Bănci și Asigurări

Generali simte gustul profitului dupa trei ani consecutivi de pierderi cauzate de extindere

Generali simte gustul profitului dupa trei ani consecutivi de pierderi cauzate de extindere

Click pentru imaginea intreaga

02.04.2008, 17:10 25

Generali, una dintre primele zece companii din piata asigurarilor, a revenit pe profit in 2007, dupa ce timp de trei ani consecutivi a mers pe pierdere. Compania a obtinut un castig net de circa 1 mil. euro (aproape 3,5 mil. lei), comparativ cu o pierdere de 8,8 mil. euro (circa 31 mil. lei) in 2006. Din 2004 pana in 2006, adica timp de trei ani la rand, asiguratorul a inregistrat pierderi cumulate de 14,2 mil. euro, din cauza investitiilor in extindere.
"Am schimbat strategia de vanzare si am limitat cat am putut cresterea pe asigurari Casco. Am majorat tarifele si am introdus o fransiza (partea din paguba pe care o plateste asiguratul - n.r.) de cel putin 150 de euro, in functie de masina, si din aceasta cauza cresterea primelor brute subscrise nu a fost foarte mare anul trecut", a declarat pentru ZF Tudor Moldovan, directorul general al Generali.
Politele auto Casco sunt cel mai neprofitabil business pentru asiguratori, majoritatea companiilor din piata cautand solutii pentru reducerea pierderilor pe acest segment. Pe de alta parte, aceste polite le aduc cel mai mare volum de business. In cazul Generali, asigurarile Casco si cele de raspundere civila auto (RCA) reprezinta 70% din primele brute subscrise din asigurari generale.
Compania a raportat pentru anul trecut un volum total de prime brute subscrise de 114,5 mil. euro (382 mil. lei), din care 321 mil. lei (96,2 mil. euro) provin din activitatea de asigurari generale. Fata de 2006, afacerile Generali au urcat cu 35% in euro, usor peste media pietei, care a fost de 32%. Compania si-a bugetat pentru acest an prime brute subscrise de peste 128 mil. euro (455 mil. lei), potrivit situatiilor financiare care urmeaza sa fie aprobate in cadrul unei AGA care va avea loc la mijlocul acestei luni.
Moldovan estimeaza ca Generali va obtine un profit net de circa 1 mil. euro si in 2008. "Anul acesta cresterea trebuie sa fie profitabila. Vom continua curatarea portofoliului, nu mai reinnoim politele proaste si am introdus deja sistemul bonus-malus pentru asigurarile Casco (care presupune cresterea tarifelor pentru soferii cu multe daune si reducerea acestora pentru soferii care nu au daune - n.r.)", explica seful Generali.
Compania si-a planificat pentru 2008 investitii de 2 mil. euro, bani care vor fi utilizati pentru extinderea teritoriala si dezvoltarea asigurarilor de viata.
Generali este controlata de Generali Holding Vienna (83,8%), Astra-Uniqa (16%) si alti actionari. Compania va trece in scurt timp in subordinea Generali PPF, un joint-venture creat de grupul italian Generali si de cehii de la PPF, care reuneste operatiunile celor doi jucatori din Europa Centrala si de Est.
Generali are un capital social de 120 mil. lei, dupa ce acesta a fost majorat anul trecut cu 50 mil. lei. "Conform previziunilor noastre, nu vom face majorari de capital in 2008, banii pe care ii avem acum fiind suficienti pentru dezvoltarea companiei", afirma Moldovan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO