Bănci și Asigurări

BNR ar putea declansa falimentul Columna

25.03.2003, 00:00 18

Banca Nationala a Romaniei (BNR) analizeaza posibilitatea declansarii falimentului la banca Columna, banca aflata de peste sase ani in lichidare.
"Se analizeaza posibilitatea declansarii falimentului la Columna mai ales ca procesul dintre BNR si Columna se tergiverseaza de prea multa vreme, timp in care banca nu face altceva decat sa se decapiteze. Ei contesta in continuare ridicarea licentei, dar se pierde din vedere faptul ca nici un indicator financiar nu mai este in limite si nici un indicator de prudentialitate nu mai este respectat. Oricum, si Banca Mondiala si Fondul Monetar International (FMI) ne intreaba mereu de soarta acestei banci", a declarat pentru ZF Nicolae Cinteza, directorul directiei supraveghere din BNR.
Indicatorii Columna au fost "inghetati"  acum mai multi ani la niste niveluri care ii scoate in afara oricarui sistem de prudentialitate: capitalul social este in acest moment de 100 miliarde de lei, fondurile proprii sunt negative - 452 miliarde de lei, iar activele totale sunt putin peste 300 miliarde de lei.
Consiliul de Administratie al BNR a decis in iunie 2000 sa retraga autorizatia de functionare a Bancii Columna, la baza acestei decizii stand faptul ca procesul pe care banca il avea cu principalii creditori - Casa de Economii si Consemnatiuni si Fondul Proprietatii de Stat (FPS) dura deja de prea mult timp.
Autoritatile nu se mai asteapta sa recupereze din datoriile pe care Columna le avea la CEC decat suma de 102 miliarde de lei (raportate la 25 noiembrie 1998) si la APAPS (fostul FPS) 109,2 miliarde de lei (27 iunie 1999) si 10,6 milioane de dolari.
"Ce ma mira este faptul ca se tergiverseaza atata un proces in urma caruia tot statul roman pierde", mai spune Cinteza.
In acest moment banca are un administrator judiciar -Pricewaterhouse Coopers care incerca sa faca un plan de reorganizare al bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO