Bănci și Asigurări

Allianz Tiriac: Suntem pregatiti sa vindem pensii

08.05.2007, 19:12 20

Societatea de pensii private a Allianz Tiriac are pregatite trei fonduri de pensii facultative (pilonul III), din care doua sunt in proceduri avansate de autorizare si aproape gata de a fi oferite clientilor, a declarat ieri Crinu Andanut, directorul Allianz Tiriac Pensii Private.
"Vom fi pregatiti sa vindem pensii facultative prin cele doua fonduri cu profil de risc mai ridicat. Din experienta noastra rezulta ca romanii au un apetit relativ ridicat pentru risc", a spus Andanut. Cele trei fonduri de pensii sunt calibrate dupa profilurile de risc ale politelor de asigurare de viata cu investitii (unit linked). Al treilea fond, cu profilul de risc cel mai scazut, va fi lansat in functie de cererea de pe piata.
In pensiile private facultative (pilonul III) vor putea economisi toti cei cu varste de pana la 52 de ani cu conditia obtinerii unor venituri de natura salariala.
Contributia lunara este limitata la 15% din veniturile brute.
La acest sistem sunt asteptati sa contribuie pana la 200.000 de clienti, anul acesta, conform estimarilor celor de la Allianz Tiriac.
Cel mai probabil, vanzarea acestui tip de produs financiar va incepe chiar de luna aceasta, la start fiind aliniate deja patru companii si sase fonduri de pensii.
In afara de Allianz Tiriac Pensii Private, alte trei companii au primit licenta de administrare a pensiilor facultative: ING Asigurari de Viata, Aviva Romania si BCR Asigurari de Viata. Atat ING, cat si Allianz Tiriac vor incepe vanzarea de pensii facultative cu cate doua fonduri.
Cel mai riscant fond al Allianz Tiriac, AZT Vivace, va investi in proportie de pana la 50 % din active in actiuni listate.
Al doilea fond, AZT Moderato, va investi in actiuni listate pana la 25 % din activele fondului, iar al treilea, AZT Adagio, va avea o componenta de investitii in actiuni listate de pana la 10%, a explicat directorul de investitii al companiei, Dorin Boboc.
Clientii pentru fondurile cu profil de risc mai ridicat sunt de regula cei care mizeaza pe obtinerea unor randamente mai ridicate. Investitiile in actiuni listate ale celor trei fonduri "nu se vor limita la piata romaneasca de capital", a mai spus directorul de investitii al companiei.
La nivelul intregii piete de pensii facultative, contributiile celor 200.000 de clienti potentiali de anul acesta vor fi de maximum 40-50 de milioane de euro, conform unor estimari oficiale. Pe langa cele trei fonduri mari, Allianz Tiriac va lansa fonduri de pensii facultative dedicate, in parteneriat cu marii angajatori, spune Andanut. Legislatia permite angajatorilor sa ofere salariatilor lor o pensie facultativa in pachetul de beneficii salariale, la care pot contribui atat angajatorul cat si angajatul.
"Vom lansa aceste fonduri dedicate in parteneriat cu cativa dintre cei mai mari angajatori din economie, adica cei cu peste 10.000 de angajati", a spus Andanut. In acest moment numarul companiilor locale cu peste 10.000 de angajati este de aproximativ zece. Urmatorul pas al celor de la Allianz Tiriac va fi sa-si autorizeze societatea specializata de pensii private si pentru pilonul II (pensiile obligatorii). La acest sistem vor fi obilgati sa contribuie toti angajatii cu varsta de pana la 35 de ani, optiunea fiind deschisa si celor cu varsta cuprinsa intre 35-45 de ani. Lansarea pensiilor obligatorii se va face in luna august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO