Bănci și Asigurări

Piata asigurarilor private de sanatate, estimata la 14.000 de clienti

30.06.2008, 14:01 26

"Asigurarile private se vor dezvolta, insa, asa cum s-a intamplat in tari ca Brazilia, Grecia sau Turcia, unde sistemul de stat este slab", afirma Marcu.
El spune ca in Romania sistemul privat de servicii medicale reprezinta 6-8% din total, piata fiind de circa 350 mil. euro in 2007 si urmand sa treaca de 400 mil. euro in 2008. Numarul abonamentelor la servicii medicale private este de 400.000, mult mai mare decat cel al politelor de asigurare. Pe piata asigurarilor private de sanatate sunt prezente companii ca Interamerican, Aviva, AIG Life sau Allianz-Tiriac.
"Piata asigurarilor de sanatate nu cunoaste o evolutie constanta, iar stadiul dezvoltarii putem sa apreciem ca este inca unul embrionar. In ciuda faptului ca numarul jucatorilor de pe piata asigurarilor de sanatate private este mai mare, iar piata furnizorilor de servicii medicale private a cunoscut investitii importante, totusi ritmul de crestere al acesteia continua sa fie unul lent, fata de potentialul sau de dezvoltare", spune Frans van der Ent, directorul executiv al Interamerican. Anul trecut, Interamerican a inregistrat afaceri de 6,7 mil. lei (circa 2 mil. euro) pe segmentul asigurarilor de sanatate, cu 159% peste nivelul din anul anterior. Compania detine o retea de furnizori de servicii medicale, Medisystem, care include peste 130 de unitati si un spital privat, Euroclinic.
Directorul executiv al Interamerican considera ca piata ar putea lua avant atunci cand vor exista facilitati fiscale pentru asigurati.
"Este inca o piata cu dimensiuni mici, fata de potentialul de dezvoltare. Aceasta problema isi are radacinile in doua locuri: in primul rand nu exista o cultura a asigurarii in Romania care sa accelereze cresterea pietei, si in al doilea rand mediul politic si legislativ nu ofera parghiile atat de necesare stimularii companiilor pentru achizitia acestui tip de produse pentru angajati", sustine el. Si oficialii Signal Iduna, companie de asigurari de viata si sanatate recent intrata pe piata, spun ca facilitatile fiscale sunt stimulentul de care piata are nevoie.
"Acum persoanele fizice nu au nicio deductibilitate fiscala atunci cand cumpara asigurari de sanatate si exista doar o deducere de 200 de euro la angajator. Problema este ca asigurarile de sanatate sunt considerate beneficiu acordat salariatului si comporta foarte multe taxe", afirma Sanziana Maioreanu, directorul executiv al Signal Iduna.
Compania face parte din grupul german Signal Iduna, care a investit 7 milioane de euro pentru a intra pe piata locala, urmarind sa castige 20-30% din piata in urmatorii cinci ani. Asigurarile de sanatate vor fi principala activitate a companiei, care va vinde insa si asigurari de viata si de accidente.
"Credem ca piata asigurarilor de sanatate este in continua crestere in Romania, iar acest lucru este din plin demonstrat de faptul ca foarte multi jucatori importanti si-au anuntat intrarea pe piata romaneasca de la inceputul acestui an", spune Shah Rouf, directorul general al Aviva Asigurari de Viata.
"Experienta Aviva din alte tari ne-a demonstrat faptul ca piata asigurarilor de sanatate se va dezvolta la adevaratul sau potential odata cu dezvoltarea sistemului de spitale private. Pana atunci acesta va ramane doar un segment de nisa", adauga el.
Sistemul de spitale private este in continua dezvoltare, mai multi furnizori de servicii medicale pregatindu-se pentru extindere. De exemplu, MedLife a anuntat recent ca intentioneaza sa deschida in urmatorii patru ani spitale in Iasi, Constanta, Brasov si Timisoara. Spitalele vor avea fiecare 40 de paturi, doua sali de operatie, un bloc operator si o sala de nasteri. Costurile unui spital sunt de 7-8 mil. euro, cele din Iasi, Constanta si Brasov urmand sa fie gata anul viitor, iar cel din Timisoara - peste doi ani. In Capitala exista in prezent doua spitale private mari: Euroclinic si Life Memorial Hospital. Proiecte pentru noi unitati au Medicover, Medsana sau Centrul Medical Unirea.
Investitia in constructia unui spital privat cu 60-80 de paturi este de circa 15 mil. euro, insa aceasta nu cuprinde si dotarile necesare tuturor interventiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO