Bănci și Asigurări

Oprescu, Alpha Bank: Profitul va accelera, dar problemele macro vor afecta dezvoltarea creditarii

Oprescu, Alpha Bank: Profitul va accelera, dar problemele macro vor afecta dezvoltarea creditarii

Expansiunea creditarii a fost alimentata de extinderea rapida a retelei teritoriale, care a crescut cu 55 de unitati anul trecut. (Click pentru imaginea intreaga)

28.02.2008, 17:11 20

Banca a crescut agresiv pe creditare, soldul marcand o crestere cu 136% pe parcursul anului trecut, pana la echivalentul a 2,72 de miliarde de euro. "Al doilea semestru a fost mai puternic decat ne asteptam. Am capitalizat pe cresterea realizata de banca si ne-am majorat volumele", a comentat pentru ZF Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank. Pentru anul trecut el astepta un profit la nivelul celui realizat in 2006, in conditiile in care grecii au investit masiv in extinderea retelei teritoriale. Banca a incheiat anul trecut cu 125 de unitati, dupa ce a deschis 55 de agentii.
"Asteptam o crestere mai accentuata pe profit in 2008. Este prematur sa luam in calcul cresteri de volum, avand in vedere dezechilibrele macreconomice care vor afecta dinamica creditului neguvernamental", comenteaza Oprescu. El afirma ca banca va continua sa creasca mai repede decat piata, desi cresterea ca nivel nominal a creditului neguvernamental va fi afectata de dezechilibrele din economie.
Anul trecut activele din sistemul bancar au urcat cu 45%, pana la 250,7 miliarde de lei (echivalentul a circa 70 de miliarde de euro). Alpha urcase pana pe locul patru in ierarhia jucatorilor din sistem in septembrie, potrivit datelor BNR, insa in ultimul trimestru a pierdut teren, coborand pana pe pozitia a saptea. Evolutia a avut loc in conditiile in care Alpha a externalizat, pentru prima data, un pachet de finantari catre banca-mama in trimestrul al patrulea.
Alpha ramane o banca preponderent de corporate, finantarile acordate in acest sector totalizand putin peste 2 miliarde de euro in decembrie, adica 74% din soldul total. Finantarile pe corporate au marcat o dublare anul trecut.
Sergiu Oprescu spune ca desi cresterea a fost mai dinamica pe retail, portofoliul bancii a ramas echilibrat. In conditiile in care s-a plecat de la o baza redusa, pe retail cresterea a fost mai abrupta. Creditele de consum au urcat la 332 de milioane de euro in decembrie, de la 96 de milioane de euro, la inceputul anului trecut.
Portofoliul de credite imobiliare a inregistrat mai mult decat o dublare, urcand de la 117 la 338 de milioane de euro. Banca avea in portofoliu circa 80.000 de credite imobiliare in decembrie, adica dublu fata de cate erau la sfarsitul anului precedent. Depozitele atrase de la clientela au crescut intr-un ritm mult mai modest, cu 42%, ajungand la 1,18 miliarde de euro in decembrie.
Investitorii greci au o pozitie puternica pe piata locala, nu mai putin de sapte grupuri financiare avand subsidiare in Romania. Desi nume precum Alpha Bank, National Bank of Greece sau Eurobank sunt prezente pe piata romaneasca inca din anii '90, grecii au inceput sa investeasca substantial pentru dezvoltarea filialelor locale abia in ultimii ani.
Pana in 2010 Alpha are in plan sa ajunga la 380 de unitati, in timp ce cota de piata ar trebui sa depaseasca 10% din activele din sistem. Romania va deveni astfel cea mai mare piata din afara Greciei din punctul de vedere al numarului de unitati operate pentru grup.
In decembrie trecut, grecii estimau o cota de piata pe credite de 6,5%, dupa o crestere cu 4,3%.
Alpha Bank avea 1.855 de salariati la sfarsitul anului trecut, in crestere cu 465 de persoane fata de decembrie 2006.
Grecii au continuat sa dezvolte structura de grup financiar pe piata locala, in martie devenind operational un fond de investitii. In afara de banca, Alpha mai are companii de leasing, de consultanta, de servicii de investitii financiare si un broker de asigurari.
Bancpost, filiala locala a EFG Eurobank, a obtinut anul trecut un profit de 28,8 milioane de euro. Activele bancii au urcat cu 60%, la 3,7 miliarde de euro. Grupul elen a raportat active in Romania de 4,8 miliarde de euro, aceasta fiind cea mai mare piata din regiunea Europei Centrale si de Est pentru ei. Potrivit datelor BNR, Bancpost era a cincea banca de pe piata in decembrie trecut.
NBG, un alt jucator de top de pe piata elena, urmeaza sa publice rezultatele pentru anul trecut pe 4 martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO