• Leu / EUR4.9677
 • Leu / GBP5.7949
 • Leu / USD4.6059
Bănci și Asigurări

Alpha Bank Romania: Soluţiii pentru a evita tentativele de fraudă online. ”Ofertele şi profiturile prea bune pentru a fi adevărate sunt, de obicei, exact asta – prea bune pentru a fi adevărate”

Alpha Bank Romania: Soluţiii pentru a evita tentativele...

Autor: Roxana Rosu

20.11.2023, 13:48 59

Alpha Bank Romania continuă campania de conştientizare şi combatere a tentativelor de fraudă cibernetică, încurajând consumatorii să fie vigilenţi pentru a evita atacurile de phishing sau a fraudelor de tip invest scam, care garantează îmbogăţirea peste noapte prin diverse investiţii, fie cumpărare de acţiuni, fie cumpărare de cripto-active.

“Internetul este un loc fantastic, care ne aduce la un click distanţă absolut orice avem nevoie. Investiţiile online pot fi o oportunitate excelentă, dar există şi pericole ascunse. Phishingul şi schemele de investiţii frauduloase sunt precum capcanele digitale, scheme de frauda ingenioase concepute să vă atragă. De aceea, siguranţa informaţiilor personale şi financiare trebuie să rămână o prioritate absolută, mai ales în aceste situaţii. Verificaţi întotdeauna sursa şi autenticitatea investiţiei. Amintiţi-vă că ofertele şi profiturile prea bune pentru a fi adevărate sunt, de obicei, exact asta – prea bune pentru a fi adevărate. Investiţi doar în platforme de încredere şi educaţi-vă cu privire la modul în care funcţionează tranzacţiile online pentru a vă proteja economiile”, a declarat Florin Brănici, Director Digital Banking şi Canale Alternative, Alpha Bank Romania.

 

Recomandări pentru protejarea informaţiilor personale şi bancare:

 • Ignoră ofertele care promit îmbogăţire rapidă sau câştiguri uşoare şi nu accesa link-urile de pe platformele de socializare care promit câştiguri mari de bani într-un termen scurt de timp.
 • Verifică link-urile: de cele mai multe ori conţin o adresă falsă, nu conţin sintagma securizată "https" la începutul adresei, ci doar "http". Nu descărca fişiere din mesaje nesolicitate, deoarece acestea ar putea conţine viruşi de tip malware.
 • Dacă cineva pretinde că este de la o instituţie financiară sau guvernamentală, solicită să îţi furnizeze detalii de contact oficiale şi apoi verifică-le.
 • Nu oferi informaţii personale şi bancare precum PIN, data expirării, codul CVV2/CVC, parole, ori coduri de securitate. Pentru a încasa bani este necesar doar codul IBAN.            
 • Utilizează autentificarea multi-factor oriunde este disponibilă şi în special pentru conturile bancare şi email. Această măsură îţi asigură un nivel suplimentar de protecţie.             
 • Cumpără doar din surse de încredere. Evită reclamele cu reduceri incredibile de pe reţelele sociale care de cele mai multe ori duc către website-uri "fantomă" create cu scopul de a fura datele de acces la conturile bancare.
 • Ignoră cererile urgente. Tentativele de fraudă sunt adesea bazate pe presiune pentru a obţine informaţii. Dacă primeşti un mesaj sau un apel care cere o acţiune imediată sau chiar ameninţări, fii sceptic şi caută confirmări.
 • Nu oferi acces la dispozitivele tale. Instalează aplicaţii pe telefon/calculator doar din surse oficiale şi nu instala aplicaţii care oferă acces la distanţă la cererea altor persoane.

Ce trebuie să faci în cazul în care crezi că eşti victima unei fraude online?

 • Blochează imediat cardul din aplicaţia de online banking sau apelează numărul de telefon de pe spatele cardului;
 • Schimbă imediat parolele pentru aplicaţiile şi conturile online de pe un alt dispozitiv decât cel care a devenit vulnerabil;
 • Scanează dispozitivul vulnerabil cu un antivirus pentru a depista o posibilă prezenţă a unui software maliţios;
 • Raportează problema către bancă şi/sau organizaţia din partea căreia ai fost contactat.

Fii vigilent când ţi se garantează câştiguri fabuloase şi reduceri incredibile:

 • Oportunităţi de câştig garantat din investiţii financiare (criptomonede, metale preţioase, acţiuni la diverse companii sau alte active).
 • Câştigarea unor concursuri la care nu ai participat sau livrarea unor comenzi pe care nu le-ai făcut.
 • Reduceri fabuloase de 80% - 95% la produse care în mod normal sunt foarte scumpe.

                    

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9677
Diferență: -0,004
Ieri: 4.9679
Azi: 4.6059
Diferență: -0,1756
Ieri: 4.6140
Azi: 5.7949
Diferență: -0,1379
Ieri: 5.8029
Azi: 5.2613
Diferență: -0,2956
Ieri: 5.2769