Bănci și Asigurări

Dobanzile coboara din nou pe piata monetara

Dobanzile coboara din nou pe piata monetara
20.02.2007, 19:14 13

BNR a atras ieri depozite pe o luna in valoare de 3 miliarde de lei, insa volumul sterilizat reprezinta numai un sfert din sumele totale licitate de bancile comerciale.
Noua sterilizare partiala a pus presiune pe dobanzi, in conditiile in care se apropie si sfarsitul perioadei curente de constituire a rezervelor minime obligatorii, iar bancile nu au alternative pentru a-si plasa lichiditatile excedentare. La licitatia BNR de ieri au participat 31 de banci din sistem. Dobanzile pentru depozitele pe o zi s-au prabusit de la niveluri de 5%-7% pe an, la deschiderea pietei, pana la 1%-3% pe an, dupa anuntarea rezultatelor licitatiei.
La licitatia organizata la inceputul saptamanii trecute rezultatul a fost similar: banca centrala a atras atunci tot 3 miliarde de lei, reprezentand 25,7% din oferta totala. Totusi, pe parcursul saptamanii trecute BNR a mai absorbit din lichiditatea de pe piata prin vanzarea de certificate de depozit in valoare de 3 miliarde de lei.
Caderea dobanzilor nu a pus presiune pe curs, insa tendinta de apreciere a leului din ultimele zile s-a oprit, cel putin pentru moment, dupa ce piata nu a putut sa duca euro sub nivelul suport de 3,7 lei. Cotatiile pe piata valutara de la Bucuresti au coborat pana la un minim de 3,3690/3,3710 lei pentru un euro. De la acest nivel au aparut in piata interese de cumparare de valuta, care au urcat euro pana la 3,3720/3,3750 lei. Si in cursul sedintei de tranzactionare de vinerea trecuta cotatiile au coborat pana la 3,7 lei pentru un euro, dupa care au urcat usor spre inchiderea pietei.
"Nivelul de 3,7 lei pentru un euro a rezistat din nou. Volumele tranzactionate au fost mai mici decat in zilele precedente", a comentat un dealer.
BNR a calculat ieri un curs de 3,3727 lei pentru un euro, cu 0,36 bani mai putin sub nivelul precedent. Dolarul a pierdut 0,48 bani, coborand pana la 2,5681 lei.
Dolarul a pierdut teren si pe pietele internationale, cotatiile urcand pana la 1,3138 dolari pentru un euro, dupa ce saptamana trecuta guvernatorul Bancii Centrale a SUA a temperat asteptarile privind presiunile inflationiste din economia americana. In aceste circumstante, posibilitatea unei scaderi a dobanzii la dolar creste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO