Anuar Cei mai mari jucători din economie 2022

 

Anuarul ZF Cei mai mari jucători din economie a fost construit pe ideea ca la o simplă răsfoire oricine să vadă liderii din cele mai importante sectoare din businessul românesc.

Iar liderii devin lideri pe baza evoluţiilor an de an. Cum a fost 2021 se vede în mai puţin de un minut din veniturile celor mai mari companii din România din punct de vedere al cifrei de afaceri, lideri pe segmentele lor de activitate.

Spre exemplu, mana cerească a creşterii preţurilor la energie electrică, petrol şi gaze se vede limpede în rezultatele producătorilor.

OMV Petrom, care deţine monopolul pe exploatarea petrolieră şi jumătate din producţia de gaz din România, şi-a majorat cifra de afaceri de la 15 la 23 miliarde lei în 2021, iar profitul s-a dublat de la 1,2 la 2,7 miliarde lei. Veniturile Romgaz au crescut de la 3,9 la 5,7 miliarde lei, iar profitul de la 1,2 la 1,9 miliarde lei. Hidroelectrica şi-a majorat la fel afacerile de la 4 la 6 miliarde lei, însă şi-a dublat profitul de la 1,5 la 3 miliarde lei. Nuclearelectrica vine din urmă cu o creştere de la 2,4 la 3,1 miliarde lei a veniturilor şi a profiturilor de la 0,7 la 1 miliard lei. În total, cele patru companii au avut profituri suplimentare ca urmare a creşterii de preţuri de aproape 1 miliard de euro. Aceşti bani au ieşit din buzunarele românilor şi ale companiilor din România şi au intrat în buzunarele acţionarilor acestor firme, care administrează nişte monopoluri naturale deţinute de poporul român. Austriecii de la OMV au decis chiar să îşi aloce dividende speciale pentru 2021, astfel încât chiar în aceste zile când a fost redactat Anuarul CMMJE (15 iunie 2022) au decis să ducă în Austria dividende totale de 400 mil. euro pentru câştigurile din 2021 şi anii trecuţi. 

2021 a fost un an de revenire şi un an foarte bun pentru multe companii din România, mai ales pentru liderii de piaţă. 

De fapt, versurile formaţiei ABBA „Câştigătorul ia totul“se aplică cu atât mai mult în business, pentru că întotdeauna liderul dă trendul pieţei şi are posibilitatea de a face profituri mai mari pentru că poate impune preţul sau standarde în piaţă. 

Pentru industria siderurgică a fost un an excepţional. Liberty Galaţi, adică fostul Sidex, şi-a majorat cifra de afaceri de la 4,6 miliarde lei la 9 mld. lei şi a trecut de pe o pierdere de 51 milioane lei la incredibilul profit de 1,3 miliarde lei. Acesta este cel mai mare profit din istoria Sidex. În context, Mairon Galaţi, deţinută de omul de afaceri Costel Miron, şi-a dublat aproape cifra de afaceri în 2021 de la 1,2 la 2,2 miliarde lei şi şi-a majorat profitul de la 44 la 230 milioane lei. Alro, tot în metalurgie, a crescut de 2,3 la 3,3 miliarde lei afaceri, dovedind că pariul fraţilor Pavăl, care au cumpărat 23% din companie acum patru ani, este câştigător. 

În industria auto, Dacia a mers foarte bine cu toate sincopele de aprovizionare cu cipuri, astfel încât afacerile au crescut de la 18 la 21 miliarde lei. În plus, profitul s-a majorat de la 300 la 500 milioane lei, ceea ce nu e rău pentru o industrie în care marjele sunt foarte reduse. Ford nu a avut aceeaşi evoluţie, cifra de afaceri  scăzând cu 1 mld lei, de la 12 la 11 miliarde lei, acest parcurs fiind şi explicaţia pentru care americanii au decis să lase compania turcilor de la Otosan. În industrie, Azomureş şi-a majorat afacerile cu 50% de la 1,8 la 2,5 miliarde lei, iar Chimcomplex şi-a dublat de la 1,1 la 2,2 miliarde lei.

În agricultură, Cerealcom, cel mai mare producător, a avut un an excepţional cu afaceri în creştere de la 0,7 la 1,2 miliarde lei, iar în comerţul cu cereale Cargill creşte cu 33% până la 4 miliarde lei. Ca o dovadă a revenirii economiei şi a consumului, Coca Cola creşte cu peste 10% de la 2,4 la 2,7 miliarde lei, iar McDonald’s cu 50% de la 0,8 la 1,1 miliarde lei cifră de afaceri. În telecom continuă să domine Orange cu cifră de afaceri de 5,8 miliarde lei în 2021, în creştere cu 5% faţă de anul anterior. 

Per total, 2021 a fost un an foarte bun pentru business, în care s-au făcut profituri excepţionale. Măcar acestea să fie o ancoră pentru situaţiile dificile care vor veni în urma războiului şi a inflaţiei.

Argument de Sorin Pîslaru,
Redactor-şef Ziarul Financiar
sorin.pislaru@zf.ro

 

Mai multe detalii puteţi citi în Anuarul “Cei mai mari jucători din economie 2022”


Ediţiile print sunt valabile în limita stocului disponibil. În cazul în care stocul se epuizează va fi livrată ediţia electronică.

Comandă anuarul mai jos la preţul de 300 de lei, TVA inclus.
 

Ediţiile print se livrează doar pe teritoriul României. În afara ţării puteţi comanda doar în format digital.
Pentru abonamente ZF, vă rugăm contactaţi-ne la adresa de e-mail claudia.mirt@m.ro.