Bănci și Asigurări

Piata divizata: scade sau nu scade dobanda de politica monetara a BNR?

08.02.2007, 19:27 30

Pe piata sunt asteptari pentru o reducere a dobanzii de politica monetara, dar exista si voci care dau mai probabila o intarire a conditiilor monetare sau mentinerea cadrului actual, cu o dobanda de 8,75%.
Diferentele semnificative intre diferitele scenarii vin in conditiile in care leul tinde sa reia trendul de apreciere rapida pe care se inscrisese in ultimele luni ale anului trecut, in timp ce inflatia a ramas la niveluri scazute.
"In conditiile in care BNR a anuntat ca isi propune ca incepand cu 2007 dobanda sa devina principalul instrument de tintire a inflatiei, o scadere a dobanzii indusa de evolutia cursului nu ar avea sens. In ce priveste evolutia inflatiei, este prea devreme pentru ca BNR sa poata trage niste concluzii privind evolutia ulterioara", considera Radu Craciun, analist-sef la ABN Amro Bank. Astfel, el crede ca o diminuare a dobanzii de politica monetara la acest moment este "prematura".
BNR mentine conditiile monetare neschimbate din iunie anul trecut, cand a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct procentual, la 8,75% pe an. Tot atunci, banca centrala a majorat si rezervele minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le puna deoparte din sursele atrase in lei cu patru puncte procentuale, pana la 20%.
Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare din Raiffeisen Bank, are insa o opinie diferita.
"Cred ca BNR este constienta ca aprecierea curenta a leului este nesustenabila si se teme de o depreciere corectiva", spune el. In plus, Dumitru apreciaza ca nici perspectivele inflationiste nu sunt de natura sa ridice semne de intrebare pentru banca centrala. El asteapta o inflatie de 4,5%-5% anul acesta, daca nu va aparea un "soc" indus de un eventual an agricol foarte slab. In 2006, ieftinirea legumelor cu aproape 14%, dar si a altor produse agricole a ajutat la performanta de dezinflatie.
In aceste conditii, Dumitru crede ca vineri BNR va decide sa scada rata dobanzii de politica monetara. "Cel mai probabil scenariu este ca BNR sa scada rata dobanzii de politica monetara cu o jumatate de punct procentual", spune el, insa nu exclude nici variantele unei ajustari de 0,25 sau 0,75 puncte procentuale.
O scadere a dobanzii de politica monetara ar rezolva de altfel si problema decuplarii ratei efective de sterilizare de nivelul dobanzii oficiale. In ultimele doua luni, BNR a sterilizat partial excesul de lei din piata, fortand o scadere a dobanzilor pentru a descuraja intrarile de capitaluri speculative.
Practic, dobanda medie la care BNR atrage lichiditati (prin cele trei instrumente - depozite la o luna, certificate de depozit si facilitatea de depozit pe o zi) a coborat la 5% pe an, spune Dumitru. El considera ca ar fi un semnal mai puternic pentru piata sterilizarea completa, la o dobanda mai mica.
Aparitia unei diferente intre rata oficiala si cea efectiva duce la diminuarea capacitatii de reper de piata a dobanzii de politica monetara, care ar trebui sa fie principalul instrument in regimul de tintire a inflatiei, considera si Florin Citu, economist-sef la ING Bank.
"Avand in vedere ca BNR este sensibila la intrarile de capitaluri pe termen scurt, am putea sa asistam la o relaxare a conditiilor monetare mai devreme decat ne-am asteptat", anticipeaza Citu. Astfel, el are in vedere o reducere cu jumatate de punct procentual a dobanzii de politica monetara, dar nu exclude nici eventualitate unei ajustari de un punct procentual.
"Desi ma asteptam anterior ca relaxarea sa inceapa abia in a doua parte a lui 2007, aprecierea recenta a leului, care a survenit pe fondul unei evolutii favorabile a inflatiei, ma face sa cred ca BNR este gata sa relaxeze conditiile monetare", spune Citu. El vede posibila o scadere a dobanzii de politica monetara la 7,75% pana in decembrie, respectiv la 7,25% pana la sfarsitul anului 2008.
"Ma indoiesc ca BNR va apela la reducerea dobanzii de interventie. Statu quo-ul actual, constand din rate de dobanda efective mai scazute si un nivel mai ridicat al dobanzii de politica monetara functioneaza in avantajul BNR", considera Dorin Badea, director Global Markets la Bancpost. El noteaza ca si la inceputul lui 2006 BNR a utilizat o tehnica similara si, in ciuda criticilor de la acel moment, tinta de inflatia a fost atinsa anul trecut.
Florian Libocor, analist financiar al BRD-SocGen, anticipeaza o scadere a dobanzii de politica monetara cu jumatate de punct procentual, pana la 8,25%. El crede ca reducerea dobanzii ar putea fi insotita si de coborarea nivelului rezervelor minime obligatorii la lei cu cinci puncte procentuale, pana la 15%.
Libocor invoca perspectivele economice pozitive, precum si comentariile unor oficiali ai BNR din ultima vreme, inclusiv mentinerea tintei de inflatie pe 2007 la 4%. Analistul BRD vede mai probabila simpla reducere a dobanzii, neinsotita de relaxarea RMO.
Dragos Cabat, directorul departamentului de Risk Management al OTP Bank, considera ca "BNR nu va reduce dobanda de politica monetara, tinand cont de faptul ca exista presiuni inflationiste si instabilitate politica". In opinia lui, problema excesului de lei de pe piata monetara poate fi rezolvata prin reluarea creditarii mai agresive in lei. BNR poate "sugera" bancilor comerciale aceasta directie prin modificari ale rezervelor minime obligatorii (RMO): fie o scadere la lei, fie o majorare la valuta. Cabat vede mai potrivita o majorare a RMO la valuta de la 40% la 45%.


SCADE DOBANDA

Florian Libocor, analist financiar al BRD-SocGen
Cred ca BNR ar putea decide sa schimbe conditiile de politica monetara fie printr-o relaxare considerabila, care ar insemna reducerea dobanzii cu jumatate de punct procentual plus reducerea rezervei minime obligatorii la lei cu cinci puncte procentuale, fie printr-una moderata si mai probabila, care ar insemna doar reducerea dobanzii la 8,25%.

Florin Citu, economist sef la ING Bank
Desi ma asteptam anterior ca relaxarea sa inceapa abia in a doua parte a lui 2007, aprecierea recenta a leului, care a survenit pe fondul unei evolutii favorabile a inflatiei, ma face sa cred ca BNR este gata sa relaxeze conditiile monetare. Este posibila o scadere a dobanzii de politica monetara la 7,75% pana in decembrie.

Ionut Dumitru, sef departament cercetare din Raiffeisen Bank
Cel mai probabil scenariu este ca BNR sa scada rata dobanzii de politica monetara cu o jumatate de punct procentual, insa nu sunt excluse nici variantele unei ajustari de 0,25 sau 0,75 puncte procentuale. Cred ca BNR este constienta ca aprecierea curenta a leului este nesustenabila si se teme de o depreciere corectiva.


DOBANDA STATIONEAZA

Radu Craciun, analist-sef al ABN Amro Bank
In conditiile in care BNR a anuntat ca isi propune ca incepand cu 2007 dobanda sa devina principalul instrument de tintire a inflatiei, o scadere a dobanzii indusa de evolutia cursului nu ar avea sens. Este prematura o scadere a dobanzii de politica monetara la acest moment. In ce priveste evolutia inflatiei, este prea devreme pentru ca BNR sa poata trage niste concluzii.

Dorin Badea, director Global Markets al Bancpost
Ma indoiesc ca BNR va apela la reducerea dobanzii de interventie. Statu quo-ul actual, constand din rate de dobanda efective mai scazute si un nivel mai ridicat al dobanzii de politica monetara, functioneaza in avantajul BNR. Si la inceputul lui 2006 BNR a utilizat o tehnica similara si, in ciuda criticilor, tinta de inflatie a fost atinsa.

Dragos Cabat, directorul de risk management al OTP Bank
BNR nu va reduce dobanda de politica monetara, tinand cont de faptul ca exista presiuni inflationiste si instabilitate politica. Problema excesului de lei de pe piata monetara poate fi rezolvata prin reluarea creditarii mai agresive in lei. BNR poate "sugera" bancilor comerciale aceasta directie prin scaderea rezervelor minime obligatorii (RMO).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO