Bănci și Asigurări

Creditorii Bancii Columna sunt chemati sa-si inregistreze creantele

16.04.2003, 00:00 29

PricewaterhouseCoopers Managament Consultants, in calitate de lichidator judiciar al Bancii Columna, anunta creditorii bancii ca in termen de 30 de zile incepand cu 14 aprilie sa isi prezinte cererile de inregistrare ale creantelor.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei(BNR) a decis in iunie 2000 sa retraga autorizatia de functionare a Bancii Columna, la baza acestei decizii stand faptul ca procesul pe care banca il avea cu principalii creditori - Casa de Economii si Consemnatiuni si Fondul Proprietatii de Stat (FPS) dura deja de prea mult timp.
Data de referinta a declaratiei de creanta va fi 29.06.1998, iar cererea de creanta va curpinde: numele si renumele creditorului, persoana fizica sau denumirea firmei, domiciliul sau sediul, suma datprata la data de 29.06.1998 si ramasa neachita pana la 28.02.2003, temeiul creantei si o declaratie cu privire la drepturile de prioritate sau la garantii.
Potrivit lichidatorului, la cererea de creanta se va anexa dovada platii taxei de timbru, in suma de 342.000 lei si un timbru judiciar in valoare de 3.000 de lei. Cererea de inregistrare a creantei si documentatia se vor depune in termenul mentionat, in trei exemplare, din care doua la Tribunalul Bucuresti, sectia comerciala, dosar nr. 5363/1997 si unul la sediul bancii Columna in Bucuresti
Columna se afla de fapt de peste sase ani in lichiditare. Acum cateva saptamani oficialii BNR spuneau ca analizeaza posibilitatea declansarii falimentului la aceasta banca pentru ca procesul dintre BNR si Columna se tergiverseaza de prea multa vreme, timp in care banca nu face altceva decat sa se decapiteze.
Nici unul dintre indicatorii financiari ai Columna nu mai este in limite si nici un indicator de prudentialitate nu mai este respectat. Mai mult, potrivit oficialilor BNR, in ultima vreme si Banca Mondiala si Fondul Monetar International (FMI)  intreaba mereu de soarta acestei banci.Indicatorii Columna au fost "inghetati"  acum mai multi ani la niste niveluri care ii scoate in afara oricarui sistem de prudentialitate: capitalul social este in acest moment de 100 miliarde de lei, fondurile proprii sunt negative - 452 miliarde de lei, iar activele totale sunt putin peste 300 miliarde de lei.Autoritatile nu se mai asteapta sa recupereze din datoriile pe care Columna le avea la CEC decat suma de 102 miliarde de lei (raportate la 25 noiembrie 1998) si la APAPS (fostul FPS) 109,2 miliarde de lei (27 iunie 1999) si 10,6 milioane de dolari.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO