Afaceri de la zero

Unii viseaza la o Romanie mare, altii la una mica si rentabila

13.11.2002, 00:00 Autor: Florin Budea

O oradeanca, proiectant de profesie, si-a pus in gand sa faca in vestul tarii o Romanie in miniatura. Proiectul inseamna, de fapt, un parc intins pe cateva hectare, care sa aiba exact conturul tarii si care sa cuprinda cele mai reprezentative cladiri si monumente, realizate la scara mult redusa, precum si imitatii ale celor mai importante forme de relief.
Modelul a fost preluat de la un parc de distractii din Olanda, care reprezinta tara Lalelelor in miniatura. Promotoarea ideii nadajduieste ca se vor gasi companii carora le va placea proiectul si vor sprijini realizarea lui. Daca se vor strange destui bani, oradeanca vrea ca pe Dunarea si pe Marea Neagra miniaturizate in parc sa se poata naviga cu barci de agrement. In caz contrar, pe ape ar urma sa pluteasca doar navomodele.
Proiectanta scoate dintr-o cutie schite, planuri, imagini cu case si locuri importante din Romania. "Proiectul acesta s-a copt vreme de 25 de ani", spune zambind Maria. In urma cu trei decenii, a vazut in Olanda un parc de distractii unde, printre machetele cladirilor si ale porturilor, vizitatorii - copii sau oameni mari - pareau Gulliveri intr-o tara a piticilor. "Nici turnurile bisericilor nu treceau de inaltimea unui om mare. M-am gandit ca Oradea, orasul de la poarta de vest a Romaniei, ar fi locul ideal pentru a gazdui un parc care sa prezinte tara in miniatura".
Femeia este convinsa ca planul realizarii unui parc de distractii care sa cuprinda machetele celor mai importante edificii din Romania va pune in miscare toata tara. "Nu se poate sa te fi nascut roman si sa nu visezi la asa ceva! Toate judetele vor dori sa fie reprezentate aici. Pentru strainii care vin in tara, acest parc va fi ca un ghid turistic, iar pentru romani, o carte de geografie mereu deschisa. Avem enorm de daruit lumii din punct de vedere cultural".

O afacere buna
Astfel de parcuri tematice culturale sunt numeroase in Europa si America de Nord - muzee in aer liber, dar si afaceri foarte profitabile. Madurodam sau "Olanda in miniatura" a fost deschis in 2 iulie 1952 langa Haga. Totul a inceput cu construirea unui oras olandez redus la scara 1:25. In timp, parcul a crescut, initiativa devenind atragatoare pentru cele mai puternice companii autohtone.
Dupa o renovare de proportii, Madurodam a fost redeschis, in aprilie 1996, pe o suprafata totala de 62.600 mp. Familia regala a Olandei este un sustinator traditional al proiectului, printesa Beatrix fiind proclamata primar al orasului miniatural. Parcul atrage anual circa un milion de vizitatori, din care jumatate sunt turisti straini.
In fiecare an, comitetul de avizare a proiectelor primeste de la firme si de la autoritati locale propuneri de includere in parc a unor noi modele la scara ale unor cladiri sau produse considerate tipic olandeze. Pentru proiectele aprobate, finantarea constructiei este asigurata in proportie de 80% din fondurile proprii ale parcului, iar restul de 20% din sponsorizari. Anul acesta, pe lista sponsorilor figureaza zeci de companii, de la Bursa din Amsterdam, ING Groep, Interbrew, Unilever si ExxonMobil pana la companiile aeriene El Al, Malev, LOT si China Airlines. Anul acesta, la aniversarea a 50 de ani de la infiintare, compania Shell a furnizat 300 mp de panouri solare pentru alimentarea in intregime a parcului tematic cu energie solara.

Ar merge si cu navomodele
Oradeanca planuieste ca, in functie de cerere, "Romania in miniatura" sa se intinda pe o suprafata de la 3 la 30 de hectare. In afara de cele mai importante cladiri, aici urmeaza sa fie reproduse, la scara, si principalele forme de relief: muntii, campiile, marea. "Daca participantii vor fi generosi, e posibil ca Dunarea si marea sa fie navigabile cu barci de agrement; daca nu, pe ape vor pluti doar navomodele. O prioritate este reproducerea monumentelor UNESCO: Delta Dunarii, manastirile din Bucovina. Fireste, si orasele istorice ale Transilvaniei, si Predealul, Alba-Iulia, Suceava".
Maria Precup se asteapta ca autoritatile locale sa puna la dispozitie un teren pentru parc si e convinsa ca judetele se vor bate sa-si trimita machetele. De intregul proiect ar urma sa se ocupe ea, impreuna cu o organizatie neguvernamentala din Oradea care si-a declarat sprijinul pentru aceasta initiativa. "Vom face ca la nunta: cum ne ajuta cineva, cum vin machete noi, lansam o strigare! Voi avea grija ca toate cladirile sa fie realizate la aceeasi scara si din materiale clasice, in special lemn. Pentru fiecare cladire importanta din tara exista relevee. Pe baza acestora e usor sa realizezi o replica miniaturala a edificiului".

Concurenta pentru Dracula Park
Parcul va avea si o retea de mici restaurante, chioscuri, instalatii de joaca. Visul Mariei este ca un tren in miniatura sa strabata "tara" in lung si-n lat, traversand zece poduri si patrunzand prin cinci tunele. "In apropiere de Biserica Neagra din Brasov se va auzi muzica de orga, iar langa Biserica Trei Ierarhi din Iasi va putea fi ascultat un cor bizantin".
Fiindca e vorba de un proiect ambitios, Maria Precup spera ca la el sa adere autoritati locale din cat mai multe judete. Ea spune ca aici n-ar mai fi vorba de concurenta intre judete, ca in cazul Dracula Park, ci de colaborare intre autoritati locale. In plus, dupa parerea ei, "in loc de <parcul care face parul maciuca> o sa avem <parcul care educa>".

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania