Afaceri de la zero

UEFA este gata de dialog cu Uniunea Europeana

30.08.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Cele 68 de milioane de dolari platite de Real pentru transferul portughezului Luis Figo de la Barcelona au declansat alarma la sediul UEFA de la Nyon.

Indrazneala clubului madrilen, in conditiile unui deficit care bate bine peste 200 de milioane de dolari, ca si nonsalanta lui Silvio Berlusconi, patronul clubului AC Milan, de a pune la bataie aproape 150 de milioane de dolari pentru achizitionarea superstarurilor Rivaldo si Beckham i-a iritat atat pe responsabilii forului fotbalistic european cat si pe cei ai Uniunii Europene (UE).

Acestia din urma au reactionat prompt avertizand ca " "trebuie sa se renunte la aberantele sume de transfer, indiferent daca jucatorul respectiv se afla sub contract sau la finele acestuia".

Amenintata de "Bosman-bis", legea propusa de Uniunea Europeana, UEFA intentioneaza sa protejeze mai bine cluburile, federatiile si liga europeana. Lennart Johansson, presedintele UEFA, pare deschis dialogului, optica sa fiind aceea de a conferi concretete viitorului raport jucator-club.

In acest scop, joi, la sediul FIFA de la Zurich, conducatorii celor doua importante foruri fotbalistice impreuna cu presedintii ligilor europene si ai sindicatului jucatorilor se vor reuni pentru a se pune de acord asupra unui punct de vedere comun pe care sa-l prezinte la urmatoarea intalnire cu comisarul european Mario Monti.

Cotidianul britanic Times mentiona in editia sa de luni ca "FIFA si UEFA se bucura din plin de sprijinul guvernului condus de Tony Blair, o reactie asemanatoare manifestand si Franta, Spania, Germania si Italia".

Forul european doreste sa solicite UE o pasuire peste termenul limita, 20 septembrie, pentru a se putea prezenta cu un propunere coerenta in domeniul politicii de transferuri.

Pentru realizarea aspectelor esentiale UEFA are cateva idei foarte clare: 1 - oricare club are dreptul de a oferi unui jucator de 18 ani, pe care l-a format, un prim contract trienal de profesionist la finele caruia respectivul poate pleca, daca doreste, fara nici o opreliste la un alt club; 2 - interzicerea oricarui transfer international al jucatorilor sub 18 ani pentru a se evita spolierea continentelor sarace de catre marile cluburi europene; 3 - cluburile de amatori trebuie sa primeasca o indemnizatie in cazul transferarii unui jucator de 18 ani la un club profesionist.

Referitor la jucatorii profesionisti aflati sub contract si la mult discutatele si disputatele clauze de reziliere pe care UE le considera o amenintare la libera circulatie a jucatorilor-muncitorilor-miliardarilor, UEFA propune: 1 - un normativ pentru a pune in concordanta legile noi cu cele existente in vigoare; 2 - noile clauze de reziliere sau parametri de transfer nu trebuie sa depinda de costul de formare, dar trebuie sa tina cont de investitiile facute de club in ceea ce priveste salariul jucatorului; 3 - un contract semnat, ramane un act valabil care nu poate fi anulat dupa bunul plac; 4 - se va evita incheierea unor contracte de lunga durata (5-10 ani), durata maxima a noilor contracte fiind de 2-3 ani.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania