe companii in toata Europa, Comisia scoate in evidenta avantajul pe care o astfel de baza armonizata il are pentru intreprinderile care opereaza dincolo de granitele nationale. Aceasta baza le va permite acestora sa elimine "cresterile semnificative din punct de vedere statistic ale costurilor de armonizare.

Aceasta "economie" s-ar inscrie in Strategia de la Lisabona care vizeaza o competitivitate sportita in Europa. Cat priveste statele, acestea vor avea numai de castigat pentru ca o astfel de schema ar actiona ca o frana in ceea ce priveste frauda si evaziunea fiscala.

Ideea de a "stabili o punte intre elementele cheie ale sistemelor de impozitare ale companiilor" a fost formulata inca din 1992 de catre Jacques Delors, pe atunci presedinte al Comisiei Europene. Subiectul a fost mai apoi lasat deoparte. Pana cand, in septembrie 2004, comisarul Bolkenstein accepta ca ministrii de finante ai celor 25 de state sa dea unda verde crearii unui grup la nivel inalt care sa studieze fezabilitatea acestui proiect.

Marea Britanie si anumite tari din Europa de Est se opun crearii unei rate comune de impozitare in sectorul corporatist. Aceste tari inclina spre ideea unei "cooperari consolidate", caz in care ar fi necesar acceptul a mai mult de o treime din state. Sustinatoare ale propunerii, Franta si Germania s-ar numara printre cele 8 sau 9 state "armonizate fiscal".
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania