Afaceri de la zero

Vanzarea IAS-urilor, in linie dreapta

08.09.2000, 00:00 Autor: Vlad Macovei


Ministrul Agriculturii, Ioan Muresan, a anuntat ieri, la Senat, ca pana la sfarsitul lui octombrie ar putea fi privatizate 200 de foste IAS-uri, si concesionate 250.000 de hectare.

Daca acest obiectiv va fi atins, a precizat Muresan, Romaniei i-ar putea fi acordata ultima transa din programul de ajustare struturala din agricultura, ASAL, convenit de autoritatile de la Bucuresti cu Banca Mondiala.

El a mai spus ca in 12 septembrie, un nou "pachet" de 50 de asemenea societati vor fi scoase la privatizare.

Ministerul Agriculturii si Alimentatiei a aprobat pana in prezent privatizarea a 110 societati comerciale foste IAS, care detin in total 150.000 de teren, din care s-au incheiat, pana in prezent, contracte pentru 37 de societati mici si mijlocii, concesionandu-se aproape 50.000 de hectare de teren, a declarat directorul Directiei pentru privatizare si patrimoniu din minister, Cristina Gyemant.

"Mai avem in negociere 14 societati comerciale, care vor fi finalizate in zece zile, iar la 12 septembrie este termenul limita de depunere a ofertelor pentru alte 28 de societati", a spus Gyemant.

Procedura de privatizare a acestor societati este negocierea directa. Pentru achizitionarea lor s-au prezentat atat asociatii ale salariatilor, cat si societati comerciale mari.

"Incercam sa finalizam cat mai multe contracte, pentru ca este interes pentru privatizare, chiar daca este nevoie de o infuzie foarte mare de capital, pentru utilaje si finantare", a precizat Gyemant.

Pentru perioada 2001-2002 ministerul va derula programe de restructurare si va vinde activele sau va lichida societatile care nu mai au sanse de redresare. Pana acum, 100 de societati se afla deja in lichidare, dintre care doua sunt in lichidare administrativa si restul in lichidare judiciara.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania