Bănci și Asigurări

Majoritarii Asirom: delistare, majorare si fara minoritari in CA

09.01.2006, 18:43 82

Actionarii companiei de asigurari Asirom au aprobat delistarea actiunilor de la Bursa, rezilierea contractului de registru incheiat cu Regisco, majorarea capitalului social cu pana la 43 mil. euro, dar nu au ales Consiliul de Administratie (CA) prin metoda votului cumulativ, asa cum cerusera minoritarii.

Acestea au fost hotararile Adunarii Generele a Actionarilor (AGA) companiei, inceputa joi dupa-amiaza si care s-a intins pe mai mult de opt ore, incheinu-se dupa miezul noptii.

Intrunirea actionarilor a fost dominata de scandalul dintre actionarii majoritari ai asiguratorului, Interagro si rafinaria Astra, pe de o parte, si actionarii minoritari, in principal Broadhurst si QVT Fund, de cealalta parte. Minoritarii au acuzat majoritarii si conducerea Asirom ca le incalca drepturile de actionari, majoritarii sustinand insa ca s-au incadrat in prevederile legale. Nu au lipsit, de o parte si de cealalta, amenintarile cu procese intentate in justitie.

Broadhurst si QVT cerusera aplicarea metodei votului cumulativ pentru alegerea unui nou Consiliu de Administratie, ceea ce le-ar fi permis sa fie reprezentati in conducerea companiei. Cele doua fonduri detin impreuna peste un sfert din Asirom.

Reprezentantul Interagro - principalul actionar al Asirom - Stefan Boboc a cerut de asemenea in cadrul AGA aplicarea metodei votului cumulativ, votand apoi impotriva proproiei propuneri. Stefan Boboc a fost presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pana in anul 2000, cand FNI s-a prabusit. Avocatii Broadhurst au sustinut ca atitudinea presedintelui Asirom, Nicolae Iliuta, care a condus sedinta si a permis ca propunerea sa fie supusa la vot, reprezinta abuz in serviciu, ei sustinand ca alegerea conducerii prin aceasta metoda este obligatorie in cazul in care este solicitata de un actionar cu peste 10% din actiuni.

Nu de aceeasi parere a fost Robert Bica, avocatul lui Ioan Nicolae, care controleaza indirect Asirom, si care il asista pe Stefan Boboc si care a sustinut ca regulamentul CNVM ofera posibilitatea utilizarii votului cumulativ, dar nu indica obligativitatea aplicarii acestei metode la cererea unui actionar.

Singura candidatura depusa pentru CA al companiei a fost cea a lui Dan Barbulescu, acesta fiind sustinut de cele doua fonduri de investitii.

Minoritarii au incercat sa forteze aplicarea metodei, si chiar au depus buletinele de vot la secretariatul AGA. Boboc a declarat ca va ataca in justitie actualul regulament al CNVM privind votul cumulativ, in timp ce minoritarii sustineau ca Barbulescu a fost deja ales, propunand trecerea la urmatorul punct: stabilirea indemnizatiilor si garantiilor administratorilor.

Propunerea de delistare de la Bursa si de reziliere a contractului cu Regisco, a Interagro, aprobata ulterior, a fost justificata de faptul ca cele doua institutii ale pietei de capital au permis QVT sa intre in actionariatul societatii. Interagro sustine ca vanzatorul pachetului de actiuni, Tiberiu Bica Postelnicu nu avea dreptul sa vanda, pachetul fiind in litigiu, iar QVT stia acest lucru.

Majoritarii si conducerea Asirom au contestat la inceput dreptul de vot al QVT. Avocatii firmei internationale de avocatura Salans, reprezentantii QVT nu au primit la inceputul sedintei buletinul de vot si cartonasele cu numarul de voturi, dar pana la urma au fost lasati sa voteze.

Reprezentantii QVT sustin ca au fost de buna credinta cand au cumparat pachetul de actiuni. Interagro ceruse CNVM sa suspende dreptul de vot al actiunilor QVT. Pana la finalul saptamanii trecute CNVM nu analizase cererea depusa de Interagro pentru suspendarea drepturilor de vot ale QVT, care detine 10,77% din actiuni.

"AGA nu poate accepta un actionar fara identitate, neavizat de CAS si care poate destabiliza societatea", a declarat Boboc in cadrul sedintei.

Actionarii au mandat conducerea companiei sa stabileasca momentul si suma cu care va fi majorat capitalul social, in limita a 43 de milioane euro. Potrivit deciziei, majorarea se va face in termen de un an, iar conducerea companiei va anunta atat perioada de subscriere, cat si suma corespunzatoare. "Suma este necesara pentru ca societatea sa ajunga acolo unde a fost odata", a declarat Iliuta Nicolae, presedintele Asirom. Compania a pierdut primul lor pe piata asigurarilor in favoarea Allianz-Tiriac. zf@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO