Auto

Test Auto ZF: BMW M550d, când pasiunea întâlneşte raţionalul. Galerie foto

BMW M550d

BMW M550d

Autor: Bogdan Alecu

01.12.2014, 14:17 1096

Versiunile de top ale modelelor BMW se adresează în primul rând pasionaţilor, celor care apreciază nu doar tehnologia de ultimă oră, ci şi performanţele dinamice la cel mai înalt nivel. Aici intervine M550d, limuzina, care cu toate că nu este un M5, oferă performanţe dinamice de top, vine cu sistemul de tracţiune integrală xDrive şi, cel mai important, dieselul de 3,0 litri cu şase cilindri în linie supraalimentat cu trei turbine.

Acesta nu este doar unul dintre cele mai performante motoare diesel din lume, ci şi printre cele mai economice. Motorul dezvoltă 381 CP între 4.000 şi 4.400 rpm şi un cuplu motor de 740 Nm între 2.000 şi 3.000 rpm şi poate accelera de la 0 la 100 km/h în doar 4,7 secunde. Datorită cuplului motor uriaş maşina oferă reprize impresionante, iar orice depăşire la orice viteză se poate realiza foarte uşor, cu toate că maşina are o greutate de aproape două tone.

În plus, cu toate că motorul este un diesel, datorită sistemului de evacuare foarte bine gândit, acesta se aude şi se simte precum unul pe benzină, iar cutia de viteze automată cu opt trepte, reuşeşte întotdeauna să menţină motorul exact în plaja de turaţii optimă schimbând aproape instantaneu treptele. Aici o contribuţie importantă îl are sistemul Adaptive Drive, de la modul Sport Plus, Sport, la Confort şi Eco Pro ce setează motorul, suspensia, direcţia şi transmisia.

Din acest motiv, aşa cum în Sport Plus maşina se ca comporta întocmai precum una supersport, cu un răspuns prompt la apăsarea pedalei de acceleraţie, dar care poate fi şi rafinată şi confortabilă în modul Confort, sau una economică în modul Eco Pro. În ciuda celor aproape două tone şi a motorului de 381 CP, limuzina poate obţine un consum de combustibil sub cel oficial. Spre exemplu, pe traseul de la Sibiu la Râmnicu Vâlcea, în modul Eco Pro, computerul de bord a afişat un consum mediu de 5,0 litri/100 km, în timp ce oficial, în extraurban consumul ar trebui să fie de 5,4  litri/100 km, iar cel mediu de 6,2 litri/100 km. Pe de altă parte, atunci când se adoptă un stil de condus mai sportiv, consumul urcă rapid spre 9 litri/100 km în modul Sport, atât pentru sistemul Adaptive Drive, cât şi în modul Sport al cutiei de viteze.

Aşa cum era de aşteptat, siguranţa este la nivel înalt, iar sistemele de asistenţă intervin în situaţiile critice, desigur, în limita legilor fizicii. Pe lista sistemelor de asistenţă disponibile se pot menţiona sistemul cruise control autoadaptiv, ce permite menţinerea distanţei şi adaptarea vitezei faţă de maşina din faţă, iar pentru a nu-ţi lua ochii de la drum, sistemul Head-up Display proiectează pe parbriz informaţii precum viteza de rulare, viteza setată pe tempomat şi indicaţiile sistemului de navigaţie.

Pachetul M Performance include elemente aerodinamice şi de design, prezente atât la interior cât şi la exterior pentru a pune în evidenţă faptul că avem de-a face cu un BMW pur-sânge. Pe de altă parte, performanţele dinamice nu afectează deloc faptul că M550d rămâne o limuzină în adevăratul sens al cuvântului. Materialele din interior sunt plăcute la atingere şi de o calitate superioară, la fel cum este şi calitatea asamblării, maşina oferind senzaţia de calitate de cel mai înalt nivel. Aici putem menţiona şi computerul de bord iDrive cu ConnectedDrive ce permite acces la Internet. În plus, rotiţa de comandă a sistemului dispune şi de senzor tactil, iar pe suprafaţa acestuia cel de la volan poate „scrie” destinaţia literă cu literă, sau se poate dicta.

Preţul de pornire pentru M550d este de 85.746 de euro cu TVA, dar odată configurată, maşina poate trece rapid de 100.000 de euro pe măsură ce este configurată. Pe de altă parte, la acest preţ de poate achiziţiona limuzina cu cel mai performant motor diesel produs în istoria BMW, capabilă nu doar de performanţe dinamice ridicate, ci şi de performanţe în ceea ce priveşte consumul redus de combustibil.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO