Afaceri de la zero

Wu Yi - "Doamna de Fier a Chinei"

16.09.2004, 00:00 Autor: Mihaela Andries


China nu se poate lauda cu multe femei in posturi de conducere, chiar daca liberalizarea partiala a pietei nationale si dezvoltarea, pe alocuri spectaculoasa, a economiei au apropiat statul de ordinea occidentala. Directorii de companii continua sa fie in majoritate barbati si sfera politica este populata tot de reprezentanti ai sexului masculin. Aparent, in spiritul colectiv raman bine ancorate spusele lui Confucius, care a avertizat ca femeile nu sunt demne de incredere. Studiile arata ca, alaturi de subapreciere, discriminarea din societatea chineza se mai justifica si prin teama pe care o au barbatii de a nu li se atribui relatii cu colegele pe care le promoveaza, daca le promoveaza. Perspectivele de cariera ale femeilor nu pot avea decat de suferit din cauza acestei atitudini. si totusi, atunci cand isi fac loc intre figurile masculine care conduc destinele a peste un miliard de oameni, femeile se intampla sa si exceleze.



Cel mai bun exemplu nu poate fi decat Wu Yi - vicepremierul Chinei si ministrul Sanatatii, femeia cu pozitia cea mai inalta din biroul politic al celui de-al 16-lea comitet central al Partidului Comunist chinez. In strainatate, Wu Yi este cunoscuta mai ales pentru ca a coordonat eforturile Chinei de a adera la Organizatia Mondiala a Comertului in timpul in care a detinut portofoliul ministerului de resort. China a apelat deseori la serviciile ei pentru a gasi solutii problemelor spinoase din sfera politica. De la retragerea premierului Zhu Rongji, Wu Yi s-a ocupat de portofoliul economiei externe in Cabinetul chinez. Cand epidemia de pneumonie atipica a inceput sa faca ravagii si a redus drastic increderea opiniei publice in noua conducere de stat si in economia chineza, Wu Yi si-a asumat responsabilitatea din functia de ministru al Sanatatii si a profitat ulterior de credibilitatea castigata pentru a reformula abordarea autoritatilor fata de HIV/SIDA si a reabilita imaginea Chinei in fata comunitatii internationale.





Comandant-sef in lupta impotriva SARS



In realitate, doamnei Wu i s-a incredintat campania contra SARS cu mult inainte sa fie desemnata ministru al Sanatatii Publice. La inceputul lunii aprilie 2003, ea a vizitat Centrul pentru Prevenirea si Controlul Maladiilor, moment in care a calificat sindromul respirator acut sever drept o problema de maxima gravitate si a cerut tuturor administratiilor locale sa stabileasca cat de curand posibil un sistem de reactie rapida pentru urgentele de ordin medical.



Dupa intalnirea avuta in aceeasi luna cu expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Wu Yi a declarat presei ca raspandirea maladiei a fost stopata, dar ca nu este complet tinuta sub control, contrar afirmatiilor ministrului Sanatatii, Zhang Wekang, din saptamana precedenta.



Cand a inceput criza, grija de capatai a Beijingului era sa asigure cresterea economiei. Ingrijorati de potentialul pericol pe care il reprezenta pentru comert, responsabilii cu propaganda au facut tot posibilul sa limiteze acoperirea subiectului in media. Ministrul Wekang a minimalizat avertismentele OMS de a se evita sudul Chinei, considerat locul de provenienta al SARS. "Este perfect sigur sa se vina in China pentru munca, turism sau pentru a avea intalniri de afaceri", a insistat el, in primele sale declaratii pe aceasta tema, venite la cinci luni dupa semnele initiale ale epidemiei.



Wu Yi a devenit, in zilele urmatoare, principala asistenta a premierului Wen Jiabao in toate inspectiile pentru prevenirea SARS, fiind alaturi de seful Guvernului si in multe din reuniunile dedicate tratamentului maladiei.



La finalul lunii aprilie, cand prim-ministrul a efectuat o vizita in Thailanda pentru a face schimb de pareri si experienta cu liderii altor state asiatice, China, si in special Beijingul, sufereau de o epidemie mortala si de o panica publica masiva. Birourile erau abandonate de oamenii care preferau sa lucreze acasa ori in ture, scolile se inchideau, magazinele si restaurantele erau aproape goale, iar autobuzele si metroul circulau cu calatori putini. Beijing, metropola gigant cu peste 13 milioane de locuitori, se transforma intr-un oras mai linistit decat un satuc din provincie.



Intre timp, numarul cazurilor confirmate si probabile din capitala si din alte zone continua sa creasca, pana la 15.000 de rezidenti ai Beijingului fiind izolati, in carantina, in momentele critice ale epidemiei.



Dupa cele cinci zile de sarbatoare pentru Ziua Internationala a Muncii, mai putine decat in obisnuita "saptamana de aur" tot din motive de siguranta, Beijingul a inceput sa revina la normal, in urma semnalelor tot mai numeroase ca raspandirea epidemiei fusese oprita.



Faptul ca toate acestea s-au intamplat in mai putin de o luna este in buna parte si meritul lui Wu Yi, care a incercat din rasputeri sa impuna transparenta unui sistem sanitar imens, inchistat si fragmentat. Din cele peste trei sute de mii de spitale si clinici ale tarii, doar o mica parte depind de administratia centrala. Doamna Wu a fost numita in fruntea Ministerului Sanatatii, nu pentru cunostintele sale profesionale in materie, ci pentru capacitatea sa de a gera criza si pentru stilul sau de munca perseverent si eficient. in schimb, Zhang Wekang a fost demis din cauza incercarilor de a disimula gravitatea epidemiei.



"Doamna de Fier a Chinei", cum o numeste presa internationala, si-a castigat reputatia de negociator rezistent si totodata flexibil in timpul cat a fost ministru al Comertului si Cooperarii Economice Externe, in care calitate a semnat acorduri cu SUA in domeniul protectiei drepturilor de autor, comertului si investitiilor. Intransigenta sa, inteligenta si incapatanarea i-au garantat respectul rivalilor la masa negocierilor. Cand interlocutorii americani ii acuzau pe chinezi ca sunt "hoti" de proprietate intelectuala, se pare a Wu ar fi raspuns: "si voi sunteti pirati! Priviti lucrurile expuse in muzeele voastre. Stiti ca, in mare parte, au fost furate din China?" Oarecum hazardata, replica i-a adus insa admiratia concetatenilor si respectul oficialilor americani.



Opozantii sai cred despre ea ca este un pazitor de neclintit al intereselor nationale. Potrivit CNN, numirea doamnei Wu ca ministru al Sanatatii demonstra lumii ca Guvernul chinez infrunta SARS cu seriozitate si onestitate si ca este capabila sa se ocupe de principalele probleme interne si externe.



Wu a criticat reactiile timorate ale unor departamente oficiale in fata SARS si a subliniat ca ascunderea de informatii in legatura cu o maladie letala va avea un rezultat contrar celui scontat si ca cetatenii vor fi ingroziti. Wu a spus chiar ca Guvernul trebuia sa se scuze in fata opiniei publice pentru comunicarea deficienta cu presa din primele zile ale epidemiei.



Ministrul a promis OMS ca Executivul va investiga in amanuntime toate carentele de informare in legatura cu pneumonia atipica si ca functionarii vinovati vor fi sanctionati exemplar. Recunoscand ca situatia SARS o preocupa peste masura, Wu a declarat unui periodic din Hong-Kong ca a trebuit sa apeleze la somnifere pentru a putea dormi.





Dura la masa negocierilor, prietenoasa in rest



In ciuda caracterului puternic, doamna Wu este extrem de corecta si deschisa, meticuloasa si entuziasta, spun fostii colegi. Are experienta in aproape toate sectoarele industriale, datorita celor peste douazeci de ani petrecuti in fabrici si a mandatului de viceprimar al Beijingului responsabil cu problemele economice. Relatiile personale armonioase cu colaboratorii pornesc de la teoria sa ca o buna relatie personala este o forma de a mari productivitatea.



Doamnei Wu ii face placere sa comunice cu oamenii de afaceri. "in tinerete, nu mi-am dorit niciodata sa intru in politica. Dorinta mea cea mai mare era sa devin un mare intreprinzator", spune ea. Daca ar putea alege, idealul sau ar ramane acelasi pentru ca, "intr-o firma, poti sa-ti dezvolti propria gandire".



Ca "femeie cu o capacitate exceptionala", Wu Yi a fost inclusa de revista Fortune intre cele mai influente douazeci de personalitati din sfera economica globala in anul 2002.



Iar revista Forbes a asezat-o pe locul al doilea in primul sau clasament al celor mai puternice femei din lume, alcatuit in 2004. Wu Yi este devansata doar de Condoleezza Rice, consilierul pe probleme de securitate nationala al SUA, si le intrece pe Sonia Gandhi, Laura Bush si Hillary Rodham Clinton.



Desi compromisurile acceptate in unele negocieri internationale i-au adus si critici, competenta doamnei Wu poate fi cu greu contestata. Nascuta in noiembrie 1938 intr-o familie de intelectuali de conditie modesta, in orasul Wuhan din provincia Hubei, ea nu a fost ajutata in cariera decat de propriile merite. Absolventa a sectiei de rafinare petroliera a Institului Petrolului din Beijing, a lucrat incepand cu 1962 la rafinaria Lanzhou din provincia Gansu, devenind in acelasi an si membru al Partidului Comunist. intre 1965 si 1967, s-a transferat la departamentul de productie si tehnologie al Ministerului Industriei Petroliere. Succesiv, Wu Yi a fost tehnician, sef al sectiei tehnologice, inginer-sef adjunct si director adjunct al rafinariei Dongfanghong din capitala chineza.



In 1983, a devenit manager adjunct al Corporatiei Petrochimice Yanshan, unde a ramas pana in 1988, cand a fost aleasa viceprimar al Beijingului. In urma protestelor din Piata Tiananmen din 1989, ea i-a convins pe minerii care amenintau ca vor intra in greva sa continue munca dupa uciderea unora dintre colegii lor.



Timp de sapte ani, din 1991 pana in 1998, a fost viceministru al Relatiilor Economice Externe si Comertului, ministru al Comertului Exterior si Cooperarii Economice si membru in comitetele centrale ale Partidului Comunist. Pe langa contributia la negocierile pentru intrarea republicii in Organizatia Mondiala a Comertului, ea a ajutat si la reorganizarea serviciilor vamale ca urmare a plangerilor SUA legate de incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala. In 1993, cand frictiunile comerciale cu SUA erau in punctul maxim, Wu si-a impresionat sefii pe linie de partid prin felul in care a condus discutiile cu Mickey Kantor si Charlene Barshefsky.



Protejata a lui Zhu Rongji, a devenit unul dintre cei cinci consilieri de stat in 1998 si a fost numita vicepremier al Consiliului de Stat in martie 2003. Intre timp, in 1992, Wu a mai fost aleasa presedinte al Asociatiei Companiilor cu Finantare Straina din China.



Vicepremierul chinez este si printre cele mai influente personalitati din lumea proprietatii intelectuale, potrivit revistei Managing Intellectual Property, publicatie trimestriala a Euromoney Institutional Investor PLC.



Eleganta si culta, Wu Yi nu este casatorita si spune ca nu a ales de bunavoie celibatul, ci ca imaginea pe care si-o formase in tinerete despre barbatul ideal nu s-a intalnit niciodata cu realitatea. Punand cariera inaintea familiei, a petrecut 20 de ani in penumbra. "Cand am iesit, eram deja prea batrana. in plus, era mult de munca. Asa ca am renuntat", afirma ea. Viata sa privata a fost subiect a numeroase barfe, pe masura ce i s-au atribuit diferiti pretendenti precum Yang Shangkun, cu care a negat ca ar avea o relatie la finalul anilor '80 si inceputul anilor '90.



In timpul sau liber, care este foarte limitat dupa cum ne asigura biografiile oficiale, doamnei Wu ii place sa joace tenis, desi varsta nu mai este neaparat un avantaj, si sa asculte muzica clasica.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania