Bănci și Asigurări

Isărescu: În România nu facem relaxare cantitativă. Am lăsat ceva lichiditate în piaţă, dar excesul nu face bine "a la long"

Isărescu: În România nu facem relaxare cantitativă....

Autor: Raluca Ghinea

26.05.2015, 12:05 430

"În România nu ne aflăm în această situaţie (de la nivelul zonei euro - n.r.), nu facem relaxare cantitativă, nu forţăm pe nimeni să cumpere titluri de stat. Am lăsat ceva lichiditate în piaţă, însă intenţia noastră nu este să lăsăm excesul de lichiditate a la long, nu face bine", a afirmat marţi Isărescu la conferinţa "Viitorul modelelor de business bancar", organizată în cadrul evenimentelor dedicate aniversării a 135 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României.

El a arătat că şi băncile centrale au fost nevoite să se adapteze, nu numai cele comerciale, prin măsurile neconvenţionale pe care a trebuit să le adopte, în România fiind numite măsuri "neortodoxe".

Şeful BNR a punctat că scopul băncii centrale a fost să arate că exista acest exces de lichiditate, pe lângă "sacul" din rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei deţinute de băncile comerciale la BNR, la nivelul de 10-12%.

"Am vrut să spunem: nu uitaţi că mai este şi această lichiditate! Însă nu chestiunea lichidităţii, a banilor era problema, ci calitatea, relaţia ruptă după o criză păcătoasă între clienţii băncilor şi bancheri", a menţionat guvernatorul.

Isărescu a reluat ideea că în România nu există nici relaxare cantitativă, nici deflaţie, cu toate că rata inflaţiei se va situa pentru câteva luni în teritoriu negativ.

"Deflaţia înseamnă o stare de spirit, pe care n-o văd instalată în mintea românilor. Ea amână decizia de cumpărare, care duce la scăderea consumului şi apoi iar la reducerea preţurilor", a conchis şeful BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO