Aleph Story

ALEPH STORY: Economia României a crescut spectaculos în T1/2021, depăşind toate aşteptările. O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, editor-prezentator InSecuritate, Aleph News

18.05.2021, 18:15 599

O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, editor-prezentator InSecuritate, Aleph News.

 

Cristian Hostiuc: Avem o creştere economică înregistrată în T1/2021, spectaculoasă înregistrată în dreptul României, este cea mai mare creştere trimestrială din UE, noi avem plus 2,8%, economia Bulgariei a crescut cu 2,5%, Ungaria cu 1,9%, în timp ce economia Germaniei a scăzut cu 1,4%, iar a Italiei cu 0,45. Dacă ne uităm puţin la aceste date, par seci la prima vedere, economia României pare că îşi revine repede, iar Florin Cîţu spune că avem cea mai mare revenire economică din istorie comparativ cu cea mai mare cădere economică din istorie. Dacă ne uităm în perspectivă, această revenire economică când se va vedea şi în piaţă?

Bogdan Nicolae: Sunt foarte multe date pozitive la care ne uităm, pe de o parte avem ieşirea din izolare şi revenirea la o viaţă normală, revenirea economiei, a circuitelor de bază ale economiei, deci este o ştire foarte bună, şi vedem din 15 mai cum simţim că trăim. În acelaşi timp avem aceste cifre care vin din urmă şi ne arată cel puţin faţă de trimestrul patru din 2020, o creştere de 2,8%, o crşetere neaşteptată, nu ne-am fi gândit că o să o avem, probabil dacă o măsurăm faţă de acelaşi trimestru din 2020 e clar că îmbunătăţirea este şi mai mare. Ne uităm la o revenire în „W”, probabil că suntem deja pe un ultim braţ.

 

Cristian Hostiuc: Cred că mai de grabă este pe un „V” accelerat. O precizare, faţă de primul trimestru din 2020 avem un minus de 0,2%, pentru că acel trimestru a fost extraordinar şi vom vedea în trimestrul al doilea, în care anul trecut am scăzut cu 10%, probabil că anul acesta va fi o creştere între 12% şi 18%. Dece economia României a fost atât de rezistentă?

Bogdan Nicolae: Ne-am pus şi noi problema asta, dacă rezultatul acestei creşteri este practic oglinda unor măsuri gândite, concepute şi impuse de executiv. Impresia mea nu merge în această direcţie, cred că este mai de grabă rezultatul unei economii în care sfera privată, companiile, tot ce este în afara controlului statului a avut cea mai mare contribuţie. Per total, în 2020, conform ultimului raport al BNR, productivitatea României a scăzut cu 2% în 2020, deci cred că este meritul unor sectoare din toată economia românească – cu siguranţă aici avem construcţiile, IT-ul şi tot ce înseamnă talentul României de a furniza în regiune şi dincolo de ea servicii pentru marile corporaţii care au hotărât să relocheze în România servicii de IT, programare, financiare, practic întreţinerea fluxurilor din Asia până în Occident, s-a întretărat la Bucureşti.

 

Cristian Hostiuc: Avem această creştere economică sau revenire pentru că statul nu a tăiat salarii în 2020, anul acesta a îngheţat salarii la nivel bugetar pentru a nu derapa şi mai mult deficitul bugetar, nu a dat oameni afară ceea ce a susţinut consumul. Comparativ cu alte ţări europene, consumul din România a fost pozitiv anul trecut şi în primul trimestru, spre exemplu principalele ţări ale Europei, în frunte cu Germania au înregistrat scăderi pentru că au avut măsuri mult mai dure de lockdown. Noi, cum necum, guvernul a reuşit să gestioneze al treilea val de lockdown fără să închidă economia. Întrebarea tuturor este cum de s-a întâmplat acest lucru în condiţiile în care noi suntem mai puţin organizaţi decât nemţii, avem un sistem sanitar mult mai prost şi suntem mai puţini disciplinaţi? Care este părerea ta?

Bogdan Nicolae: Cred că am avut şi noroc pentru că mobilitatea românului nu este pe acelaşi picior de intensitate ca la nemţi sau alte naţiuni. Cred că şi la noi, fluxurile acestea de capital de persoană au fost, nu la altă scară, dar nu ne-a afectat atât de mult pandemia nefiind expuşi în mod natural pieţelor externe.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO