Bănci și Asigurări

BCR si-a finantat cresterea creditului de pe piata monetara

06.11.2007, 18:22 16

BCR a acoperit cresterea rapida a creditelor in trimestrul al treilea apeland la finantari de pe piata monetara interbancara, in conditiile in care sursele atrase de la clienti prin depozite la termen au fost insuficiente, afirma Andreas Treichl, CEO al Erste Bank, actionarul majoritar al celei mai mari banci romanesti.
"Am unele semne de intrebare privind calitatea acestei cresteri a creditului (31,8% in lei fata de 31 decembrie 2006) intrucat a trebuit sa o finantam de pe piata interbancara pentru a completa depozitele la termen. Situatia se va schimba insa in lunile urmatoare, cand trebuie sa creasca puternic depozitele la vedere, care vor reprezenta o sursa mai ieftina. Cresterea castigului net din dobanzi trebuie sa fie aliniata cu cresterea creditului", a comentat Treichl cu prilejul prezentarii rezultatelor financiare la 9 luni ale grupului Erste.
BCR a inregistrat pe 9 luni o crestere a castigului net din dobanzi de doar 11,6%, fata de dinamica de 31,8% a soldului creditelor, in conditiile in care marja neta a dobanzii a ramas relativ stabila la 5,3 puncte procentuale, fata de 5,2 puncte in trimestrul I.
Pe primele trei trimestre, creditele acordate de BCR au urcat cu 31,8%, in timp ce depozitele atrase de la clienti
s-au majorat cu doar 8,8%. Decalajul mare de viteza a accentuat deteriorarea gradului de acoperire a creditelor prin surse din depozite.
Daca la sfarsitul lui 2006, banca avea o pozitie echilibrata intre soldul depozitelor si cel al creditelor, in iunie 2007 raportul ajunsese la 112,3%, pentru ca in septembrie sa sara la 121,6%. Soldul creditelor - peste jumatate denominate in lei - a urcat la aproape de echivalentul a 9,7 miliarde de euro, in timp ce depozitele au insumat doar 7,9 miliarde de euro. Euro a castigat repede teren in portofoliul de credite al BCR in trimestrul al treilea, muscand din cota leului, care s-a ingustat de la 58,4% in iunie la 52,56% in septembrie.
Nevoia de lichiditati a BCR a fost semnalata si de decizia recenta de a atrage depozite cu scadenta la doua luni la o dobanda promotionala fixa de 7,25% pe an.
BCR nu a recurs la finantari directe de pe pietele financiare externe, desi are in proiect deschiderea unui program de emisiuni de "note".
La jumatatea anului, BRD si Raiffeisen, principalii concurenti, au raportat volume ale depozitelor atrase peste nivelul creditelor acordate.
BCR a accelerat pe creditul de retail, care a devansat cresterea portofoliului in ansamblu cu o majorare de 44,6% fata de nivelul din 2006. In urma restructurarii liniilor de business ale bancii, portofoliul de credite de retail a ajuns la o pondere majoritara de 51,3%, incluzand si finantarile pentru microintreprinderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO