Bănci și Asigurări

Euro ataca furibund pragul de 3,5 lei

19.11.2007, 18:23 9

Euro a atacat vineri cota psihologica de 3,49 lei, ultima reduta dinaintea pragului de 3,5 lei, continuand ascensiunea din ultimele doua saptamani.
Pesimismul jucatorilor straini privind Romania, dar si regiunea in ansamblu, a antrenat cumparari de valuta care au ridicat cotatiile de pe piata pana la 3,4900/3,4950 lei pentru un euro. Cresterea s-a dovedit insa prea abrupta in conditiile in care pornise de la niveluri de 3,46 lei/euro la inceputul zilei, asa ca spre inchiderea sedintei de tranzactionare cotatiile au revenit in preajma palierului de 3,48 lei.
BNR a calculat un curs de 3,4764 lei pentru un euro, in urcare cu 1,49 bani fata de joi. Leul a slabit si mai mult dupa socotelile Bancii Centrale Europene, care culege datele de pe piata mai tarziu decat BNR si astfel a calculat un curs de 3,4850 lei pentru un euro, in crestere cu 11,9% fata de minimul de pe 2 iulie, cotatia revenind la nivelurile inregistrate in noiembrie 2006. Fata de nivelul de pe 16 noiembrie 2005, leul pastreaza un castig nominal de 4,2% in raport cu euro.
Saltul inregistrat vineri de euro a fost incurajat de scaderea cu pana la un sfert de punct procentual a ratelor dobanzilor pe piata monetara interbancara, de la 6,5-7% la deschidere la 6,2-6,75% inaintea inchiderii. Pe fondul unui exces de lichiditate, dobanzile au coborat din nou cu mult sub rata de politica monetara a BNR, de 7,5%, fara ca banca centrala sa mai intervina.
Datele statistice privind incetinirea cresterii deficitului extern la noua luni nu au impresionat piata valutara, fiind nevoie de o succesiune de date pozitive pentru schimbarea atitudinii investitorilor. Pe 30 noiembrie sunt asteptate cifrele privind cresterea economica la noua luni, insa asteptarile analistilor sunt cat se poate de pesimiste, fara perspective ca leul sa gaseasca sustinere in datele statistice.
In aceste conditii, este de asteptat ca pragul de 3,5 lei sa intre sub presiune saptamana aceasta. Vineri, majoritatea monedelor din regiune au continuat sa inregistreze pierderi in fata euro, insa cu un pas mai moderat decat cea romaneasca. Deprecierea leului poate alimenta si mai mult inflatia pe final de an, scumpind importurile pe fondul cererii sezoniere crescute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO