Bănci și Asigurări

Popa, BRD: Romanii nu stiu inca sa traiasca dintr-o datorie intr-alta ca americanii

Popa, BRD: Romanii nu stiu inca sa traiasca dintr-o datorie intr-alta ca americanii

Sorin Popa, vicepresedintele BRD

23.07.2007, 18:59 71

Vicepresedintele BRD spune ca imprumuturile ipotecare pe 30 de ani sunt foarte costisitoare pentru clienti.
Creditele ipotecare pe mai mult de 30 de ani ii dau clientului o falsa impresie ca are de castigat, pe cand, in realitate, o finantare pe termene mai lungi implica o dublare si chiar o triplare a creditului initial, afirma Sorin Popa, director general adjunct (vicepresedinte) al BRD-SocGen. "Romanii nu stiu inca sa traiasca dintr-o datorie intr-alta ca americanii si la un credit de peste 30 de ani se poate incarca foarte mult gradul de indatorare al unui client pe o perioada foarte lunga", a declarat pentru ZF Sorin Popa.
El considera ca un credit cu scadenta mai lunga "nu este natural", ci doar rezultatul incercarilor unor banci de a atrage clienti cu orice pret. "Nu trebuie sa-l expui pe client doar de dragul de a-l expune, dandu-i falsa impresie ca are de castigat pe moment pentru ca reuseste sa ia un credit, inclusiv prin folosirea unor dobanzi inselatoare, valabile doar cateva luni. Pana la urma, clientul va avea o dezamagire".
Scadenta maxima a unui credit ipotecar a fost dusa pana la 40 de ani de grecii de la ATE Bank, insa produsul se incadreaza in normele proprii care le-au fost aprobate de BNR. Banca Romaneasca, Bancpost, Carpatica si MKB Romexterra ofera scadente de pana la 35 ani, in timp ce majoritatea bancilor raman la un maxim de 30 de ani.
Extinderea maturitatii unui credit cu 10 ani poate majora costul pe care il are de suportat clientul cu circa 3% din cauza dobanzilor si mai ales a comisioanelor care se acumuleaza la plata.
O solutie pentru un credit cu scadenta atat de mare poate fi refinantarea la un moment dat. Bancile au recurs la practica extinderii scadentelor mai ales ca la un instrument de marketing, fiind pana nu demult un mod mascat de a majora gradul de indatorare in conditiile aplicarii plafoanelor impuse de BNR.
Pe de alta parte, perioadele lungi de creditare oferite clientilor individuali duc si la asumarea unor riscuri mai mari de catre banci, ceea ce impune constituirea unor provizioane mai mari avand in vedere riscurile care pot surveni pe parcursul a 35-40 de ani, mai ales in lipsa unui istoric al comportamentului clientilor.
Popa spune ca un credit cu scadenta lunga ajunge sa creeze si o presiune psihica mare pentru client, avand in vedere ca piata de-abia se maturizeaza. "Multi clienti de-abia asteapta sa ramburseze creditul, pentru ca majoritatea sunt onesti si le creeaza o presiune."
Indiscutabil insa, prelungirea scadentelor ramane in multe cazuri singura solutie pentru a usura accesul multor clienti la credite ipotecare.
Popa sustine ca BRD nu urmareste sa dea "lovituri" comerciale, ci sa construiasca parteneriate indelungate cu clientii, pentru cat mai multe produse, nu doar credite. El spune ca in conditiile noilor norme aprobate de BNR, banca a acordat credite chiar si de peste 500.000 de euro unor clienti persoane fizice cu venituri foarte mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO