Bănci și Asigurări

Asigurătorii străini au adus 120 milioane de euro la capitalul filialelor locale anul acesta

Asigurătorii străini au adus 120 milioane de euro la...

Autor: Anelis Baciu

28.10.2013, 20:09 49

Companiile de asigurări deţinute de grupuri străine au primit injecţii de capital în valoare de 117 mil. euro de la începutul acestui an, potrivit datelor agregate de Registrul Comerţului. Cea mai mare parte a sumelor au fost alocate pentru acoperirea pierderilor înregistrate în ultimii ani de industria asigurărilor, puţine fiind cazurile în care străinii aduc bani pentru a-şi susţine ambiţiile de creştere pe piaţa locală.

„Acţionarii au adus la capital atât cât a fost necesar. Piaţa românească de asigurări are în continuare un potenţial uriaş, poate înregistra creşteri de 1000% în viitor, de aceea grupurile străine de asigurări aleg să rămână. În plus, pentru asigurătorii mari e mai dificil să iasă din piaţă.  Într-adevăr a fost o perioadă mai dificilă, a fost criză, însă există aşteptări şi de aceea se iau măsuri în funcţie de politica fiecărui grup“, explică Ştefan Prigoreanu, director general al brokerului Millennium.

Cea mai mare majorare de capital a fost efectuată de Omniasig (fosta BCR Asigurări), acţionarul austriac (grupul VIG) injectând 31 mil. euro în februarie. Şi francezii de la Groupama au fost nevoiţi să suplimenteze capitalul filialei locale de două ori în acest an, în luniile martie şi mai. Valoarea totală a aportului investitorilor Groupama din acest an se ridică la 27 mil. euro. Groupama a înregistrat a doua cea mai mare pierdere anul trecut, de 181 mil. lei (41 mil. euro).

Grupurile străine au pompat sute de milioane de euro la capitalul subsidiarelor locale în ultimii ani şi în ciuda condiţiilor dificile din piaţă au ales să-şi păstreze operaţiunile în speranţa valorifi­cării potenţialului pie­ţei. Puţini asigurători străini au decis să iasă de pe piaţă. Doar britanicii de la Aviva şi olandezii de la Eureko au luat până acum o asemenea decizie, în condiţiile în care nu au reuşit să-şi consolideze o bază de clienţi care să le permită să obţină profit.

Afacerile din industria asigurărilor sunt pe minus de şapte ani, rezultatul negativ consolidat din această perioadă fiind de echivalentul a 1,7 mld. lei. Piaţa nu a mai înregistrat un rezultat pozitiv consolidat din 2005. Doar anul trecut rezultatul negativ la nivelul întregii pieţe a însumat 322 mil. lei (72 mil. euro).

Şi jucători mai mici şi relativ nou-veniţi în piaţă, precum Gothaer sau AXA, au majorat la rândul lor capitalul subsidiarelor locale. Acţionarii germani ai Gothaer au adus 4,1 mil. euro la capital anul acesta, în timp ce investitorii francezi care deţin AXA Asigurări  au efectuat o majorare de 4,8 mil. euro. Ambele companii de asigurare sunt în faza de dezvoltare a businessului local, astfel că sumele investite au ca principală destinaţie dezvoltarea re­ţelelor locale.

Şi ING Asigurări, cel mai mare asi­gu­rător de viaţă cu o cotă de piaţă de circa 30%, şi-a majorat capitalul cu peste 3 mil. euro în acest an, cel mai recent aport în valoare de 2,3 mil. euro fiind efectuat în luna august a acestui an. Compania a raportat anul trecut un profit de 25 mil. lei (5,6 mil. euro), astfel că în acest caz banii nu sunt alocaţi pentru acoperirea unor găuri din bilanţ.

Un anunţ de majorare a capitalului a fost făcut şi de bulgarii de la Eurohold care deţin asigurătorul local Euroins.

Aceştia au anunţat la mijlocul lunii septembrie că vor suplimenta capitalul Euroins cu 20 de milioane de lei (4,5 mil. euro), ca parte a unui angajament privind remedierea problemelor cu plata daunelor pe poliţe de răspundere civilă auto (RCA). Autoritatea de supraveghere a interzis Euroins să vâdă poliţe autor obligatorii timp de două săptămâni în luna septembrie din cauza neregulilor constatate în procesul de despăgubire.

Şi Omniasig, companie controlată de asigurătorul austriac Vienna Insurance Group (VIG), a convocat adunarea generală a acţionarilor (AGA) la începutul lunii octombrie, subiectul de pe ordinea de zi fiind aprobarea majorării de capital cu maxim 53,6 milioane de lei (12 mil. euro). Omniasig a înregistrat anul trecut cel  mare rezultat negativ din piaţă de 228 milioane de lei (51 mil. euro), o parte din pierderi fiind generate şi de costuri excepţionale legate de procesul de fuziune cu BCR Asigurări.

Din cele 41 de companii de asigurări active anul trecut 22 au înregistrat profit, în timp ce 17 au raportat un rezultat negativ. Deşi numărul societăţilor profitabile este mai mare decât al celor cu afaceri pe minus, valoarea cumulată a pierderilor de 523 milioane de lei (117 mil. euro) de aproape trei ori mai mare decât rezultatul pozitiv consolidat de doar 201 milioane de lei (45 mil. euro).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO