Afaceri de la zero

UE si BERD vor aduce apa calda si caldura la Oltenita

09.06.2000, 00:00 Autor: Cosmin Ghinea


Uniunea Europeana (UE) va finanta cu 2,2 milioane de euro proiectul de reabilitare a sistemului de incalzire centrala in orasul Oltenita, care va fi pus pe picioare pana la sfarsitul acestui an de Uzinexport, firma desemnata in urma unei licitatii internationale organizata pentru derularea proiectului.

Fondurile nerambursabile asigurate de UE vor fi combinate cu un imprumut de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) de 4,8 mil. dolari, cu o contributie de la bugetul de stat de 4,8 milioane de dolari si de la bugetul local de 254.300 de milioane de dolari.

Lucrarile constau in transformarea a sapte puncte termice in centrale termice de zona, care functioneaza cu combustibil lichid usor si care furnizeaza agent termic si apa calda menajera blocurilor de locuinte.

Reabilitarea sistemului termic din orasul Oltenita face parte din Programul de Investitii de Mare Anvergura in Infrastructura (LSIF) ale carei obiective sunt facilitarea investitiilor prioritare in transport si mediu. Prin acest program vor fi sprijinite, din acest an, investitiile in infrastructura de transport si mediu, cu aproximativ 240 de milioane de euro pentru urmatorii sapte ani.

Comisia Europeana si Guvernul roman au identificat, la sfarsitul anului trecut, un numar de patru proiecte co-finantate de BERD, care vor primi fonduri nerambursabile de la UE, in valoare de 14,3 milioane de euro. Cele patru proiecte vizeaza reabilitarea sistemului termic in orasul Oltenita si reabiltarea retelelor de apa in orasele Brasov, Mangalia si in Valea Jiului, documentele pentru aceste proiecte putand fi semnate in luna iulie.

Potrivit directorului general al regiei de Termoficare din Oltenita, Dumitru Ionescu, sistemul termic al orasului va fi reabilitat in proportie de 100%, populatia va primi mai multa caldura si va plati mai putin. "La Oltenita, energia termica se produce in prezent cu 790.000 de lei/Gcal, diferenta pana la pretul national de referinta, de 230.000 lei/Gcal reprezentand subventii", a aratat Dumitru Ionescu, director general al Regiei de Termoficare Oltenita.



O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania