Bănci și Asigurări

BNR spune „nu“ proiectului privind protecţia consumatorilor la riscul valutar în contractele de credit. Iniţiativa se află pe masa deputaţilor

BNR spune „nu“ proiectului privind protecţia consumatorilor la riscul valutar în contractele de credit. Iniţiativa se află pe masa deputaţilor

Autor: Mediafax

10.02.2020, 00:00 282

BNR nu susţine proiectul de lege privind protecţia consumatorilor la riscul valutar în contractele de credit, se arată într-un răspuns al Băncii Naţionale semnat de prim-viceguvernatorul băncii centrale, Florin Georgescu. Iniţiativa legislativă aparţine PSD, iar legea a trecut de Senat şi este în prezent la Camera Deputaţilor. 

BNR atenţionează că legislaţia naţională a adoptat la finele anului 2016 mecanismul dedicat riscului valutar în contractele de credit prevăzut de legislaţia UE.

Mecanismul are dublă valenţă, pentru că impune creditorilor practicarea unui regim de prvenire şi avertizare a solicitanţilor de credit asupra riscurilor specifice şi obligă băncile să convertească în monedă naţională creditul, la cererea clientului, oricând pe parcursul contractului, la cursul de schimb de la data solicitării.

Banca Naţională consideră că proiectul legislativ încalcă drepturi constituţionale şi principii fundamentale de drept şi va creşte incertitudinea legislativă în domeniul financiar-bancar. Proiectul, iniţiat de senatorul Cătălin Zamfir, a fost avizat favorabil de Consiliul Economic şi Social şi de Consiliul Legislativ. 

AFACERI DE LA ZERO