Bănci și Asigurări

Banca centrala a scos 6 mld. lei din piata monetara saptamana aceasta

16.02.2007, 20:10 17


BNR a vandut ieri certificate de depozit pe sase luni in valoare de 3 miliarde de lei (echivalentul a 887 de milioane de euro), la o dobanda medie de 6,93% pe an.
Cea mai mica dobanda ceruta de ofertanti a fost de 5,75% pe an, in timp ce BNR a acceptat sa plateasca o dobanda maxima la certificate de 7,47% pe an.
Comparativ cu rezultatele licitatiei organizate in luna ianuarie, dobanzile sunt sensibil mai mari. Randamentul mediu la care titlurile au fost plasate a urcat cu 1,2 puncte procentuale, in timp ce nivelul maxim acceptat de BNR este cu 1,4 puncte peste cel din ianuarie.
De la inceputul saptamanii au iesit din piata monetara sume importante: luni BNR a atras depozite pe o luna in valoare de trei miliarde de lei, iar Ministerul Finantelor a atras miercuri un depozit pe doua saptamani in valoare de un miliard de lei, potrivit estimarilor dealerilor (Finantele nu au comunicat oficial suma si dobanda). Astfel, iesirile de lichiditati se ridica la 7 miliarde de lei, insa pe de alta parte miercuri intrasera in piata 5 miliarde de lei, reprezentand scadente ale unor plasamente la BNR.
In aceste conditii, dobanzile la plasamentele pe termen scurt au coborat usor, osciland intre 3,5% si 4,5% pe an.
In ciuda dobanzilor scazute de pe piata monetara, leul a inregistrat ieri o usoara apreciere, sustinut de cererea mai mare din partea clientilor straini.
"Piata a fost calma, iar volumele tranzactionate destul de reduse. Toti jucatorii sunt in expectativa", a comentat un dealer. Piata valutara de la Bucuresti s-a deschis in cotatii de 3,3780/3,3830 lei pentru un euro, usor sub nivelul inchiderii din ziua anterioara. In prima parte a sedintei de tranzactionare jucatorii straini au vandut euro contra leu, cotatiile coborand usor. Astfel, euro a coborat pana la un minim al zilei de 3,37/3,3750 lei, insa a recuperat teren in a doua parte a zilei. Astfel, piata s-a inchis ieri in cotatii de 3,3760/3,3810 lei pentru un euro.
Zlotul polonez si forintul maghiar au inregistrat de asemenea fluctuatii reduse in fata euro, jucatorii speculatori pastrand o pozitie rezervata la nivelul intregii regiuni.
BNR a calculat ieri un curs de 3,3876 lei pentru un euro, cu 0,73 bani mai putin decat in ziua precedenta. Dolarul a pierdut 1,16 bani, coroband pana la 2,5774 lei, cel mai scazut nivel inregistrat din 3 ianuarie, dupa ce a inregistrat deprecieri semnificative in fata euro, pe pietele internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO