Bănci și Asigurări

BNR tine sub control strans leii de pe piata monetara

21.04.2008, 19:58 16

BNR ar putea sa utilizeze astazi o scadenta mai scurta in cadrul operatiunilor de sterilizare a leilor in exces de pe piata monetara fata de termenul standard de doua saptamani, considera analistii, pentru a permite bancilor sa-si gestioneze mai usor lichiditatile.
"Exista posibilitatea ca BNR sa atraga lichiditatea in exces din piata utilizand un instrument cu scadenta mai mica decat cea obisnuita de doua saptamani", apreciaza Nicolae Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank.
Pe parcursul saptamanii trecute BNR a intervenit zilnic pe piata monetara, atragand leii in exces in depozite care vor ajunge la scadenta la sfarsitul acestei saptamani. In total, BNR a atras saptamana trecuta depozite de 4 miliarde de lei.
Banca centrala a flexibilizat instrumentele utilizate in cadrul operatiunilor de sterilizare, atragand fonduri pe perioade mai scurte, in conditiile in care pentru aceasta perioada este anticipata o crestere semnificativa a cererii de lichiditati.
Pana la sfarsitul acestei saptamani companiile trebuie sa plateasca texele si impozitele catre bugetul de stat, iar pentru banci va incepe o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii.
Oficialii BNR i-au avertizat pe bancheri inca de la inceputul lunii sa se pregateasca pentru o crestere puternica a cererii de lichiditati, indemnandu-i sa achizitioneze titluri de stat, cu care sa poata garanta contractarea unor credite de refinantare de la banca centrala.
Trezorierii au ezitat insa sa-si imobilizeze lichiditatile in titluri de stat, preferand sa pastreze leii de care dispuneau. Astfel, pe piata a aparut in ultimele zile un exces de lichiditati, care a pus presiune pe scaderea dobanzilor sub nivelul de 9% pe an.
BNR a intervenit, organizand licitatii pentru atragerea de depozite, in incercarea de a mentine dobanzile pe piata cat mai aproape de rata de politica de politica monetara, de 9,5% pe an.
Potrivit unor estimari, in aprilie 2007 platile companiilor catre bugetul de stat s-au ridicat la circa 7,5 mld. lei, iar valoarea ar putea fi chiar mai mare luna aceasta.
Analistii se asteapta si la o intarire a leului, pe fondul dobanzilor mai mari si in contextul unui sentiment regional pozitiv. Anul trecut, cursul a coborat brusc in mai, dupa ce dobanzile pe piata interbancara au sarit pana la 40% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO