Analiză

Fondurile de investitii se calca in picioare pentru firmele de materiale de constructii

23.05.2006, 00:00 84

Administratorii de fonduri de investitii scaneaza intreaga piata a materialelor de constructii in cautarea achizitiilor care le-ar putea aduce cele mai bune rate de profit in termen cat mai scurt sau o crestere rapida a afacerii pe termen mediu.

Vopselele sau BCA-ul concureaza acum real estate-ul sau serviciile financiare pe lista de prioritati a investitorilor financiari.

De ce? Constructiile de mall-uri, imobile de birouri, vile, case sau renovarea apartamentelor din vechile blocuri se extind cu repeziciune si trag in sus afacerile operatorilor din sectoarele respective.

Mai mult, vestea buna este ca potentialul de crestere al pietei este departe de a fi acoperit curand, tocmai datorita inca mediilor de consum scazute comparativ cu alte piete din Europa Centrala si de Est sau chiar Occident.

Cea mai proaspata achizitie perfectata de catre un fond de investitii a fost preluarea pachetului de 49% din producatorul de lacuri si vopsele Guzu Chim de catre Oresa Ventures. Fondul de investitii suedez isi incearca mana acum pe piata constructiilor, dupa ce a dezvoltat afaceri de la servicii medicale, retail sau servicii financiare.

Producatorul de vopsele Guzu Chim estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de circa 125 mil. lei (34 mil. euro), in crestere fata de 92 de milioane de lei (25,2 milioane de euro) in anul 2005. Compania a incheiat anul trecut cu o crestere importanta a cifrei de afaceri, de peste 40%, ca urmare a majorarii cererii de vopsele lavabile, tencuieli si vopsele structurate. Guzu Chim a investit anul trecut 10 mil. euro in noua fabrica de la Popesti-Leordeni, situata pe fosta platforma Viscofil. Peste 95% din productia Guzu Chim este destinata in prezent pietei interne. Compania are doua centre de productie in Bucuresti si in Popesti-Leordeni.

O alta tinta luata acum la ochi este producatorul de BCA Macon Deva, pe care se bat, conform informatiilor din piata, mai multe fonduri de investitii printre care Polish Enterprise Fund, administrat de Enterprise Investors, sau Sigma Bleyzer.

Macon Deva are in plan pentru acest an un profit net de peste 14 mil. lei (3,8 mil. euro) la o cifra de afaceri de circa 28 mil. euro, ceea ce inseamna o marja neta de circa 14%. Macon Deva va investi in acest an circa 10 mil. lei, fondurile vizand in special modernizarea celor patru unitati de productie detinute pe platforma din zona Deva. In 2005, proiectele de modernizare a platformei au atras fonduri in valoare de circa noua milioane de lei.

Cele doua sectoare, BCA-ul si vopselele, sunt de mai multi ani in atentia investitorilor. Fondul de investitii Broadhurst controleaza de mai multi ani afacerea Elpreco Craiova. Compania produce BCA, sisteme de invelitori pentru acoperisuri si elemente pentru pavaj.

Elpreco a fost constant in atentia altor fonduri de investitii si investitori strategici, dornici sa obtina o pozitionare cat mai buna pe piata de profil.

Producatorul de materiale de constructii Elpreco Craiova si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 125 de milioane de lei (circa 35 mil. euro) si un profit net de 7,5 milioane de lei (2,1 mil. euro).

In acest an, Elpreco intentioneaza sa realizeze investitii de 8,4 milioane de euro, o parte din acestea fiind finantate din profitul obtinut in 2005. Compania a investit 4,5 mil. euro intr-o fabrica de pavele din beton in localitatea Titu din judetul Dambovita.

Investitia in noua unitate de productie va fi recuperata, potrivit oficialilor Elpreco, in cel mult doi ani.

Una dintre cele mai atractive piete de materiale de constructii pentru fondurile de investitii este piata de lacuri si vopsele, un sector foarte competitiv al pietei materialelor de constructii.

Intrarea fondurilor de investitii pe aceasta piata a avut loc inca din 1997, cand Policolor a devenit prima achizitie a fondurilor de investitii. Dar aceasta tendinta nu s-a mentinut si in urmatorii ani.

Producatorul de lacuri si vopsele Policolor Bucuresti a inregistrat in 2005 un profit net de peste 4 milioane de euro, de aproape 4 ori mai mare comparativ cu anul precedent, pe fondul cresterii cu circa 33% a vanzarilor companiei.

Abia in 2005, un alt jucator din topul primilor trei producatori de profil de pe piata a fost achizitionat de catre fondul de investitii american Advent International, in urma unei tranzactii care s-a ridicat la circa 17-18 mil. euro.

Dufa Romania si-a bugetat pentru acest an o crestere a afacerilor de 20%, pana la 20 mil. euro. In 2005, compania a realizat o cifra de afaceri de aproximativ 17 milioane de euro, in crestere cu circa 23% fata de anul precedent.

Cererea de materiale de constructii, in crestere puternica, a determinat o campanie de investitii ale operatorilor in extinderea operatiunilor si a capacitatilor de productie.

De altfel, multe dintre fondurile de investitii s-au aratat foarte interesate in a pompa o parte din fonduri direct in capitalul companiilor achizitionate pentru a le sustine cresterea pe termen lung a afacerii.

Un alt sector foarte atractiv pentru investitori a fost pana acum doi ani productia de placi ceramice. Sanex Cluj a fost o afacere restructurata si dezvoltata in perioada 2001 - 2004 de catre fonduri de investitii, iar apoi vanduta catre un investitor strategic.

Tot in 2004, acelasi investitor strategic, austriecii de la Lasselberger, aveau sa cumpere practic toate capacitatile importante de productie de faianta si gresie din Romania, o afacere cu rata buna de profit.

Nu numai producatorii au intrat in vizorul investitorilor, ci si retelele de distributie. Afacerea detinuta de antreprenori romani este intens curtata de investitori strategici si financiari.

Delta Distribution a inregistrat anul trecut o crestere de 26% a cifrei de afaceri, pana la circa 24 mil. euro si are o cota de piata de circa 13%, potrivit reprezentantilor companiei. In acelasi timp rata profitului operational a fost situat la 3% din cifra de afaceri.



Tranzactii si tatonari

* Advent International a preluat in 2005 afacerea Dufa;

* Oresa Ventures a achizitionat in aprilie 2006 circa 49% din actiunile Guzu Chim;

* Broadhurst detine 71,2% din actiunile producatorului de materiale de constructii Elpreco Craiova;

* Macon Deva este tatonata de fonduri de fonduri de investitii puternice precum Polish Enterprise Fund, administrat de Enterprise Investors, sau Sigma Bleyzer;

* Distribuitorul de materiale de constructii Delta Distribution este curtat de un fond de investitii olandez;

* Policolor este detinuta de trei fonduri de investitii: Romanian Reconstruction Limited, Romanian-American Enterprises si Romanian Investment Fund.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO