Afaceri de la zero

Unii demoleaza cladiri pentru ca altii sa faca profit din reconstructia lor

06.11.2006, 17:58 Autor: Anca Rif, ZF Transilvania
Dezvoltarea pietei imobiliare a generat cresterea unui alt domeniu de activitate, cel al demolarilor. Activitate ce poate aduce companiilor din domeniu venituri anuale de aproape 6 milioane de euro.
Cu toate ca majoritatea companiilor de profil sunt concentrate in capitala, principalii jucatori de pe piata apreciaza ca cele mai numeroase si mai importante actiuni de demolare se desfasoara in provincie, ca urmare a faptului ca in multe zone din tara investitorii au achizitionat numeroase fabrici si unitati industriale scoase din folosinta, a caror transformare necesita mai intai demolarea.
"Marile demolari de obiective industriale mamut nu au inceput inca, dar estimam ca o data cu integrarea in Uniunea Europeana cei care au cumparat foste mari capacitati de productie vor incepe sa le demoleze. Nu oricine poate insa realiza aceste lucrari, mai ales atunci cand se foloseste explozibil, material care este preferat ca mod de demolare celui clasic, in cazul unor cladiri mari", declara Dragos Marian, unic actionar al companiei Explozia Serv.
Afacerea a fost demarata in 2002, moment in care pe piata mai existau cateva firme specializate pe domeniul demolarilor prin explozii controlate. "Dupa un inceput dificil, in care am lucrat cu toate utilajele inchiriate si cu preturi cat mai mici, am reusit sa ne facem cunoscuti. Nu am refuzat nici o lucrare chiar daca era mica sau nu avea un profit foarte bun. Astfel ca am ajuns sa executam lucrari in toate zonele tarii", isi aminteste Marian.
In opinia acestuia, multe dintre firmele care exista deja pe piata au aparut ca efect al unei nevoi de moment, de a se demola un imobil local. "Unele persoane care aveau calificarea necesara au infiintat o firma pentru acea lucrare. Din pacate, a avea calificarea de artificier, obtinuta prin cine stie ce concurs de imprejurari, nu presupune ca ai si competenta necesara. In acest domeniu riscul este enorm, iar greseala ta e suportata si de altii", explica managerul Explozia Serv.
Inainte de a avea propria afacere Marian era ofiter de geniu, insa dandu-si seama ca slujba nu ii va aduce niciodata banii la care visa, in 2002 isi da demisia si incepe sa incerce tot felul de afaceri. "Asta a iesit, fiind un domeniu care nu imi era tocmai necunoscut. Am avut noroc de lucrari usoare la inceput si de ajutorul unor specialisti mai in varsta de la care am avut ce invata tot timpul. Foarte important este, de asemenea, faptul ca am avut noroc de 'necazuri' usoare", povesteste Marian.
Desi a riscat mult in momentul in care a demarat afacerea, acesta crede ca nu ar mai avea acelasi curaj in momentul de fata. "Pentru primul contract pe care l-am avut am inchiriat atat utilajele, cat si oamenii, plata lor facand-o in momentul in care am primit banii de la client. Astfel ca pot spune ca am demarat afacerea fara niciun ban. Pentru a demara o afacere acum, trebuie sa te gandesti bine, deoarece nu prea mai merge ca altadata", este de parere Marian.
Potrivit acestuia, in prezent clientii vor servicii complete, iar fara experienta, fara echipamentele necesare si oamenii potriviti e aproape imposibil sa poti demara o afacere in domeniu. "Clientii vor sa iti dea obiectivul si sa le predai terenul gol, daca nu si sapatura pentru viitoarea constructie. Unii vor chiar sa vanda simultan si fierul vechi continut in obiectiv. In aceste conditii, e nevoie de un capital de pornire de cel putin 280.000 de euro, iar asta in situatia in care toate utilajele sunt second-hand", declara managerul companiei Explozia Serv.
Pentru a acoperi o gama cat mai completa de servicii, anul acesta in iunie, omul de afaceri a mutat sediul social al companiei in Tulcea, aceasta fiind singura modalitate prin care se putea asocia cu o firma specializata in valorificarea metalelor. "Acum avem toata gama de servicii de la demolari, evacuare moloz, executie de lucrari de sapatura, pana la valorificarea metalelor. De asemenea, pentru clientii care nu dispun de lichiditati, executam demolari in compensare cu fier vechi", precizeaza Marian.
Conducerea companiei estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste 170.000 de euro (600.000 de lei), valoare reprezentand o dublare fata de anul trecut. Preturile practicate de companie pentru activitatile de demolare si evacuare sunt cuprinse intre 14 si 20 de euro pentru un metru cub, in functie de volumul imobilului, riscul interventiei si modul de valorificare a molozului. "Cele mai costisitoare lucrari sunt cele de demolare mecanizata, de aceea preferam, pe cat este posibil, sa folosim exploziile controlate. Acestea, chiar daca implica un risc mai mare, sunt mult mai putin costisitoare", explica Marian.
Proiectele de dezvoltare ale companiei pentru perioada urmatoare vizeaza consolidarea portofoliului de lucrari. "Piata in domeniu este din ce in ce mai aglomerata astfel ca nu se mai pot contracta lucrari serioase pe lauda sau vorbe. Nu vreau neaparat sa ajungem o firma foarte mare, insa pentru a supravietui e important sa ai o experienta bogata si o acoperire teritoriala cat mai vasta", crede omul de afaceri.
Potentialul pietei in domeniu a determinat si unele firme din sectorul constructiilor sa dezvolte si activitatea de demolari. Compania Apolodor activeaza pe piata constructiilor din 1992, iar in 1998, a abordat pentru prima data o lucrare de demolare. "In toamna acelui an cineva m-a intrebat daca ma incumet sa abordez acest gen de lucrare. Am apelat la armata si am executat prima demolare prin implozie din Romania. De atunci si pana acum am fost autodidacti, invatand inclusiv din propriile greseli", declara Radu Ouatu, directorul general al Apolodor.
In opinia acestuia, piata demolarilor s-a dezvoltat timid, deoarece exista inca o reticenta in a distruge constructiile.
"Aceasta inhibare fata de posibilitatea de a indeparta un lucru vechi si a pune in loc un lucru nou este mentalitatea omului in varsta de a pastra cu sfintenie anumite lucruri care nu sunt folositoare. O data cu intrarea companiilor straine pe piata romaneasca, lucrurile au inceput sa se miste si pe segmentul demolarilor, iar multe dintre cladirile nevaloroase au fost inlocuite cu cladiri moderne", crede Radu Ouatu.
Acesta este de parere ca pentru a lucra la nivel profesionist pe domeniul demolarilor e nevoie de o investitie initiala de cel putin 400.000 de euro. "Ca sa incepi afacerea nu e nevoie de multi bani, te poti limita la a folosi dinamita, insa daca vrei sa lucrezi profesionist si sa acoperi toata gama de servicii e nevoie de utilaje performante care costa destul de mult", spune directorul general al Apolodor.
Compania a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 18 milioane de euro, lucrarile de demolare insemnand o treime din aceasta valoare, adica sase milioane de euro. Pentru acest an reprezentantii Apolodor estimeaza o cifra de afaceri de 23,4 milioane de euro, in crestere cu 30% fata de anul trecut.
Preturile practicate de companie pentru activitatile de demolare sunt cuprinse intre 12 si 35 de euro pentru un metru cub, in functie de gradul de dificultate al lucrarii. "Cele mai scumpe metode de demolare sunt cele partiale cu lant diamantat, care ajung si la 250 de euro pentru o taietura. In prezent lucram la patru proiecte, iar in asteptare sunt alte 15 lucrari, care cuprind atat cladiri comerciale, cat si fabrici scoase din uz", precizeaza Ouatu.
Potrivit jucatorilor de pe aceasta piata, amanarea procesului de retrocedare, intarzierea privatizarii si restructurarii intreprinderilor si conservatorismul populatiei si al investitorilor locali au reprezentat o piedica in dezvoltarea acestui tip de afacere. In ultimii ani insa, lucrurile au inceput deja sa se schimbe - piata demolarilor aflandu-se pe un trend ascendent, si se estimeaza ca ritmul de crestere se va accelera o data cu aparitia mai multor investitori straini. De asemenea, in urmatorii ani se asteapta o aliniere a preturilor romanesti pentru lucrarile de demolare la piata occidentala, in acest moment preturile noastre fiind mult mai mici decat cele practicate in strainatate.

Afacerea pe scurt
Investitia initiala: intre 280.000 si 400.000 de euro
Pretul pentru un metru cub de demolare: 12-35 euro
Veniturile anuale obtinute din aceasta afacere variaza intre 170.000 de euro si 6 mil. euro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania