Afaceri de la zero

Vietnamul nu va ramane mult timp in umbra Chinei

17.04.2006, 00:00
"Of, avem nevoie de o sala de conferinta mai mare", este fraza rostita de multi membri ai revistei AsiaMoney din Hanoi, Vietnam, luna trecuta.

La conferinta inaugurala din Vietnam, revista spera sa atraga cateva sute de investitori si oameni de afaceri, precizeaza William Pesek, analist la Bloomberg. In cursul primei dimineti, de 15-16 martie, a evenimentului, acestia s-au confruntat cu o mica problema legata de locuri, pentru ca mai mult de 800 de investitori din 20 de tari au luat parte la eveniment. Chiar si oficialii vietnamezi au fost luati prin surprindere. Motivul pentru care investitorii s-au inghesuit sa participe la eveniment il reprezinta economia de 45 mld. dolari (37 mld. euro ). Pe masura ce investitorii si directorii executivi ai companiilor cauta sa deschida noi usi ale capitalismului mondial, multi pun ochii pe natiunea de 84 de milioane de locuitori care este si stabila din punct de vedere politic.

"In Asia, oamenii au realizat faptul ca nu numai China creste cu 8% sau 9% pe an", a declarat John Shrimpton, director la Dragon Capital. "Vietnamul este adaugat la aceasta lista si oamenii de afaceri incep sa descopere acest loc", a continuat el. De fapt, "sa redescopere" ar fi termenul mai potrivit. Vietnamul a fost remarcat si inainte, si nu intotdeauna cu ochi buni. Din momentul in care si-a deschis economia in 1986, investitorii straini si-au indreptat privirile asupra acestuia. Oamenii de afaceri si-au dat repede seama ca tranzitia Vietnamului de la economia centralizata condusa de Partidul Comunist la o economie libera de piata il va transforma repede in viitorul tigru asiatic. Ca rezultat, investitorii si-au deschis repede cat mai multe afaceri in aceasta zona.

In 1996, Vietnamul a atras circa 6,6 mld. euro sub forma de investitii directe straine. Cresterea economica s-a dublat in ultimii zece ani, fapt ce a impins PIB-ul acestei tari catre 24,7 mld. euro in acel an. Apoi, economia s-a supraincalzit si investitorii au fugit mai repede decat au venit. Investitorii au fost opriti anterior de birocratia la nivelul guvernului, lipsa de transparenta si de un sistem legal inca primitiv.

Criza financiara asiatica din 1997 a inrautatit lucrurile. Statele care s-au dezvoltat rapid ca Indonezia, Malaiezia, Coreea de Sud si Thailanda au fost afectate de asemenea de aceasta criza. Panica din regiune a afectat economiile mari si mici. Chiar si dupa acest eveniment, investitorii din cele trei mari puteri economice, SUA, Japonia si Europa, nu s-au mai aratat atrasi de aceasta zona.

Intel cu siguranta crede ca Vietnamul merita atentia cuvenita. La sfarsitul lunii februarie, compania, care este cel mai mare producator de semiconductoare, a primit o autorizatie de la guvernul vietnamez pentru a investi 500 mil. euro intr-o fabricia de asamblare si testare a cipurilor. Este cel mai mare proiect din Vietnam.

Insa pentru o dezvoltare sanatoasa a acestei regiuni, Vietnamul trebuie sa fie mai mult decat un loc unde companiile straine gasesc mana de lucru ieftina. Faptul ca venitul pe cap de locuitor s-a dublat in ultimul deceniu, sugereaza ca acest lucru este foarte probabil. Cu toate acestea, nu reprezinta o certitudine, iar boom-ul Chinei continua sa domine atentia investitorilor.

Chiar daca China are probleme mai serioase in crearea de noi locuri de munca, Vietnamul este si el destul de descurajator. "Pentru ca rapida crestere a populatiei sa vina in sprijinul economiei unei tari, o natiune trebuie sa creeze locuri de munca bune si decent platite intr-un ritm sustinut pentru a beneficia de acest fapt", considera Ifzal Ali, economist- sef la Asian Development Bank din Manila.

Ceea ce intriga ii mai mult pe investitori este baza de dezvoltare foarte primitiva de la care a pornit Vietnamul. Conform Merrill Lynch, mai putin de 5% din populatia acestei tari foloseste serviciile bancare. Vietnamul spera de asemenea sa se alature Organizatiei Mondiale a Comertului in acest an, fapt ce ar duce la o crestere economica mai intensa si la atragerea de investitii straine directe.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania