Bănci și Asigurări

La fel ca şi Ziarul Financiar, Banca Transilvania a pornit de la o idee, un vis, o iniţiativă antreprenorială

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

07.10.2013, 18:25 44

La fel ca şi Ziarul Financiar, Banca Transilvania a pornit ca o iniţiativă antreprenorială, a unor oameni de afaceri din Cluj, în 1994. Ziarul Financiar s-a lansat la finalul anului 1998, când Banca Transilvania deja avea patru ani de funcţionare şi căuta să-şi facă loc între băncile de stat şi cele străine care apăruseră pe piaţă.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

Banca Transilvania a trecut testul timpului, ajungând după aproape două decenii a treia bancă din România. Această evoluţie a fost surprinsă de Ziarul Financiar aproape zilnic, mai ales prin prisma faptului că cei care au construit această bancă au avut curajul să o listeze pe bursă încă din 1997, asumându-şi atât regulile de transparenţă, cât şi postura de a fi sub lupa tuturor investitorilor şi acţionarilor în fiecare zi. Dar mai ales sub lupa Ziarului Financiar, care a avut subiecte şi evenimente despre care să scrie. Horia Ciorcilă, unul dintre fondatori şi actualmente preşedinte al consiliului de administraţie, spune că banca nu ar fi ajuns la o asemenea notorietate dacă nu ar fi fost listată la bursă.

Privind retrospectiv, istoria băncii poate fi regăsită şi prin articolele din Ziarul Financiar, de la rezultatele şedinţelor de tranzacţionare, produsele şi serviciile lansate (29 decembrie 1998: Banca Transilvania creditează cumpărarea fabricilor de la FPS; 18 mai 1999: BT acordă credite pentru locuinţe; 15 iulie 1999: Mai mulţi clienţi pentru Banca Transilvania; 20 septembrie 1999: Banca Transilvania scade din nou dobânzile; 27 noiembrie 2000: Credite pentru locuinţe prin Banca Transilvania) la intrările de noi acţionari, schimbările de management, creşterea spectaculoasă a numărului de clienţi şi de sucursale, lupta internă pentru putere care însoţeşte fiecare companie. Aproape 4.500 de articole s-au scris de-a lungul timpului.

Mai mult ca sigur că această creştere a Băncii Transilvania de la zero până la poziţia a treia în sistemul bancar se datorează şi stabilităţii de la nivelul conducerii. De la început până în 2012 banca a fost condusă numai de doi directori generali (CEO) – Iosif Pop (1994 – 2002) şi olandezul Robert Rekkers (2002 – 2012). În 2013 la conducere a fost turcul Omer Tetik, care lucrează în sistemul bancar românesc de peste un deceniu.

Banca Transilvania a plecat la drum cu o idee şi cu 4 milioane de dolari. Acum banca valorează aproape 1 miliard de dolari pe bursă. Deci pentru cineva care a avut încredere în ceea ce şi-au propus să facă fondatorii în 1994 banii s-au multiplicat de 250 de ori fără a mai pune la socoteală dividendele. Înainte de criză valoarea băncii ajunsese chiar la 2,2 miliarde de dolari.

Dacă ne uităm în urmă, Banca Transilvania este cel mai mare succes antreprenorial din domeniul serviciilor financiare şi care s-a impus ca un brand în toată economia. (ZF)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO