Bănci și Asigurări

Bancpost: Majorarea dobanzii BNR va afecta cresterea PIB in anii urmatori

31.03.2008, 19:14 18

Impactul cresterii dobanzilor bancare asupra cresterii economice este dificil de masurat, insa rata reala a dobanzii calculata pentru sfarsitul anului - in jur de 3,5% raportat la rata nominala actuala de 9,5% si la proiectia de inflatie a BNR de 5,9% - va avea efecte restrictive asupra activitatii economice in anii urmatori, considera Dan Bucsa, seful departamentului de cercetare al Bancpost.
"Rata dobanzii BNR poate influenta economia prin intermediul cursului de schimb sau prin impactul asupra dobanzilor bancare si, ulterior, prin efectul acestora asupra deciziillor agentilor economici. Pe fondul crizei financiare internationale, impactul rapid prin curs nu a mai functionat: cresterea dobanzilor cu 1,5 puncte din 4 februarie pana acum nu a determinat o apreciere a leului", spune Dan Bucsa. Piata valutara a ramas calma si joi, in prima zi de dupa decizia BNR de majorare a dobanzii la 9,5%.
El crede ca o eventuala semnalizare a sfarsitului ciclului de intarire a politicii monetare - prin mentinerea dobanzii la 9,5% sau majorarea acesteia cu doar un sfert de punct - ar fi redus incertitudinea pe piata si ar fi creat premisele aprecierii leului, intarind astfel impactul politicii monetare. "In conditiile actuale - cu majorarea de dobanda de jumatate de punct - mizarea pe leu se amana in asteptarea altor eventuale cresteri ale ratei dobanzii." Totusi, exista analisti care considera ca acesta ar putea fi varful ciclului de crestere a dobanzii, chiar daca pasul de majorare facut de BNR miercuri a ramas destul de mare. In comunicatul Consiliului de Administratie este invocata si cresterea economica peste asteptari ca factor care motiveaza intarirea politicii monetare. Asadar, BNR nu ar intrevedea un risc substantial ca deciziile sale sa ajunga sa antreneze o incetinire vizibila a ritmului de crestere economica.
Economistul Bancpost spune ca actuala dinamica a PIB a fost influentata mai degraba de reducerea dobanzii BNR si de relaxarea conditiilor de creditare din 2007 - cu efect asupra cresterii consumului, precum si de deprecierea leului din a doua parte a anului trecut - cu impact surprinzator de rapid asupra cresterii exporturilor.
Analistii ING Bank vad insa varful cresterii dobanzii BNR la nivelul de 10%, exceptand situatii in care conjunctura globala s-ar inrautati dincolo de ceea ce ar putea fi imaginat astazi.
"Continuarea cresterii pana la 10% ar trebui sa fie suficienta pentru ca BNR sa-si poata atinge tinta de inflatie pe 2009 (de 3,5%)", spune Nicolaie Chidesciuc, senior analist al ING Bank. El crede ca in orice caz nivelul actual de 9,5% nu este suficient pentru ca inflatia sa poata fi readusa in banda de variatie acceptata pana la sfarsitul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO