Anticiparea nevoilor de sănătate ale pacienţilor, pornind de la tendinţe majore, cum este cea de îmbătrânire a populaţiei, este principalul aspect pe care trebuie să se concentreze jucătorii din sănătate. Antreprenoriatul în domeniu însă devine foarte dificil în contextul unei pieţe tot mai consolidată, spune Lavinia Ionescu, fondator & manager MedLife Polimed Târgovişte.
Polimed Târgovişte a fost înfiinţată de medicul Lavinia Ionescu în 1997, în 2017 MedLife, liderul pieţei de servicii medicale private din România, preluând 80% din acţiunile companiei. Anul trecut, MedLife Polimed Târgovişte a ajuns la un business de 5 milioane de euro.
„Vedem clar care este tendinţa, spre ce fel de medicină se merge şi trebuie să ne gândim cum va arăta pacientul nostru peste 10 ani. Ce servicii va dori să acceseze din punct de vedere informatic, cum va arăta furnizorul peste 10 ani? Paşii mici şi siguri sunt strategia noastră“, a spus Lavinia Ionescu, fondator & manager al MedLife Polimed Târgovişte, în cadrul emisiunii #AntreprenoriiRoMâine, un proiect editorial realizat de ZF alături de MedLife. Lavinia Ionescu este fostul manager al spitalului judeţean din Târgovişte.
„Au început să apară secţii de geriatrie şi îngrijiri paliative. Probabil, la nivel de piaţă, se va merge spre aşa ceva, spre medicina vârstei a treia.“
Compania are în acest moment un grad de acoperire de 10 unităţi, respectiv o hyperclinică, 5 microclinici, 3 puncte de recoltare, un laborator, având o echipă de peste 220 de oameni. În perioada 2017-2022, bugetul de investiţii al MedLife Polimed s-a ridicat la 2 milioane de euro.
Dincolo de îmbătrânirea populaţiei, un alt lucru care schimbă actul medical în prezent este însăşi disponibilitatea financiară a pacienţilor de a accesa servicii de sănătate în contextul scumpirilor galopante.
„În perioada următoare, ne vom confrunta cu efectele acestei crize (scumpiri, inflaţie, scădere economică). Am avut clienţi care şi-au amânat consultaţia pentru a-şi plăti factura la gaze. Trebuie să răspundem noilor nevoi.“
Polimed Târgovişte a pornit în 1997 cu un laborator de testare pentru cazurile de HIV/SIDA pentru a evita astfel aglomerarea capacităţii de testare din Bucureşti. Ulterior, centrul a fost completat de un ambulator şi de alte investiţii, pacienţii fiind dispuşi să achite contravaloarea serviciilor, deşi în mod normal ar fi trebuit să beneficieze de ele în sistemul de stat.
„Este o problemă de organizare şi de achiziţii“, a spus Lavinia Ionescu, fost manager de spital judeţean, precizând că replicarea conducerii dintr-un spital privat este aproape imposibilă în mediul de stat.
„Pentru a fi o unitate eficientă trebuie să răspunzi imediat nevoilor pieţei. Dar cum fac eu o achiziţie în privat faţă de stat? La stat, achiziţiile trenează luni de zile, procesul este extrem de greoi. Spitalul este o unitate greoaie care respectă nişte proceduri învechite, care nu poate răspunde prompt la cerinţele populaţiei. Personalul este puţin şi epuizat fizic şi psihic.“
Acesta fiind contextul, Lavinia Ionescu a continuat dezvoltarea afacerii Polimed.
„Am făcut prima radiologia, am luat primul tomograf, am cumpărat ambulanţe, am dezvoltat medicina muncii. Totul a mers bine până în momentul 2009, momentul crizei, când am avut o mare problemă dată de dispariţia lichidităţileor. Noi furnizam servicii, dar nu mai puteam încasa. Făceam o groază de artificii ca să putem rezista. Am trecut şi de acest moment, dar am rămas cu frica.“
Astfel, în 2017, antreprenoarea semnează parteneriatul cu MedLife, la acel moment business-ul Polimed fiind de 1,7 milioane de euro, cu 145 de angajaţi.
„Trebuia să fac ceva pentru că nu se mai putea de unul singur. Acum, de la zero, de unul singur, în acest moment este imposibil de răzbit. Planurile noastre sunt flexibilie, elastice, şi vizează consolidarea pe nivel local şi dezvoltarea gamei de servicii, plus o nouă unitate de imagistică.“
MedLife Polimed Târgovişte în cifre
► Anul înfiinţării: 1997
► Evoluţie număr de angajaţi: 8 angajaţi în 1997, 145 în 2017 (la momentul preluării de către MedLife), peste 220 în 2022
► Grad de acoperire: 7 unităţi în 2017, 10 unităţi în 2022, respectiv o hyperclinică, 5 microclinici, 3 puncte de recoltare, un laborator
► Cifra afaceri: în 2017 circa 1,7 mil. euro, peste 5 mil. euro în 2021
► Total investiţii 2017-2022: peste 2 mil. euro
Articolul face parte din proiectul editorial #AntreprenoriiRoMâine, susţinut de MedLife. Cu peste 35 de achiziţii, MedLife a devenit un agregator de companii, coagulând o comunitate de peste 60 de antreprenori români, majoritatea medici, care au pornit câte o firmă în România şi au ajuns la rândul lor să achiziţioneze alte companii. Antreprenorii RoMâine, înglobaţi în structura gigant a MedLife, sunt un catalizator pentru transformarea şi consolidarea sănătăţii în ansamblu, dar şi a sănătăţii economiei româneşti. Prin seria de materiale din cadrul proiectului editorial Antreprenorii RoMâine, aducem în prim plan MED angels care prin profesionalismul lor şi investiţia în sănătate au aşezat business-uri sustenabile şi devin o resursă pentru antreprenorii tineri care vor contribui la randul lor la propulsarea sistemului medical românesc.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE