Analiză

Cele mai mari profituri la Bursa au venit din tevi si elicoptere

Cele mai mari profituri la Bursa au venit din tevi si elicoptere

Click pentru imaginea marita

05.09.2006, 18:00 28

Producatorii de tevi, dar si unele companii din industria aeronautica si electronica au adus printre cele mai mari castiguri de pe piata de capital in primele 8 luni ale acestui an, in conditiile in care profiturile acestor companii au inregistrat cresteri importante in prima jumatate a anului.
Unele sectoare industriale, precum cel al productiei de tevi, cel aeronautic sau cel al productiei de echipamente electronice, au inregistrat cresteri importante in ultimii ani, in contextul cresterii la nivel mondial a cererii pentru bunuri de capital, in special din partea economiilor emergente, precum China sau Rusia. Cresterea pretului titeiului a determinat o crestere puternica a cererii de echipamente pentru industria extractiva si cea petrochimica, evolutie care a inceput in urma cu circa trei ani.
"Cel putin in Europa de Est se observa o crestere a interesului pentru companiile din industrie. Majoritatea companiilor industriale s-au privatizat si investitorii care le-au preluat au intentii serioase. Pe de alta parte, din cauza ca o buna perioada de timp aceste companii au mers prost, actiunile lor au ramas subevaluate, ceea ce ofera un potential ridicat de crestere pentru perioada urmatoare", a explicat Dorin Danescu, directorul societatii de administrare a investitiilor Star Asset Management. Fondurile pe care el le administreaza au in portofoliu participatii la mai multe companii industriale.
Interesul investitorilor romani pentru aceste companii a crescut si el, in conditiile in care SIF-urile au avut o evolutie negativa in prima parte a anului, iar actiunile companiilor din domeniul bancar sau farmaceutic, preferate pana acum de investitori, sunt considerate de multi analisti supraevaluate.
"In principiu, actiunile companiilor din sectorul industrial erau cam subevaluate si sectoarele din care fac parte erau privite fara interes de catre investitori. Producatorii de tevi, de exemplu, nu erau foarte atractivi in urma cu cativa ani, insa dupa privatizare acestia au capatat acces la pietele externe si au investit foarte mult in utilaje, ceea ce a determinat o crestere a afacerilor si a profiturilor", a explicat Adrian Danciu, analist la Broker Cluj.
Actiunile producatorilor de tevi au fost printre cele mai profitabile plasamente in ultimii doi ani, inregistrand cresteri puternice, in conditiile in care afacerile si profiturile acestora au urcat spectaculos. Actiunile Mittal Steel Roman (fostul Petrotub) au crescut de peste 3 ori de la inceputul anului, titlurile Artrom Slatina au castigat aproape 90%, iar actiunile Silcotub Zalau au urcat cu circa 30%. Anul trecut, titlurile Silcotub au avut cea mai mare crestere de la Bursa, aproape 240%, iar cele ale Artrom au castigat 130%.
Cresterile sunt justificate, avand in vedere ca industria tevilor a inregistrat una dintre cele mai puternice ascensiuni in ultimii doi ani. Preluarea celor trei producatori de tevi de catre unii dintre cei mai mari jucatori de pe piata la nivel mondial a deschis accesul acestora pe pietele internationale. Investitiile realizate in ultimii doi ani la Silcotub, Artrom sau Petrotub au vizat, in principal, cresterea nivelului tehnologic al fabricilor si majorarea ponderii produselor cu valoare adaugata mare, care au condus la o crestere a profitabilitatii.
Contextul extern a fost unul foarte favorabil pentru producatorii de tevi. Cresterea pretului titeiului a determinat o intensificare a operatiunilor de foraj si, implicit, o crestere a cererii de tevi pentru industria petroliera. Pe plan regional, o contributie semnificativa a avut-o si intensificarea operatiunilor din sectorul constructiilor imobiliare, dar si cresterea cererii de tevi pentru industria auto, determinata de faptul ca marii constructori europeni de automobile si-au concentrat investitiile in Europa Centrala si de Est.
In aceste conditii, toti producatorii de tevi au inregistrat cresteri puternice la nivelul cifrei de afaceri si al profitului. Silcotub Zalau, parte a grupului international Tenaris, a inregistrat in primul semestru al acestui an o crestere de 2,4 ori a profitului net, pana la nivelul de 8,9 milioane de euro, in conditiile in care afacerile companiei au crescut cu 25%, la 92,7 milioane de euro. In 2005, Silcotub a obtinut un profit net de 6,4 milioane de euro, dupa ce in 2004 raportase pierderi de 2,8 milioane de euro.
O dublare a profitului in primul semestru a inregistrat si TMK-Artrom Slatina, controlat de grupul rus TMK - al doilea producator de tevi la nivel mondial dupa Tenaris. Artrom a obtinut in primele sase luni un profit net de 5,1 milioane de euro, desi cifra de afaceri a companiei a scazut usor, la 43,9 milioane de euro. Anul trecut, Artrom a realizat afaceri de 104,5 milioane de euro, obtinand un profit de 4,8 milioane de euro.
Cel mai mare producator de tevi autohton, dupa cifra de afaceri, este Mittal Steel Roman, care a realizat in primul semestru afaceri de 136 de milioane de euro, cat Silcotub si Artrom la un loc. Compania a obtinut in primele sase luni un profit net de 8,7 milioane de euro, cu 86% mai mare decat in perioada similara a anului trecut. Anul trecut compania a inregistrat un profit de 8,7 milioane de euro, dupa ce in 2004 raportase pierderi.
Rezultatele financiare foarte bune nu au fost insa singurul motiv al cresterilor puternice inregistrate de producatorii de tevi. Investitorii se asteapta ca actionarii majoritari ai celor trei companii sa deruleze oferte publice de preluare in vederea delistarii companiilor. Tenaris a preluat deja pachetul de 10% detinut de SIF Banat-Crisana la Silcotub, majorandu-si participatia la 96%, iar reprezentantii Tenaris au anuntat ca vor continua sa cumpere actiuni din piata pentru a capata controlul absolut asupra companiei.
Miscari similare sunt asteptate si la Artrom si Mittal Steel Roman, unde actionarii majoritari au interesul sa-si consolideze participatiile.
Companiile din industria aeronautica au intrat si ele in atentia investitorilor in ultimul an, in conditiile in care comenzile pentru companiile din acest sector au crescut semnificativ in perspectiva aderarii Romaniei la NATO.
Cea mai importanta crestere a inregistrat-o producatorul de elicoptere IAR Brasov, care a realizat in primul semestru al acestui an afaceri de 28,8 milioane de euro, cu 16% mai mari decat cifra de afaceri inregistrata pe tot anul trecut. Profitul companiei s-a majorat de circa 2,2 ori comparativ cu perioada similara a anului trecut, ridicandu-se la 3,6 milioane de euro. IAR lucreaza in prezent la doua contracte pentru modernizarea unor elicoptere pentru aviatia si marina romane, compania avand contracte care ii acopera capacitatea de productie pana in 2008.
Actiunile IAR Brasov au crescut cu circa 380% in primele opt luni ale anului, cresterea fiind determinata si de anuntul Guvernului privind demararea procesului de privatizare a companiei. Primele discutii in acest sens au avut loc in martie cu reprezentanti ai grupului european de aeronautica EADS si ai grupului franco-german Eurocopter.
Producatorul de avioane Aerostar Bacau a inregistrat, de asemenea, o crestere a afacerilor, insa de mai mica amploare. Cifra de afaceri a companiei a crescut in primul semestru cu 7%, la 14,1 milioane de euro, dupa ce anul trecut afacerile avansasera cu 10%. Profitul net al companiei a crescut in primele sase luni cu 70%, pana la 0,9 milioane de euro. Actiunile Aerostar au crescut in primele opt luni cu 25%.
Titlurile producatorului de componente pentru motoare de aviatie Turbomecanica Bucuresti au devenit si ele atractive pentru micii investitori, dupa splitarea valorii nominale a actiunilor de la 2,5 lei/actiune la 0,1 lei/actiune. De la inceputul anului, aceste titluri au adus un randament de aproximativ 44%.
"Turbomecanica a intrat in ultima perioada in vizorul mai multor fonduri de investitii. Societatea nu este controlata inca de un investitor strategic, fapt care face ca pretul actiunilor sa includa o prima de control substantiala", a aratat Danciu.
Turbomecanica a inregistrat in primul semestru un profit net de 1,8 milioane de euro, in crestere cu 18%, la o cira de afaceri de 12,4 milioane de euro, similara celei din prima jumatate a anului trecut.
Producatorii de tevi si cei din sectorul aeronautic nu sunt singurii care au inregistrat evolutii foarte bune pe piata de capital in acest an. Producatorul de echipamente electrice Electromagnetica Bucuresti a inregistrat de la inceputul anului o crestere de aproape 100% a pretului actiunilor, dupa ce anul trecut actiunile companiei avansasera cu 60%. Compania a inregistrat o dublare a afacerilor la sase luni si o crestere puternica a profitului. Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 22,8 milioane de euro, iar profitul net a fost de 0,9 milioane de euro.
Cresterea spectaculoasa a actiunilor in ultima luna s-a produs dupa anuntul companiei privind intentia de a-si majora capitalul social cu circa 4,8 milioane de euro (16,9 milioane de lei), prin incorporarea unor rezerve si emiterea de actiuni care vor fi distribuite gratuit actionarilor. Fiecare actionar ar urma sa primeasca o actiune gratuita la fiecare actiune detinuta.
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ar putea determina un interes tot mai ridicat si pentru alte sectoare industriale, cum ar fi cel al productiei de componente auto, de utilaje pentru agricultura sau de echipamente pentru protectia mediului.
"Ne putem astepta la noi cresteri pe sectorul industrial, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. Este de asteptat sa asistam la o crestere a investitiilor in industrie si, prin urmare, la o crestere a afacerilor si profiturilor companiilor industriale", a conchis Adrian Danciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO