Bănci și Asigurări

Omniasig a fost evaluată la circa 230 milioane de euro înainte de fuziunea cu BCR Asigurări

Autor: Adrian Dumitrache

20.12.2011, 20:16 727

Omniasig a fost evaluată la 996,22 milioane de lei (circa 230 milioane de euro) înainte de fuziunea cu BCR Asigurări, care, la rândul ei, valorează 207,76 milioane de lei (47,6 milioane de euro), potrivit proiectului de fuziune publicat în Monitorul Oficial.

Cifrele în lei reprezintă evaluarea CMF Consulting Bucureşti, evaluator ANEVAR.

"Valoarea globala a ambelor societăţi a fost determinată de evaluator pe baze comparabile, utilizând metoda fluxurilor de numerar actualizate, bazată pe previziunile financiare pentru anii 2011-2015 şi valoarea terminală calculată în perpetuitate ca extrapolare a previziunii pentru anul 2015", potrivit documentului.

Prima de fuziune a fost stabilită la 789,15 milioane de lei.

"Prima de fuziune este suficientă pentru a prelua rezerva legală, rezerva de reevaluare şi a rezervelor, reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare ale Omniasig la data de 30 iunie 2011, în sumă totală de 68.614.541 lei", se mai spune în document.

Controlaţi de grupul asutriac Vienna Insurance Group (VIG), cei doi asigurători români vor fuziona, procesul urmând să se încheie până la 1 aprilie 2012.

La începutul lunii august, acţionarii Omniasig Vienna Insurance Group au aprobat fuziunea preliminară cu BCR Asigurări Vienna Insurance Group, în calitate de societate absorbantă, şi au împuternicit Directoratul asigurătorului să întocmească proiectul de fuziune. O decizie similară a fost adoptată şi de acţionarii BCR Asigurări.

"Prin crearea unei singure entităţi juridice în urma fuziunii, (...), societatea rezultată din fuziune va deveni noul deţinător al poziţiei I în topul asigurătorilor din România conform primelor brute subscrise în 2010 (...)", se arată în proiectul de fuziune.

În 2010, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Omniasig a încheiat pe locul trei, a subscris prime de 916,1 milioane de lei şi a înregistrat o cotă de 11,03% din piaţa asigurărilor generale şi de viaţă.

La rândul ei, veniturile BCR Asigurări s-au ridicat la 522,01 milioane de lei, rezultat care a adus companiei o cotă de 6,29% din industria de profil, plasându-se pe locul şapte.

După nivelul primelor, primii doi jucători din piaţă sunt Astra şi Allianz-Ţiriac.

În primele nouă luni ale acestui an, cei doi asigurători au cumulat prime de 963,73 milioane de lei, de la 1,07 miliarde de lei în septembrie 2010.

VIG este unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări din Europa Centrală şi de Est, iar acţiunile sunt listate la Bursa de Valori din Viena.

Pe piaţa locală, grupul austriac mai controlează şi Asirom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO